Nabídka ojetin se v listopadu opět výrazně ztenčila

Podle dat společnosti AURES Holdings, provozovatele sítě autobazarů AAA AUTO, se nabídka ojetých vozů ve střední Evropě za pouhý měsíc propadla o 72 162 aut. Silný propad byl způsoben zejména zhoršující se epidemiologickou situací, která s sebou koncem října přinesla nová restriktivní opatření vlád v jednotlivých zemích.

„Ještě v říjnu byla situace na sekundárních trzích relativně stabilní. Pak ovšem přišel v České republice druhý lockdown a trh se začal propadat. Říjnová nabídka čítala téměř 105 000 aut, zatímco v listopadu to v Česku bylo pouze něco málo přes 86 000 inzerovaných ojetin,“ komentuje situaci na trhu provozní ředitel autocenter AAA AUTO Petr Vaněček.

Prakticky stejná situace byla i v sousedních zemích. Slovenská nabídka se propadla o 4000 aut, polský trh přišel o 30 000 aut z původních téměř 260 000. „Do situace se promítl i úbytek dovozových ojetin ze západní Evropy, který klesá prakticky celý rok a ani v prosinci se nedá čekat růst. Je to jeden ze zásadních faktorů, přispívajících k růstu cen ojetin a také ke zhoršující se kvalitě aut nabízených na výkupu, s čímž se setkáváme již několik měsíců. Jen v Česku bude do konce roku chybět okolo 30 000 aut z dovozu,“ doplňuje Vaněček.

Trh ojetin

Ve srovnání s rokem 2019 byl letošní listopadový propad v tuzemsku ještě výraznější. V nabídce meziročně ubylo téměř 33 000 aut. Střední hodnota ceny zůstala na hodnotě 150 000 Kč, střední hodnota stavu tachometru vzrostla ze 149 na 155 tisíc kilometrů a střední hodnota stáří se zvýšila z 9,5 roku na letošních 10,1. Pětice nejvíce nabízených modelů se od loňského listopadu nezměnila. Nejvíce je v nabídce Octavií, Fabií a Passatů. Vzrostl počet nabízených vozů s alternativním pohonem. Loni v listopadu bylo nabízeno 761 hybridních a plně elektrických aut, letos jich bylo už 894.

Související

Autobazar

Počet ojetých osobních aut nabízených na českém trhu se v říjnu zvýšil

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101.453 vozů. Jejich mediánová nabídková cena klesla o 1000 Kč na 189.000 korun. Vyplývá to z pravidelné analýzy sekundárního automobilového trhu, kterou provádí společnost Aures Holdings.
Ilustrační foto

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září o 15 procent

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září meziročně o 14,8 procenta na 287.000 Kč. Ve třetím čtvrtletí se ale proti prvnímu pololetí snížila o 2000 Kč. Důvodem je snižující se zájem o koupi ojetých vozů kvůli rostoucím životním nákladům. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých vozidel.

Více souvisejících

Autobazar AAA Auto

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 29 minutami

před 38 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy