Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Ministr sportu se omluvil za rasistická slova rumunského rozhodčího

Aktualizováno: Ministr sportu se omluvil za rasistická slova rumunského rozhodčího
Rumunský fotbalový rozhodčí Sebastian Coltescu | zdroj: Profimedia

Rumunský ministr sportu Ionut-Marian Stroe se omluvil za rasistické chování rozhodčího Sebastiana Coltesca ve středečním utkání fotbalové Ligy mistrů mezi Paris Saint-Germain a Basaksehirem. Zápas závěrečného šestého kola skupiny H byl za stavu 0:0 přerušen po necelé čtvrthodině hry, protože hráči na protest opustili hřiště.

"Rozhodně odsuzuji jakákoli vyjádření, která mohou být interpretována jako rasistická, xenofobní nebo diskriminační," řekl Stroe rumunské televizní stanici Digi. "Omlouvám se jménem rumunského sportu za tento politováníhodný incident, který nás nereprezentuje," dodal.

Čtvrtý sudí Coltescu užil rasistický výraz na adresu kamerunského asistenta trenéra tureckého týmu Pierrea Webóa a hráči Basaksehiru na protest opustili hřiště. Hráči PSG je pak následovali. Zápas byl přerušen ve 14. minutě za stavu 0:0 a bude se dohrávat ve středu večer s jinými rozhodčími.

"Dej červenou kartu tomu černému, takhle se nemůže chovat. Pojď ho označit, tady toho černého," řekl Coltescu rumunsky hlavnímu rozhodčímu Ovidiu Hateganovi, což vedlo k rozmíšce u postranní čáry a poté k předčasnému konci zápasu.

Od projevů rasismu a xenofobie se ve svém prohlášení distancovala i rumunská fotbalová federace. "Čekáme na zprávu UEFA, abychom zjistili, co se přesně stalo, a vyvodili z toho závěry," uvedla federace.

Coltescovo jednání kritizoval i předseda rumunské rady proti diskriminaci Csaba Asztalos. "Šlo o projev rasismu, o tom není pochyb. Ten rozhodčí naprosto ignoroval hodnoty rumunské fotbalové federace, UEFA i FIFA. Je to obrovská kaňka na Rumunsku a rumunských rozhodčích, jde o vážnou věc," řekl Asztalos.

Paris St. Germain si bez ohledu na výsledek utkání zajistil postup do osmifinále, protože Lipsko doma zdolalo Manchester United 3:2. Francouzští šampioni mají v tabulce stejně jako "Rudí ďáblové" devět bodů, ale lepší vzájemné duely. Pokud PSG ve středu zvítězí, kvalifikuje se mezi nejlepší šestnáctku LM z prvního místa skupiny.

Prezident Francouzské fotbalové federace Noël Le Graët označil rasistické chování rozhodčího za neakceptovatelné. "Chtěl bych ocenit postoj obou týmů, které se rozhodly rázně a příkladně opustit hřiště. Tyto nepřijatelné incidenty nemají na stadionech místo," uvedl Le Graët v prohlášení.

"Vyšetřování UEFA bude muset do tohoto incidentu vnést světlo a přijmout nezbytné sankce, pokud ještě někdy dojde na podobné rasistické poznámky," dodal šéf francouzského fotbalu, který v minulosti paradoxně šokoval prohlášením, že fenomén rasismu ve sportu a především ve fotbale neexistuje nebo je pouze výjimečný.

S tvrdou kritikou přišel I turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. "Tento přístup je neodpustitelný. V našem odhodlání budeme pokračovat," řekl turecký prezident na tiskové konferenci v Ankaře. "Z Francie se stala země, kde rasistická rétorika a činy zesílily," uvedl turecký prezident, který dlouhodobě kritizuje francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za jeho politiku vůči muslimům a islámu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma