EU zasahuje do našich práv, uvedl pro PL poslanec vládnoucího hnutí

09.12.2020 10:12

Poslanec Marek Novák z hnutí ANO zveřejnil na svém profilu na ParlamentníchListech.cz článek, ve kterém upozorňuje na nový legislativní návrh Evropské unie, který se zaměřuje na minimální mzdy členských států. Paradoxní však podle Nováka je to, že se zaměřuje pouze na státy, které mají minimální mzdu stanovenou zákonem.

EU zasahuje do našich práv, uvedl pro PL poslanec vládnoucího hnutí
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Evropský unie to argumentuje tak, že pro zaměstnance musí být zajištěna přiměřená minimální mzda, která uspokojí potřeby jejich i jejich rodin. Vždy by ale mělo být přihlédnuto k vnitrostátním hospodářským a sociálním podmínkám členských států, neboť je zřejmé, že je jiná situace v České republice a například v Německu. Dále by podle názoru Evropské komise mělo být klíčovým prvkem při stanovování výše minimální mzdy to, že je zachován přístup k zaměstnání a motivace uchazečů hledat si práci.
 
„Musí být také zamezeno chudobě pracujících, s čímž samozřejmě souhlasím,“ dodává Marek Novák.
 
 
„Česká republika se v průběhu roku 2020 během konzultací Evropské komise s evropskými sociálními partnery vyjadřovala k možným formám nástroje a naznačila ochotu akceptovat i podobu směrnice, nebude-li návrh směrnice stanovovat konkrétní výši minimální mzdy. Tento postup jsem také ochoten podpořit. Klíčový je nicméně podle mého názoru článek pět tohoto návrhu, který zní: „S cílem zajistit přiměřenost zákonných minimálních mezd toto ustanovení vyžaduje, aby členské státy, ve kterých je již zákonná minimální mzda zavedena, stanovily tyto prvky: stabilní a jasné vymezení vnitrostátních kritérií pro stanovení a aktualizaci zákonné minimální mzdy, pravidelnou a včasnou aktualizaci a zřízení poradních orgánů,“ uvádí dále. 
 

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí
Směrnice dále v tomto článku stanovuje čtyři kritéria minimálních mezd: obecná výše hrubých mezd a jejich statistické rozdělení, míra růstu hrubých mezd a vývoj produktivity práce.
 
„Mám za to, a to také dokonce v souladu s rámcovou pozicí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, že by mělo dojít k dodatečnému vymezení těchto kritérií. Členské státy by také měly dostat prostor pro rozhodnutí o vhodných indikátorech pro zvýšení zákonné minimální mzdy. Nechci směrnici, která se v konečném důsledku bude vykládat jednostranně tak, jak se bude orgánům EU hodit. Dále nemohu akceptovat, že se směrnice nebude týkat všech členských států, ale jak jsem již zmínil, pouze těch, které mají minimální mzdu stanovenou zákonem. Proto také ve formě, v jaké se směrnice předkládá, nemohu tuto podpořit,“ uzavřel Novák.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…