Změna zákona by měla učinit přítrž chaosu u nehod na českých dálnicích

O změně Zákona o provozu na pozemních komunikacích by v nejbližších dnech měli jednat poslanci Parlamentu České republiky. Poslanec Josef Kott za ANO navrhuje, aby odtah překážky provozu na dálnici musel vždy zajistit správce komunikace – Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V současné době je možné, aby vozidlo tvořící překážku provozu na dálnici odstranil na výzvu policisty buďto správce komunikace, nebo ten, kdo překážku způsobil.

Právě kvůli této dvojí možnosti vznikají chaotické situace, kdy není jasné, kdo a za jak dlouho vozidlo z dálnice odstraní, správce komunikace často ani neví, co se na jeho majetku děje a kvůli průtahům vznikají kolony a často i další nehody právě v těchto kolonách.

Úprava zákona stanovuje jasná pravidla pro odstraňování překážek provozu z dálnic, o kterých by vždy musel být vyrozuměn správce komunikace, který by pak prostřednictvím svých nasmlouvaných a ověřených partnerů (odtahových firem) vozidlo odstranil na nejbližší bezpečné místo. Stát by tak měl větší a lepší kontrolu nad provozem na jím spravovaných komunikacích, což by přispělo k větší bezpečnosti všech účastníků provozu.

Kromě toho by také příslušníci Policie ČR jednali podle jasně daných pravidel, jak situace s porouchanými či havarovanými vozidly na dálnici řešit.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů