Hradec rozdrtil Motor! Holaň začal porážkou, zato Boleslav řádí dál

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Třinec po těsné výhře nad Pardubicemi navýšil vedení v tabulce. Dál se daří také Karlovým Varům a Mladé Boleslavi. A další úterní zápasy Tipsport extraligy?

Třaskavá bitva pro Hradec Králové

Netřeba připomínat, za jakých okolností se zrodila rivalita mezi Hradcem Králové a Českými Budějovicemi. Byť jsou od sebe města vzdálená na 250 kilometrů, jde možná o nejpikantnější vzájemné souboje v lize. 

A i druhý letošní střet zvládl lépe Hradec Králové.

Mountfield tak touto výhrou možná odvrátil velké změny. Hradci Králové se totiž posledních šest zápasů nevydařilo (pět proher) a vedení bylo na pozoru.

Například na rozbruslení před duelem s Motorem vyjelo několik mladíčků. Do utkání sice nezasáhli, byl to ale jasný vzkaz pro starší hráče.

Klíčovou bitvu ale Hradec Králové zvládl. 

Naopak České Budějovice prohrály popáté za sebou a s výrazným odstupem zůstávají na posledním místě tabulky. Nepomohl jim ani start veterána Martina Adamského.

Vladimír Růžička (trenér Hradce Králové): „Zápas byl relativně vyrovnaný. Je vidět, že Budějovice vůbec nehrají špatně, v některých pasážích nás i docela přehrávaly. Důležité ale bylo, že k tomu naši hráči přistoupili velice zodpovědně. Dali jsme góly a i když Budějovice za stavu 4:0 snížily, dovedli jsme utkání do vítězného konce. Překopali jsme sestavu, protože poslední dva zápasy se nám nepovedly a nehráli jsme ani nijak dobře, takže jsem rád, že tentokrát ano. Je to ale jeden zápas, teď máme před sebou další a v nich potřebujeme taky bodovat.“

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Já to řeknu jenom jednou větou: Nevím, co bych řekl.“

MOUNTFIELD HK – MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 6:1 (2:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 9. Orsava (F. Pavlík, Cingel), 11. Růžička mladší (Smoleňák), 35. Smoleňák (Zámorský), 36. R. Pilař (Lev), 58. Kevin Klíma, 60. Hronek (Kevin Klíma) – 38. Christov.
Rozhodčí: Mrkva, Obadal – Kajínek, Hynek.
Vyloučení: 6:2, navíc Suchánek (Motor) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 35:21.
Mountfield HK: Mazanec – Hronek, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Zámorský, Jank, Čáp – Kelly Klíma, Cingel, Orsava – Smoleňák, Růžička mladší, J. Sklenář – Kevin Klíma, Koukal, Perret – Jergl, Lev, R. Pilař. Trenéři: Růžička starší, Kočí a Branda.
Madeta Motor České Budějovice: Patera – Plášil, Pýcha, Roth, Vydarený, Pavel, Lytvynov – Z. Doležal, R. Přikryl, Adamský – D. Voženílek, Gilbert, Michnáč – Slováček, Raška I, Suchánek – Jonák, Venkrbec, Christov. Trenéři: Prospal a Totter.

Liberec ukončil děsivou sérii

Liberec, v posledních pěti sezonách čtyřikrát vítěz základní části Tipsport extraligy, se letos nebývale trápí. V předešlých pěti duelech dokonce nezískal ani bod!

Chytí se nyní?

Nastartovat by ho mohla těsná výhra nad Kometou.

Důležitou postavou byl opět brankář Petr Kváča, který je jedním z mála hráčů, který letos předvádí opravdu nadstandardní výkony. O první nulu po příchodu do Liberce přišel až v 57. minutě, kdy utkání zdramatizoval Martin Zaťovič. Obrat už ale Kometa nedokonala.

Liberec neukončil jenom sérii pěti proher v řadě, ale také další nelichotivou šňůru v podobě čtyř domácích porážek za sebou. Budou se odteď Bílí Tygři prokousávat tabulkou na místa, na která byli léta zvyklí?

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Konečně se mi utkání hodnotí kladně, myslím si, že jsme ho odehráli velmi dobře. Stál proti nám těžký soupeř a výborný gólman, ale troufám si říct, že po většinu času jsme měli navrch. Škoda, že jsme pro klid nepřidali ještě jeden gól v závěru. Hráči hráli hodně obětavě, měli jsme dobrý pohyb."

