Podle polského premiéra bude kvůli rozpočtovému patu pravděpodobně nutný další summit

Polský premiér Mateusz Morawiecki © EPA-EFE/ RAFAL GUZ

Podle polského konzervativního premiéra Mateusze Morawieckého bude možná kvůli příštímu rozpočtu Evropské unie a krizovému fondu koronavirové pomoci potřeba uspořádat další summit.

Polská a maďarská vláda jsou nadále připraveny vetovat unijní rozpočet na roky 2021 až 2027 a s ním spojený fond obnovy v celkové hodnotě přes 1,8 bilionu. Nesouhlasí s tím, že vyplácení unijních peněz má být nově podmíněné dodržováním principů právního státu.

„Může se stát, že bude potřeba další summit, ale také se chystáme na to, že mohou přijít dlouhé měsíce rozhovorů a vyjednávání. Připravujeme se také samozřejmě na rozpočtové provizorium,“ řekl dnes Morawiecki na tiskové konferenci. „Vyloučit nelze v této situaci žádné scénáře,“ dodal šéf polské vlády z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Lídři se mají otázkou rozpočtu zabývat na summitu Evropské rady tento týden. Vrcholná schůzka začne ve čtvrtek.

Mluvčí polské vlády uvedl, že dnes se ve Varšavě sejde s Morawieckým jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. Podle agentury PAP se k jednání mají připojit také vicepremiér a předseda PiS Jaroslaw Kaczyński a Zbigniew Ziobro a Jaroslaw Gowin. Ziobro a Gowin stojí v čele menších stran, které vládnou společně s Právem a spravedlností.

Maďarsko a Polsko odmítají ustoupit ve sporu o rozpočet, ohroženy jsou i klimatické cíle

Šest dní před zásadním summitem Evropské unie odmítají lídři Maďarska a Polska ustoupit ve sporu, který hrozí zablokovat unijní finance na příští rok. V ohrožení je tak i přijetí nových emisních závazků.

Partneři v EU vládám ve Varšavě a v Budapešti vzkazují, že od nich potřebují signál, jestli od svého veta upustí nebo na něm dále trvají. Není vyloučené, že nouzový fond vznikne bez účasti těchto dvou zemí.

Podle obou zemí, s nimiž již několik let vedou unijní orgány řízení kvůli obavám z ohrožování nezávislosti justice a médií nebo omezování nevládních organizací, však podmíněnost nemá oporu v unijních smlouvách a na svém vetu trvají.

Pokud se jednání o rozpočtu nepodaří odblokovat a do konce roku nedojde k jeho schválení, nastane rozpočtové provizorium. To by znamenalo, že EU bude od příštího roku hospodařit tak, že na každý měsíc bude mít k dispozici dvanáctinu letošního rozpočtu. Zatímco například zemědělské dotace či humanitární pomoc to neohrozí, na nové projekty ze strukturálních fondů, z nichž vůbec nejvíc čerpá Polsko, peníze nebudou.

Tomáš Petříček: Česko-polské vztahy jsou vynikající, zablokovaný rozpočet na tom nic nemění

Jsem přesvědčen, že stejně jako Polsko i Česko bude brzy dávat na obranu 2 % HDP, říká v rozhovoru pro EURACTIV.cz ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Kalendář