Jak v zimě pečovat o vlasy? Pozor na mráz, vlhkost i správný jídelníček.

Vlasy v zimě trpí, poškozují se, jsou náchylnější ke ztenčování a vypadávání. Škodí jim hlavně teplota pod bodem mrazu, přechody mezi teplem a zimou a příliš suchý vzduch, který vytápí interiéry. Jsou to teplotní šoky, které snižují jejich kvalitu.

Vyjmenuji 7 nenáročných tipů, jak vlasům v zimě ulevit a co nedělat, abyste do Nového roku vstoupila se zdravou, hezkou a přitažlivou hřívou 🙂

Jak v zimě správně pečovat o vlasy?

Noste čepici, klobouk nebo šátek

čepice chrání vlasy
I čepice může být krásným módním doplňkem, který vlasy ochrání. Nějakou si určitě kupte.

Skutečně – dokonale fixovaný účes není nikdy nadřazený ani zdraví vlasů ani tomu, že můžete nachladnout. Vlasy je potřeba zakrýt a tak je chránit před suchým vzduchem, mrazem, sněhem, vlhkostí, deštěm, větrem.

NÁVOD JAK ZHUBNOUT
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem.
Keto / Low carb manuálJak začítKolik potřebujete zhubnout
Chci zhubnoutDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto dieta odMix & SlimKetoMixKetoDietChia Shake
Dietní jídlaNa snídaniNa obědK večeřiDezertyKoktejly
Low carb potravinyTěstovinyPečivoKáva a čajRýžePlackyTortillaSladidlaSlanéSladkostiDresinkyBylinkyVíno
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou.
Krabičková dieta odZdravé stravování
Prášky na hubnutíHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Všechny tyto prvky vlasy vysušují a ty jsou pak náchylnější k lámání. Vlasy mají „vypelichaný“ dojem a mnohé ženy si do jara odnášejí spíše „smutné hnízdo“, než vlasy připravené zazářit na jarním slunci.

JAK BRÁNIT ELEKTRIZOVÁNÍ VLASŮ Z ČEPIC?

  • Kupte si kartáče a hřebeny ze dřeva, keramiky nebo jiných přírodních materiálů. Ty plastové vlasy elektrizují.
  • Vlasy hydratujte kondicionérem nebo výživnou maskou na vlasy. Do konečků vlasů vetřete kokosový nebo mandlový olej. Také dodržujte pitný režim, abyste nebyla dehydrovaná. Čím sušší vlas, tím náchylnější na elektrizování.
  • Správně jezte. Vlas bude zdravý a hydratovaný pouze se správným jídelníčkem. Čerstvost, pestrost, ideálně lokálnost a sezonnost. Zelenina, ryby, ořechy a semena.
  • Domů kupte zvlhčovač vzduchu, na pracovišti jeho nákup navrhněte. V silně vytopených místnostech je velice suchý vzduch (kromě vlasů vysušuje i sliznice a způsobuje dýchací problémy). Zvlhčovač rehydratuje vzduch, který vlasy obklopuje. Tak si dovedou udržet přirozenou hydrataci.
  • Vlasy zbytečně nevysušujte. Fény, sušičky, žehličky, kulmy a všechno to zbytečné harampádí, které vlasům jednak ubírá přirozený vzhled a za druhé je nadměrně vysušuje. Jako muž žasnu, co všechno jsou některé ženy schopné vytvořit s těmito přístroji na hlavě za kreace. Bohužel si tak ubližují.
  • RYCHLÁ POMOC: Lak na vlasy použijte, pokud je potřebujete okamžitě uhladit. Bohužel laky nelze doporučit pro dlouhodobé použití. Jsou plné škodlivin, které vlasům škodí a oslabují je.

STRAVOVACÍ TIP:

Pro specifické výživové potřeby vlasů (a také nehtů a pleti) doporučuji „zkrášlující“ směs superpotravin Blendea SUPERBEAUTY pro přípravu nápoje.

SUPERBEAUTY se postará, aby byly vlasy správně vyživené a dovedly tak čelit zimní zátěži bez větší újmy. Vše je o správné výživě, hydrataci a šetrné péči.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o všech prospěšných účincích směsi SUPERBEAUTY. V případě objednávky je u vás balíček do 48 hodin.
blendea SUPERBEAUTY

Vlasy nesprchujte ve vroucí vodě

horká voda škodí vlasům
Horkou sprchu určitě milujete, ale vlasy oplachujte vlažnou vodou.

Ano, po chladné zimní procházce nepadne lépe nic než horká sprcha a ulehnutí do peřin. Bohužel příliš horká voda z vlasů vytahuje vlhkost, kvůli čemu křehnou a rychleji se lámou. Vlasy myjte vlažnou vodou a oplachovat je můžete i ve studené vodě.

Sám někdy nechápu, jak se moje přítelkyně dovede sprchovat skoro ve vroucí vodě, ale zjevně to mají ženy rády, takže se trošku „zchlaďte“ a ulevte vlasům 🙂

Vlasy nemyjte příliš často

vlasy myjte každé 3 dni
Vlasy nemyjte denně. Bohatě postačí každý 3. den.

Vlas má svou přirozenou ochranní olejovou vrstvu, kterou každé mytí oslabuje až odstraňuje. Každodenní mytí není vhodné. Pokud myjete každý den, myjte vlasy každý druhý den. Pokud jsou příliš suché, myjte až každý třetí den.

Snažte se intervaly mezi mytím co nejvíce oddálit. Vlasy myjte až když z nich máte skutečně znečištěný a příliš mastný dojem.

Vlasy ošetřete olejem

oleje pro péči o vlasy
Rostlinné oleje vlasy hydratují a vytvářejí ochranný povlak.

Rostlinné oleje dodají vlasům živiny, hydrataci a vytvoří na nich ochranný film. Nejběžnější pro potřeby vlasů je třeba arganový olej, ale pokud vám nevoní, vlasy ošetřete kokosovým olejem, olejem ze semen hroznů nebo granátových jablek, teatree olejem, a pokud žádný jiný nemáte, postačí i panenský olivový. Mnohé prospěšné oleje najdete i přímo ve vlasové kosmetice.

Nový, „šetrnější účes“

krátký účes chrání vlasy
Možná se krátkých vlasů bojíte, ale věřte, ze i takové dovedou být velice přitažlivé a reprezentativní.

Pokud se dovedete rozloučit s dlouhými vlasy, zkraťte je. Nebudou vám koukat zpod čepice, čím je ochráníte před vlivy počasí. Kratší účes vás zbaví roztřepených konečků a celkově vlasy zrevitalizuje a dodá jim energii.

Vlasy si nechte mírně zkrátit každý 1 až 2 měsíce a to hlavně v zimě. Během této doby vlas doroste o 1,5 až 3 cm, takže nejde o velikou ztrátu.

Vyzkoušejte i nové účesy jako copánky a drdůlky. Během zimy není vhodné vlasy žehlit, vyrovnávat ani navlňovat.

Vlasy co nejméně teplotně namáhejte

vysoušení škodí vlasům
Vysoušecí technika sice urychluje úpravu vlasů, stejně rychle je ale poškozuje.

Musím zopakovat, že přesně ty přístroje, od kterých čekáte krásný a reprezentativní účes, vám ve skutečnosti zdravý vzhled, pevnost a hustotu ubírají.

Vlasy vysušují, kvůli čemu se ztenčují, jsou náchylné na lámání a vypadávání. Poškozovat a pálit se mohou i vlasové cibulky, kvůli čemu je vlas méně kvalitní už v místě vyrůstání.

Ideální je proto vlasy nechat vyschnout zcela přirozeně. Pořádně je vysušit ručníkem (ideálně z mikrovláken) a nechat doschnout. Pokud ráno nestíháte, vlasy myjte večer.

Do zimy nevycházejte s mokrými ani vlhkými vlasy

vlasy sušte přirozeně
Pokud ráno nestíháte, vlasy myjte den předem a nechte uschnout přirozeně.

Mokré vlasy jsou mnohem citlivější, než vyschlé vlasy a to hlavně pokud právě mrzne. Vlasy mrznou také, takže se rychle zlomí. O riziku nachlazení ani nemluvě.

Přílišné fénování nedoporučuji, ovšem vždy je to vhodnější, než kdybyste někam letěla s mokrou hlavou.

Které vlivy během zimy škodí vlasům nejvíce?