Jiří Horáček (asistent trenéra Brna): „Byl to náročný zápas. Ve třetí třetině jsme sahali po vyrovnání, bohužel se nám to nevydařilo ani v přesilovce, stál proti nám dobrý brankář. Musím ale říct, že jsme hráli týmově a vše odpracovali. Nedá se nic dělat, musíme jít zápas od zápasu."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC KOMETA BRNO 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Lenc (Rosandić, Birner), 29. Bulíř (Filippi, Šmíd) – 57. Zaťovič (Klepiš, Mueller).
Rozhodčí: Šír, Hejduk – Lučan, Kis.
Vyloučení: 1:2.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 33:24.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, Knot, Rosandić, Havlín, Derner, Kolmann – Birner, Filippi, Lenc – A. Musil, Bulíř, M. Zachar – T. Rachůnek, P. Jelínek, J. Vlach – Průžek, Hrabík, Pekař. Trenéři: Augusta a Kudrna.
HC Kometa Brno: Vejmelka – J. Zbořil, Pyrochta, Freibergs, O. Němec, Gulaši, F. Král, Barinka – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Vincour, Klepiš, Schneider – Plášek, Malý, L. Horký – Matěj Svoboda, Süss, Kunc. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Zachrla.

Jediný gól zápasu padl až v prodloužení

První zápas pod novým trenérem Milošem Holaněm se Vítkovicím nepovedl. Ostravané v dalekém Litvínově neskórovali ani jednou!

Slabou útěchou může být jeden získaný bod, ani Litvínovu se totiž střelecky nedařilo a rozhodl až Pavel Zdráhal v prodloužení.

Vítkovice prohrály šesté utkání v řadě. Je možné, že změny budou potřeba nejen v realizačním týmu, ale také v hráčském kádru. Ostatně naznačoval to manažer Roman Šimíček – ve Vítkovicích nemá po hrozivých výkonech nikdo nic jisté! V úterý nepomohla ani nová posila Marek Kalus.

Litvínov na tom také není nejlépe, díky zaváhání nejbližších konkurentů se ale v tabulce vyhoupl na jedenácté místo. Denis Godla předvedl 24 zákroků a udržel druhé čisté konto v sezoně. Na druhé straně Miroslav Svoboda chytil 37 ze 38 střel. Ale góly sám dávat nemůže.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „My jsme samozřejmě rádi za výhru, i když jen dvoubodovou. Byl to bojovný zápas, v němž dominovaly obrany a bylo málo šancí na obou stranách. Měli jsme sedmiminutovou přesilovku, v níž jsme si ale vůbec nepomohli."

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Musím začít pozitivem - odehráli jsme dobré utkání. Měli jsme dokonce šanci dát gól z trestného střílení, nicméně zápas šel do prodloužení. V něm jsme sice rychle dostali gól, přesto mám ze zápasu dobrý pocit."

HC VERVA LITVÍNOV – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:0 po prodloužení (0:0, 0:0, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 61. P. Zdráhal (Jarůšek).
Rozhodčí: Pilný, Pražák – Šimánek, Zíka.
Vyloučení: 3:2, navíc Polák (Vítkovice) 5 minut plus do konce zápasu.
Bez využití.
Střely na branku: 38:24.
HC VERVA Litvínov: Godla – Irving, Ščotka, Štich, Cibulskis, Kudla, Demel – P. Zdráhal, M. Hanzl, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Látal, Gerhát, Válek – Zygmunt, Helt, M. Havelka. Trenéři: Országh a Sýkora.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Svoboda – Štencel, R. Polák, L. Kovář, Trška, Koch, R. Černý, Kubeš – Schleiss, Hruška, Lakatoš – Dej, Marosz, M. Kalus – Dočekal, Werbik, Mallet – Lednický, J. Mikyska, Fridrich. Trenéři: Holaň, Šimíček a Philipp.

Sedmá výhra v řadě pro Boleslav

Jízda Mladé Boleslavi pokračuje. Bruslaři rozstříleli i Olomouc a slaví už sedmou výhru v řadě. Opět byly hodně vidět dvě tradiční opory: David Šťastný dal už čtrnáctý gól v sezoně, Radim Zohorna potom zapsal do statistik už dvacátý (a posléze i 21.) kanadský bod.

Až v 57. minutě přišel o čisté konto slovinský veterán Gašper Krošelj, dalším hrdinou utkání byl mazák Martin Ševc (autor dvou branek).

