Kněz zneužíval děti. Tak zhřešil, no. A kdo není v pokušení? šokoval Polsko duchovní

ČTK ČTK
8. 12. 2020 17:17
Kontroverzní polský kněz Tadeusz Rydzyk se dotknul mnoha lidí, když se zastával bývalého biskupa podezřelého z krytí sexuálního zneužívání dětí ze strany duchovních. Rydzyk, který vede ultrakatolickou rozhlasovou stanici Radio Maryja a televizi Trwam, se v úterý za svá slova omluvil.
Kontroverzní kněz Tadeusz Rydzyk je známý svým homofobním a xenofobním postojem.
Kontroverzní kněz Tadeusz Rydzyk je známý svým homofobním a xenofobním postojem. | Foto: Wikimedia Commons - Piotr Drabik (CC BY-2.0)

Rydzyk v sobotu při kázání na oslavách založení Radia Maryja o bývalém biskupovi kališské diecéze Edwardu Janiakovi řekl, že je kvůli mediálním útokům "současným mučedníkem". "Že kněz zhřešil? No tak zhřešil. A kdo není v pokušení? Ať se ukáže," vyzval Rydzyk na slavnosti, které se účastnili významní veřejní činitelé, včetně několika členů vlády nebo ochránce práv dětí Mikolaje Pawlaka. Všichni Rydzykovi po jeho projevu tleskali.

Rydzyka za jeho slova podle očekávaní zkritizovala opozice. Středová Občanská platforma také žádá, aby kvůli svému chování na slavnosti přišel o místo dětský ombudsman Pawlak, který byl do své funkce zvolen hlasy zákonodárců vládnoucího národně-konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS). "V době, kdy Poláci očekávají zúčtování s pedofilií duchovních, lidé PiS, mezi nimi dětský ombudsman, nejen že nereagují, ale tleskají po tak skandálním Rydzykově výstupu," cituje portál gazeta.pl poslance Macieja Laska z Občanské koalice.

Teprve v pondělí ochránce práv dětí na twitteru napsal, že "pokušení není vysvětlením trestného činu. Nic neospravedlňuje ubližování dětem".

Rydzykova slova dnes odsoudil také mluvčí vlády Piotr Müller. Připomněl, že je nepřípustné relativizovat protiprávní činy a ubližování dětem. Politici současné vládnoucí koalice bývají s kritikou vůči Rydzykovi opatrní, protože jeho média mají silný vliv na mnoho konzervativních voličů, o jejichž přízeň PiS a jeho spojenci nechtějí přijít.

"Nechtěl jsem nikoho ranit, a zejména ne ty, kdo jako neplnoletí zažili sexuální zneužívání ze strany duchovních," uvedl Rydzyk v úterý zveřejněném prohlášení. "Uvědomuji si, že moje spontánní slova byla pochopena jinak a bolestně se dotkla mnoha lidí," dodal. Televize TVN24 informovala, že polský primas Wojciech Polak po Rydzykovi chtěl, aby na svoje výroky zareagoval.

Rydzyk, člen řádu redemptoristů, patří k nejvlivnějším, ale i nejkontroverznějším duchovním v Polsku. Terčem kritiky se v minulosti stal kvůli antisemitským výrokům, jeho média jsou nechvalně známá také svým homofobním a xenofobním zaměřením.

 

Právě se děje

Další zprávy