  • Nejčastěji je to přílišné vysoušení ve smyslu použití vysoušecích a tepelných spotřebičů, ale také suchost vzduchu v interiérech. Dále pak mráz, vlhkost a přechody mezi teplotami.
  • Nesprávná, příliš dietní strava s nedostatkem vitamínů (A, B-komplex, C, E), minerálů (vápník, křemík, zinek, železo, hořčík), olejů a bílkovin.
  • Škodliviny v kosmetice. Na etiketách sledujte obsah sulfátů (Sodium Lauryl Sulfate > SLS a Sodium Laureth Sulfate > SLES). Poškozují ochranné bariéry pokožky hlavy, dráždí pokožku, oči a sliznice. Výrobci již tuší, že ženy tyto škodliviny znají a přestávají je díky tomu do výrobků přidávat tak hojně. Škodlivé jsou i ftaláty, které škodí i orgánům a tkáním.

BUDE VÁS ZAJÍMAT:

Jak se NEotrávit kosmetikou a dělat pro sebe skutečně jenom to dobré?

jak se neotrávit kosmetikou?

Zimní péče o vlasy – často kladené otázky

Jak se mám během zimy starat o vlasy?

Noste vždy pokrývku hlavy, domů a na pracoviště obstarejte zvlhčovač vzduchu, vlasy zkraťte, nepoužívejte spotřebiče, které vlasy přehřívají a poškozují, vlasy nechte přirozeně uschnout, venku nechoďte s mokrou hlavou, dobře jezte, používejte co nejpřírodnější kosmetiku, hlavně rostlinné oleje.

Má zima vliv na růst vlasů?

Ano, zpomaluje ho. Pokožka hlavy je v zimě náchylná na vysušování a podráždění, které růstu vlasům vůbec neprospívají. Vlasy se také ztenčují.

Jak mohu v zimě bránit ztrátě a padání vlasů?

Používejte domácí vlasové masky. Naneste na ně třeba med rozmíchaný s kokosovým olejem. Vmasírujte do vlasů a pokožky hlavy, zabalte a nechte 30 minut působit. Opláchněte vlažnou nebo studenou vodou a nechte přirozeně uschnout. Použít můžete i další rostlinné oleje.

Zesilují se v zimě lidské vlasy podobně jako srst u zvířat?

Bohužel ne, i když by si mnohé ženy hustou zimní hřívu jistě pochvalovaly. Člověk je jedinečný v tom, že se jeho „porost“ neřídí podle ročních období.

Jak během zimy ochráním pokožku hlavy?

Hydratujte ji správným jídelníčkem, rostlinnými oleji a šetrnou kosmetikou, zakryjte hlavu čepicí a hlavu myjte vlažnou vodou.

Vysušuje studený vzduch pokožku hlavy?

Ano. Je také náchylná na vznik podráždění, začervenání, svědění, vysychání a vznik lupů.

Zhoršují se lupy kvůli zimě?

Ano.

Ve kterých měsících vypadává nejvíce vlasů?

Na konci léta a na podzim. Největší množství je dubnu a červenci. Vlasy procházejí jakýmsi 100denním cyklem růstu a vypadávání.

Mám si během zimy umývat vlasy častěji?

Ne, vlasy myjte každé 2 nebo dokonce 3 dny.

Způsobuje chladné počasí roztřepené konečky?

Chlad a suchost vzduchu může konečky třepit. Roztřepené konečky nejsou závislé od typu vlasů a hrozí tak všem.

Je sníh škodlivý pro vlasy?

Ano. Pokud se sníh řádně nevysuší, vlasy jsou vlhké a v kombinaci se studeným vzduchem zamrzají. To je poškozuje, oslabuje a láme.

NEZAPOMEŇTE VLASY SPRÁVNĚ ŽIVIT.

Prospěšné složky pro růst vlasů, nehtů a kvalitu pleti doplní zkrášlující směs Blendea SUPERBEAUTY.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o všech prospěšných účincích směsi SUPERBEAUTY. V příapdě objednávky je u vás balíček do 48 hodin.
Blendea SUPERBEAUTY pro zimní péči o vlasy

Další články o zlepšení kvality vlasů

Blendea SUPERBEAUTY - podrobné představení zkrášlující směsi
10 receptů na domácí masky na vlasy
Kompletní seznam vitamínů na vlasy
Příčiny a prevence vypadávání vlasů
Vlasový detox a 5 ozdravných tipů
Rate this post

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..