Zatímco se Bruslaři dál drží mezi pěti nejlepšími celky soutěže, Olomouc zůstává na chvostu tabulky. Mora doplácí především na ofenzivu: v osmnácti zápasech dohromady skórovala pouze 32x! V extralize v tomto ohledu není horší tým.

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, dali jsme tři krásné góly. Ve druhé třetině jsme od půlky zápasu trochu polevili a Olomouc nás tam zatlačila, ale brankář udržel čisté konto, měl tam spoustu těžkých zákroků a to rozhodlo, že to po dvou třetinách bylo 4:0 a po tom závěru jsme si to pohlídali."

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „My jsme špatně vstoupili do zápasu. Boleslav první třetinu vyhrála 3:0. Ve druhé třetině jsme se trochu zlepšili, vytvořili jsme si i nějaké šance, ale stejně jsme ji prohráli 0:1 a řekl bych, že Boleslav byla v tom zápase jasně lepší, byla daleko produktivnější, protože ty šance, které měli využili. My jsme nevyužili skoro nic."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OLOMOUC 6:1 (3:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 4. Lunter (Šťastný, Allen), 5. Ševc (Najman), 14. Ševc (Šidlík, R. Zohorna), 24. Šťastný (Ševc, Cienciala), 53. R. Zohorna (Jääskeläinen, Šťastný), 60. Pláněk (Najman, Jääskeläinen) – 57. Valský (Valenta, Kusko).
Rozhodčí: Jeřábek, Šindel – Ganger, Klouček.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 30:28.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Šidlík, Ševc, Allen, Pláněk, Bernad, Fillman – Lunter, R. Zohorna, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Cienciala, Bičevskis. Trenéři: Rulík a Patera.
HC Olomouc: Konrád (od 24. Lukáš) – Valenta, Škůrek, Vyrůbalík, Dujsík, Ondrušek, T. Černý, Rašner – Burian, J. Knotek, Bambula – J. Káňa, Kolouch, Kucsera – Olesz, Nahodil, Valský – Tomajko, Kusko, Gřeš. Trenéři: Moták a Tomajko.

Další domácí prohra Zlína

Říká se, že doma je doma. Jenže pro Zlín tohle letos vůbec neplatí. Po úterní porážce s Karlovými Vary se totiž jeho domácí bilance zhoršila na dvě výhry a hned sedm proher.

Energie je na tom pro změnu venku excelentně: na stadionu soupeře vyhrála už osmé utkání z dosavadních devíti! Jak domácí bilance Zlína, tak venkovní bilance Karlových Varů jsou dva extraligové extrémy.

Protože se ale Karlovým Varům celkem daří i doma, v celkové tabulce jsou nově třetí! Po šesté výhře v řadě předskočily Spartu. Hrdinou utkání byl nejen mladý brankář Patrik Hamrla, ale také Jakub Flek: ten nejprve skóroval v řádné hrací době a potom trestným střílením rozhodl prodloužení.

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Zápas v Liberci nás stál hodně sil a bylo to poznat. Soupeř měl daleko lepší pohyb, byl nebezpečnější. Na druhou stranu jsme zápas ubojovali a bod v každém případě bereme."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Bylo to hodně ubojované, upracované. Stálo to hodně sil. Jsme rádi, že jsme dokázali vydřít bod navíc proti extrémně houževnatému soupeři a že se zápas povedl Patriku Hamrlovi. Jinak vyrovnané utkání, dělba bodů asi spravedlivá, na konci jsme byli aktivnější a druhý bod jsme si zasloužili."

PSG BERANI ZLÍN – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:2 po prodloužení (1:0, 0:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Herman (Köhler) – 24. Flek (Redlich, Šenkeřík), 65. Flek z trestného střílení.
Rozhodčí: Pešina, Veselý – Rampír, Špringl.
Vyloučení: 6:4.
Bez využití.
Střely na branku: 26:43.
PSG Berani Zlín: Kašík – Řezníček, Ferenc, Nosek, M. Novotný, Žižka, Gazda, Dluhoš – Köhler, Herman, Karafiát – J. Ondráček, Hejcman, Vopelka – Kubiš , P. Sedláček, Šlahař – Okál, Poletín, Václavek. Trenéři: Svoboda a Hamrlík
HC Energie Karlovy Vary: Hamrla – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – Lauko, D. Kaše, Flek – M. Zabloudil, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Pardubice vzdorovaly Třinci

Pardubice sice nenavázaly na sérii tří zápasů s alespoň jedním získaným bodem, proti Třinci ale držely krok. A vzhledem k tomu, jak dominantním způsobem letos Oceláři proplouvají soutěží, to není málo. Dynamo bylo na dostřel až do posledních vteřin, Třinec ale těsnou výhru uhájil.

