Zlato (oz) / USD
1 924,15
0,05 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Polský premiér: Kvůli rozpočtu EU možná bude nutný další summit

Podle polského konzervativního premiéra Mateusze Morawieckého bude možná kvůli příštímu rozpočtu Evropské unie a krizovému fondu koronavirové pomoci potřeba uspořádat další summit. Tomuto tématu se budou šéfové vlád a států sedmadvacítky věnovat na své schůzce, která začne už ve čtvrtek. Morawiecki dnes také uvedl, že v současné chvíli nelze vyloučit žádný scénář. Do Varšavy dnes zamířil maďarský premiér Viktor Orbán.

„Může se stát, že bude potřebný další summit, ale také se chystáme na to, že mohou přijít dlouhé měsíce rozhovorů a vyjednávání,“ řekl Morawiecki. Foto: premier.gov.pl

Polská a maďarská vláda jsou připraveny unijní rozpočet na roky 2021 až 2027 a s ním spojený fond v celkové hodnotě přes 1,8 bilionu vetovat, protože vyplácení unijních peněz má být nově podmíněné dodržováním principů právního státu.

„Může se stát, že bude potřebný další summit, ale také se chystáme na to, že mohou přijít dlouhé měsíce rozhovorů a vyjednávání. Připravujeme se také samozřejmě na rozpočtové provizorium,“ řekl dnes Morawiecki na tiskové konferenci. „Vyloučit nelze v této situaci žádné scénáře,“ dodal šéf polské vlády z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Mluvčí polské vlády uvedl, že dnes se ve Varšavě sejde s Morawieckým jeho maďarský protějšek Orbán. Podle agentury PAP se později k jednání připojí také vicepremiér a předseda PiS Jaroslaw Kaczyński a Zbigniew Ziobro a Jaroslaw Gowin. Tito politici stojí v čele menších stran, které vládnou společně s Právem a spravedlností.

Podle obou zemí, s nimiž již několik let vedou unijní orgány řízení kvůli obavám z ohrožování nezávislosti justice a médií nebo omezování nevládních organizací, nemá podmíněnost oporu v unijních smlouvách.

Rozpočtové provizorium by znamenalo, že EU bude od příštího roku hospodařit tak, že na každý měsíc bude mít k dispozici dvanáctinu letošního rozpočtu. Zatímco například zemědělské dotace či humanitární pomoc to neohrozí, na nové projekty ze strukturálních fondů, z nichž vůbec nejvíc čerpá Polsko, peníze nebudou.

Partneři v EU vládám ve Varšavě a v Budapešti vzkazují, že od nich potřebují signál, jestli od svého veta upustí nebo na něm dále trvají. Není vyloučené, že nouzový fond vznikne bez účasti těchto dvou zemí.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika