Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Potřebuju jednu politickou věc, ty to pochopíš.‘ Berbr volal před finále poháru rozhodčímu Královcovi

Hráči Sparty se radují s trofejí z vítězství v poháru. foto: ČTK

Praha - Bývalý místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr před červencovým finále domácího poháru mezi Libercem a Spartou opakovaně komunikoval s hlavním rozhodčím Pavlem Královcem. „Potřebuju jednu politickou věc, ty to pochopíš,“ říkal mu. Vyplývá to z policejních odposlechů.
  21:03

Nejnovější informace v korupční aféře kolem Romana Berbra zveřejnil v úterý odpoledne server efotbal.cz, který se dostal k další z částí policejního spisu.

Možná si to utkání ještě vybavíte: finále mezi Libercem a Spartou, které Letenští vyhráli 2:1, ovlivnila hrubá chyba rozhodčího Pavla Královce, jenž navzdory radám kolegů ani po zhlédnutí videozáznamu nevyloučil za bezbrankového stavu sparťana Frýdka za šlápnutí na protihráče.

Už tenkrát z toho bylo haló – a v kontextu nejnovějších informací se pochybnosti kolem výkonu elitního českého sudího ve sledovaném zápase jen znásobují.

Hráči Sparty se radují s trofejí z vítězství v poháru.
Martin Frýdek ze Sparty dotírá ve finále poháru na brankáře Liberce Milana...

Z pořízených odposlechů totiž vyplývá, že o nominaci rozhodčího na pohárové finále se s předstihem zajímal i Roman Berbr, obviněný v kauze údajné korupce ve fotbalovém prostředí.

Už 22. června, tj. devět dnů před samotným finálovým zápasem, se Berbr na jméno sudího pro finále dotazoval tehdejšího místopředsedy komise rozhodčích Martina Wilczeka

Když se dozvěděl, že půjde o Pavla Královce, rozhodčího s evropským renomé, českou jedničku, která pravidelně píská i velké zápasy v Champions League či v Evropské lize, okamžitě Královcovi telefonoval, aby se u něj zastavil.

O tři dny později ho kontaktoval znovu: „Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Tyto pochopíš. V pondělí (tj. 22. června 2020) byl za mnou Pepa Krula.“

Policisté přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jednoho z obviněných.

Josef Krula je bývalý sudí, pracoval jako člen komise rozhodčích a nyní je zaměstnancem Sparty, kde figuruje jako sportovní manažer. V minulosti působil i coby mezinárodní sekretář klubu.

Královec v telefonickém hovoru s Berbrem odpověděl, že požadavek chápe. Berbr pokračoval: „Jenom ho potřebuju, ho pozdravuj potom. A ze zbytku udělej suchej záchod.“

Královec následně reaguje s tím, že „jim to nedělá problém“ a dodává: „Ať mají o čem psát.“

K zákroku Frýdka na ležícího Tomáše Malínského došlo za bezbrankového stavu v prvním poločase. Po přestávce dal Liberec gól na 1:0 a měl i další šance, aby náskok zvýšil a rozhodl. To se nestalo a Sparta díky skvělému Kangovi duel otočila a vyhrála 2:1.

Rozhodčí Pavel Královec.

Jako vítěz poháru později postoupila přímo do základní skupiny Evropské ligy. Liberec si pak díky umístění ve Fortuna lize zajistil účast v kvalifikaci, z níž postoupil do základní skupiny také.

Sparta se k celé věci zatím nevyjádřila, samotný Krula informace z odposlechů pro server Seznamzpravy.cz komentovat odmítl. A sudí Královec v úterý večer řídí v Londýně utkání Ligy mistrů s Krasnodarem.

Chyboval jsem, omlouval se Královec

Královcova chyba byla tématem bezprostředně po finálovém zápase.

„Ze všech stran jsem měl informace, že to měla být červená, v globálu to zápas určitě ovlivnilo,“ popisoval liberecký kouč Pavel Hoftych.

K incidentu došlo po půlhodině zápasu za bezbrankového stavu. Sparťan Martin Frýdek došlápl na ležícího libereckého záložníka Tomáše Malínského, ten se okamžitě chytil za dotčené místo a na trávníku se svíjel v bolestech.

Královec odpískal faul, ale kartu neudělil, do utkání v tu chvíli vstoupil videorozhodčí Emanuel Marek, který Frýdkův zákrok považoval za „červený“. A povolal si kolegu k monitoru.

Hlavní sudí si prohlédl záznam a Frýdkovi ukázal jen žlutou kartu, což byla dle protokolu VAR chyba. Vyčetla mu to komise rozhodčích a sám Královec se den po zápase kál: „Chybně jsem u monitoru na hrací ploše posoudil intenzitu přestupku. Moje rozhodnutí bylo chybné a měl jsem Frýdkovi udělit červenou kartu za nesportovní chování.“

„Ze svého pohledu na hrací ploše jsem si zprvu myslel, že bezprostředně po sobě došlo ke dvěma přestupkům vůči Malinskému, nejprve k jeho podražení a vzápětí k zákroku Frýdka. Druhý zákrok jsem přitom vnímal tak, že šlo spíše o nezaviněný kontakt Frýdka s Malinským,“ vysvětloval.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...