Oceláři tedy bodovali i v sedmnáctém utkání této sezony a navýšili náskok v čele tabulky. Podobně dominantně jako Třinec zatím působí i jeho útočník Matěj Stránský, který proti Pardubicím přidal do statistik další dva góly. Po sedmnácti duelech jich má už šestnáct! Nyní už se nemusíme bát naplno říct, že má našlápnuto na extraligový rekord. 

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „Bylo to divoké utkání, stálo nás spoustu sil. Výsledek se převracel z jedné strany na druhou, Pardubice hrály hodně agresivně. Byly důrazní u mantinelu. Kluci ale pořádně zamakali, zápas vydřeli a nakonec získali cenné tři body.“

Richard Král (trenér Pardubic): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, celou první třetinu jsme hráli slušně. Pak jsme udělali dvě školácké chyby, které by se nám neměly stávat. První dva góly jsme jim prakticky darovali, ty pak měly vliv na další průběh zápasu. Povedlo se nám sice vyrovnat, od druhé třetiny ale byl Třinec lepší. Dostali jsme dva góly, po dvou zbytečných chybách, kdy jsme nechali volný střed hřiště. Ve třetí třetině už jsme neměli sílu to otočit. Třinec si to pak zkušeně pohlídal, hrál dobře do defenzívy a k ničemu nás prakticky nepustil. A když už tam něco bylo, tak jsme místo střely hledali ještě nahrávku.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC DYNAMO PARDUBICE 4:3 (2:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Zadina (Hrňa), 19. M. Stránský (Růžička), 27. Roman (O. Kovařčík, Kundrátek), 32. M. Stránský (Gernát) – 17. Paulovič (R. Kousal, Camara), 20. Poulíček (Svačina), 27. Blümel (Kusý).
Rozhodčí: Svoboda, Kika – Pešek, Malý.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 30:22.
HC Oceláři Třinec: Kořenář – Gernát, M. Doudera, Galvinš, D. Musil, Jaroměřský, Kundrátek – M. Stránský, P. Vrána, Růžička – Zadina, Marcinko, Hrňa – Roman, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Jašek, Dravecký. Trenéři: Varaďa a Zadina.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – J. Kolář, Nakládal, Mikuš, J. Zdráhal, Ďaloga, Holland, Vála – Svačina, Poulíček, Mandát – Camara, R. Kousal, Tybor – Claireaux, Anděl, Paulovič – Kusý, Matýs, Blümel. Trenéři: Král, Havíř, Sýkora a Rolinek.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 17 14 1 2 0 76:42 46
2. HC Škoda Plzeň

19

12 3 1 3 74:42 43
3. HC Energie Karlovy Vary 18 11 3 0 4 53:50 40
4. HC Sparta Praha 20 11 1 2 6 68:46 37
5. BK Mladá Boleslav 18 10 2 2 4 69:44 36
6. Mountfield HK 19 10 1 0 8 57:44 32
7. Bílí Tygři Liberec 19 7 2 2 8 52:51 27
8. HC Kometa Brno 17 5 2 1 9 43:54 20
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 17 4 2 4 7 38:51 20
10. PSG Berani Zlín 18 5 1 1 11 46:58 18
11. HC VERVA Litvínov 17 3 4 1 9 33:45 18
12. HC Dynamo Pardubice 18 3 3 2 10 40:61 17
13. HC Olomouc 18 5 0 2 11 32:63 17
14. Madeta Motor České Budějovice 19 2 0 5 12 42:72 11

Další program Tipsport extraligy

Čtvrtek 10. prosince:
18:00 HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)

Pátek 11. prosince:
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
17:30 Madeta Motor České Budějovice – HC Oceláři Třinec
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK 
18:00 Bílí Tygři Liberec – BK Mladá Boleslav
18:00 HC Sparta Praha – HC VÍTKOVICE RIDERA (O2 TV Sport)

Sobota 12. prosince:
17:00 PSG Berani Zlín – HC VERVA Litvínov

Neděle 13. prosince:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha
17:00 Madeta Motor České Budějovice – Mountfield HK
17:00 PSG Berani Zlín – HC Olomouc
18:30 HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz