Volné výkladní skříně v centru Přerova se proměnily v galerii. Přerované obdivují díla Marka Trizuljaka

9. prosinec 2020

Využít prázdné výkladní skříně jedné z budov v centru města ke kulturním účelům se rozhodli v Přerově. Výlohy slouží jako výstavní prostory. Autoři expozice s názvem Skleněný den/Skleněná noc do nich umístili plastiky a plátna akademického sochaře Marka Trizuljaka. Lidé je můžou obdivovat 24 hodin denně. Třeba při procházkách kolem vánočního stromu.

„Chtěla jsem ten prostor využít k umění a něčemu krásnému, zavřením galerií se to nabízelo. Lidé si komfortně z náměstí mohli prohlédnout něco pěkného,“ vysvětluje mi kurátorka a vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Uspořádání výstavy plastik olomouckého výtvarníka Marka Trizuljaka podle ní byla sázkou na jistotu. Různobarevné skleněné sochy jsou halogeny nasvícené hned z několika úhlů.

„Tu barevnou škálu jsme vybírali v ateliéru na starém gruntu v Seničce, kde autor žije a tvoří dlouhá léta. Nechtěla jsem jen plastiky z čirého skla, protože zima je sama o sobě taková studená a nevýrazná, tak abychom se barvami trochu rozveselili. Plastiky dolňují autorovy velkoformátové fotografie tištěné na plátno,“ dodává kurátorka. Výstavu Marka Trizuljaka si lidé budou moci prohlédnout až do konce února. Volné výkladní skříně v centru chce ale Lada Galová využít i v budoucnou.

 

Čtěte také

Zatím je to překvapením. Uvidíme podle zájmu. První ohlasy mám fantastické. Než bude budova rekonstruována, určitě nějaké výstavy zrealizujeme,“ prozrazuje kurátorka Lada Galová.

autor: kra
Spustit audio