Jak ušetřit na Vánocích! Nákupy, slevy, kapr, energie a další | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak ušetřit na Vánocích! Nákupy, slevy, kapr, energie a další

Ilustrační foto
Ilustrační foto (E15 Michaela Szkanderová)

Člověk nemusí být zrovna Harpagon a stejně ho potěší, když ušetří nějakou tu korunu. Zvlášť o Vánocích, které působí na naše peněženky jako tornádo. Škudlení a ježíšek, to sice nejde moc dohromady, ale dá se to udělat i tak, aby to moc nebolelo. Podívejte se, co radí experti na úspory.

Nákupy 

*Porovnávače a slevy Stejný výrobek má v různých obchodech odlišné ceny. Pokud jste promeškali akci BlackFriday, kdy se obchodníci předháněli ve výhodných nabídkách, můžete stále využít internetové srovnávače cen. „Obecně je určitě důležité nebýt »hrr« a neskočit hned po první nabídce. Ceny produktů se mohou lišit i o několik desítek procent,“ radí Dan Gorol ze společnosti Ušetřeno.cz.

*Karty, které se vyplatí Odborníci na úspory radí využívat platebních karet, které při nákupu vrací peníze. „Některé kreditní karty mají cashback, tedy procentuální odměnu za uskutečněnou platbu. Většina karet nabízí na omezenou dobu bezúročné období, takže pokud zaplatíte hned následující měsíc, tak zpravidla můžete obdržet 1 % z nákupů a uhradíte maximálně poplatek za měsíční vedení kreditní karty. Ten u většiny nákupů nad 10 000 Kč bude nižší než obdržený cachback,“ radí Gorol.

*Dárky z východu Kdo dokáže dárky naplánovat včas, může využít stále populárnějších nákupů v Číně. Už dávno neplatí, že se tu dají pořídit jen levné cetky, zboží je odstupňováno podle kvality a pochopitelně i ceny. Nevýhodou je, že putuje měsíc. „Já zde nakupuji například obrandované powerbanky nebo obaly na mobilní telefon. Úspora je oproti českému trhu až několikanásobná,“ řekl Aha! šéfredaktor serveru Elektřina.cz. Arsen Lazarevič. Jenže pozor, abyste nakonec na dodatečných platbách nezaplatili víc. „Nevybíral bych zde dražší elektroniku, kde bude obtížné využití záruky a bude u ní nutné platit DPH či také clo,“ varuje.

*Dluh bez navýšení Obecně platí, že zadlužovat by se měl člověk s rozumem. Na půjčku na dárky raději zapomeňte. Pokud si ale chcete pod stromeček nadělit třeba novou televizi nebo ledničku, která bude sloužit déle, než budete muset splácet, vyhledejte spotřebitelský úvěr s nulovým navýšením. Teď před svátky je prodejci často nabízejí. Zaplatíte tak postupně právě jen cenu výrobku bez úroků.

*Vraťte ho Pokud vy sami dostanete hodnotnější dárek, který vám ale »nesedí«, neváhejte ho vrátit. Většina seriózních obchodů tuto možnost nabízí s prodlouženou lhůtou až do ledna. S vrácením počítá, zboží přijme a peníze vrátí.

Slevy 

Pozor na (ne)výhodnou koupi Nechci slevu zadarmo! Populární hláška z povídky Šimka a Grossmanna sedí i na předvánoční nákupy. Může se totiž stát, že váš výhodný dárek je ve skutečnosti zlevněn z hodně přemrštěné ceny. A místo abyste ušetřili, vlastně vydáte zbytečně peníze navíc. Jak se ukazuje i o takzvaném Černém týdnu (Black Week), kdy se obchody předhánějí ve slevách, pětina až třetina obchodníků nehraje fér. Většinou inzeruje falešné slevy, kdy těsně před akcí běžnou cenu nadsadí.

„Podle analýzy nákupního rádce Heureka.cz vždy neplatí, že by bylo v listopadu zboží levnější než v jiných měsících roku. Někteří prodejci i po padesátiprocentní slevě nabízejí zboží za cenu, za kterou se dá sehnat i u ostatních prodejců, a to třeba i bez slevové akce,“ varuje ekonom Lukáš Kovanda.

Finta se speciální sadou

Obchodníci také podle Kovandy uplatňují trik nabízení »speciálních sad«, přičemž v balení, ve kterém zákazník zboží dostane, chybí část obvyklého vybavení a příslušenství. „K mobilu tak třeba nedostane propojovací kabely, sluchátka nebo baterie,“ vysvětluje Kovanda. Mnohé prodejce nezastaví ani to, že triky se slevou jsou zákonem zakázány. „Pokud se zákazník nechce stát obětí triku, měl by využívat internetových srovnávačů cen, případně na webových stránkách České obchodní inspekce ověřovat, zda ten či onen e-shop není rizikový,“ doporučuje Kovanda.

Jak neutopit peníze na síti

Nákupy na internetu jsou obvykle výhodnější než v kamenných obchodech, ale číhá v nich větší nebezpečí, že člověk naletí a přijde o peníze. Na co je třeba si dát pozor?

*Příliš levné je podezřelé – může to být neoriginální zboží nebo čistý podvod, kdy se za platbu předem zboží nikdy nedočkáte.

*Cena vyčíslená do haléřů by měla vzbudit podezření, že jde o automatický převod měny a obchod je nejspíš zahraniční.

*Varovat by vás měly i podezřele krkolomné texty, podvodníci si totiž s gramatikou a správným slovosledem hlavu nelámou. Může jít i o strojový překlad, a tudíž podezřelý zahraniční e-shop.

*Odborníci doporučují nakupovat u dlouhodobě fungujících obchodníků, podvodné e-shopy totiž dlouho nevydrží. Většinou jim jde jen o to vylákat údaje o vaší platební kartě.

*Není od věci si udělat čas a vyhledat i hodnocení obchodu od zákazníků na nezávislých srovnávačích, na svých stránkách si totiž prodejci mohou vystavovat jen falešné oslavné ohlasy.

*Pokud v e-shopu neexistuje možnost platby na dobírku, nebudí to také příliš důvěry. Platbu kartou, pokud zboží nedostanete a prokáže se podvod, ale můžete u své banky vyreklamovat.

*Než zadáte obchodníkovi údaje o platební kartě, ujistěte se, že je web zabezpečený (v adresním řádku prohlížeče musí být před názvem webu „https“ a ikonka zámečku).

*Zkontrolujte, zda e-shop uvádí v kontaktech i fungující telefon a nikoliv jen e-mail, na který nikdo v případě problémů nemusí reagovat.

Energie 

Svíčičky vás nezruinují

O Vánocích se samozřejmě spotřebuje víc energie. Největším žroutem je topení a také vaření a pečení. Naopak spotřeba led osvětlení na stromeček je velmi nízká, jde o haléřové položky. Ale to, co vyplýtváte o svátcích, by se vám v novém roce mělo vrátit díky tomu, že jdou ceny energií dolů a navíc regulační úřad snížil jejich pevně dané složky, a to u elektřiny i plynu.

„Jen v Praze musí lidé, kteří vytápějí plynem, počítat s vyššími distribučními poplatky. Důvodem je výměna zastaralých plynovodů v metropoli,“ uvádí Michal Les z Ušetřeno.cz. A pokud by vám taková úspora nestačila, Arsen Lazarevič z Elektřina.cz. radí nadělit si dárek v podobě úspornějších spotřebičů. „Zatímco třeba u 200litrové ledničky s energetickou třídou B zaplatíte na energiích nějakých 1500 korun ročně, u nejlepší energetické třídy A+++ je to polovina,“ uvedl.

Jak ušetřit při pečení cukroví

*využívejte několik úrovní trouby, ale dbejte na to, aby horký vzduch mohl kolem cukrátek snadno proudit

*odolejte pokušení občas se na cukrátka mrknout, jedno otevření dvířek troubu ochladí o 25 stupňů a spotřeba stoupá – sledujte pečení přes okénko

*využívejte horkovzdušné pečení, ušetříte tím až 20 % nákladů, protože se zkrátí doba pečení a je možné nastavit nižší teplotu *udržujte troubu dokonale čistou, pak se všechno teplo využije na pečení cukroví a ne připálených zbytků na stěnách a na dně

*vypněte troubu o něco dřív, dílo se dokončí ve zbytkovém teple, které by jinak přišlo vniveč *kontrolujte neporušenost těsnění dvířek, jinak bude teplo zbytečně unikat

Kde se vyplatí pořídit tradiční nutnosti...

Kapr

Tradiční vánoční proprieta by letos neměla být dražší než loni. O něco levněji ji ale tradičně koupíte přímo v sádkách, než když půjdete ke kádím v ulicích. Musíte ale uvážit, zda vás cesta k rybníkům nevyjde dráž než případná úspora. U prodejců v ulicích zase dejte pozor, zda vás nešidí při vážení – triky jsou různé, od kusu ledu na váze až po nenápadné přitlačení rukou.

Za kolik je letos v sádkách: Kapr 1,2 – 1,8 kg 60 až 72 Kč/kg Kapr 1,9 – 2,5 kg 75 až 87 Kč/kg Kapr nad 2,5 kg 89 až 97 Kč/kg (Průměrné ceny v jednotlivých rybářstvích) 

Stromeček

Češi každý rok koupí 1,3 milionu vánočních stromků, z toho až 250 tisíc mimo maloobchodní síť. Letos by měly být minimálně stejně drahé jako vloni, možná ale levnější. Kdo chce ušetřit, opět musí jít víc ke zdroji – tedy nejlépe tam, kde se pěstují. A kdo má rád adrenalin, může letos zkusit vydržet až do Štědrého dne. Prodejci se totiž bojí, že kvůli různým omezením lidé opráší své umělé smrčky a jim ty živé zůstanou »na krámě«. Na poslední chvíli tak mohou hodně zlevnit. Důležité je, aby člověk nekupoval ty už zabalené, protože by ho mohlo mrzet, že si draze zaplatil nevzhledný »parkos«.

Kolik za ozdobu obýváku: smrk ztepilý 300 až 400 Kč smrk stříbrný 350 až 450 Kč smrk pichlavý 400 až 500 korun borovice 400 až 550 Kč jedle 550 až 900 Kč (výška stromku 150 až 200 cm)

Anketa Aha! Na čem dokážete ušetřit? Můžete dát nějaký tip?

Eva Včalová (29), operátorka skladu, Úvaly u Prahy: „Důležité je si uvědomit, že Vánoce nejsou o dárcích. Jsou to přece svátky klidu a pohody. Svým blízkým samozřejmě pod stromeček nakupuji, ale spíše symbolické dárky. A pokud zrovna pro někoho vyberu něco dražšího, stačí si počkat na nějakou předvánoční slevu. Takže ušetřit se rozhodně dá, pokud se někdo nesnaží ukázat, že má peníze.“

Veronika Kestřánková (39), rodičovská dovolená, Jeníkovice „V letošním roce na vánočních svátcích i vzhledem k aktuální nepříznivé situaci kvůli koronaviru určitě ušetříme především na tom, že o poznání méně cestujeme, nemůžeme navštěvovat obchodní centra, drobné obchodníky a také naše oblíbené vánoční trhy.“

Lucie Dancová (32), účetní, Strakonice: „Ušetřila jsem především spoustu času. Letos jsem objednala dárky přes internet a s dovozem až domů. Sledovala jsem i různé nabídky firem a slevové akce. I na tom se dalo ušetřit. Měla jsem dost času na hledání a první dárky mi přišly už v září. Tento způsob doporučuji každému, kdo se stejně jako já děsí předvánočního nakupování v obchodech.“

Lenka Konečná (12), žákyně, Opava: „Dospělí lidé mohou ušetřit na alkoholu, o pití přece vánoční svátky nejsou. Jinak se podle mého mínění dá ohromně ušetřit na jídle a potravinách. Protože po svátcích je vidět zbytečně moc vyhozeného jídla v popelnicích a kontejnerech. Lidé by spíše měli být více spolu a povídat si, než nezměrně konzumovat.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.