Pokuta, vyhoštění a podmínka. Soud potvrdil trest za posprejování Karlova mostu

Pražský městský soud dnes potvrdil roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem loni v létě posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Jedenatřicetiletému cizinci ponechal také stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let. Odvolací senát tak zamítl Wittigovo odvolání. Stejný trest udělený před rokem jeho mladšímu bratru Niclasu Steigerovi již nabyl právní moci.

"My jsme dospěli k jednoznačnému závěru, že i vina obžalovaného Wittiga byla jednoznačně prokázána," prohlásil předseda odvolacího senátu Tomáš Kubovec. Prvoinstanční soud podle něj provedl veškeré důkazy a správně je zhodnotil. Rozhodnutí je pravomocné.

Obvodní soud pro Prahu 1 loni v listopadu rozhodl, že Karlův most posprejovali oba bratři. Steiger vinu od počátku přiznával a už v závěrečné řeči uvedl, že rozsudek přijme. Dodal však, že si neuvědomil, na jak významnou památku graffiti umístil. Starší z bratrů obvinění odmítl. Uvedl, že nápis o rozměrech pět krát dva metry na most nastříkal pouze Steiger.

Wittigův advokát v odvolání poukazoval na nedostatek důkazů k cizincovu odsouzení. Uvedl, že v případu svědčili pouze dva lidé a v jejich výpovědích byly značné rozpory. "Z mého pohledu je nejdůležitější, že na rukou mého klienta nebyla nalezena žádná barva," prohlásil. Obaly sprejů byly totiž podle právníka značně špinavé a nebylo možné, aby se sprejer od nich neumazal.

S tím však nesouhlasila státní zástupkyně ani soudce. Poukázali na výpověď jednoho ze strážníků, kteří přijeli na místo. Podle něj se Wittig na čas vzdálil a ruce si otřel. Soudce neshledal ani výrazné rozpory mezi výpověďmi svědků. "Je pravdou, že jsou tam určité nuance," uvedl. Podle něj ale svědci v podstatě potvrdili výpovědi městských strážníků.

Odvolací senát se s prvoinstanční soudem shodl i na uloženém trestu. Podle Kubovce není roční podmínka za posprejování pilíře nepřiměřeně přísná. "Je notorietou, že Karlův most je význačná památka," řekl. Za trestný čin poškození cizí věci hrozilo sprejerům až tříleté vězení.

Wittig se odvolacího jednání účastnil přes videokonferenci. Uvedl pouze, že se připojuje k návrhu svého advokáta na zrušení prvoinstančního rozsudku a zproštění obžaloby. Jeho právník po vyhlášení verdiktu odmítl novinářům kauzu komentovat.

Nápis se na pilíři mostu objevil loni v polovině července. Restaurátoři ho začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40.000 korun. V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý. Uvedl, že nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.

Související

Praha

Z Karlova mostu skočil, hasiči ho vytáhli na břeh

Pražští hasiči dnes v podvečer pomáhali 40letému muži, který uvízl na jednom z pilířů Karlova mostu. Podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny podnapilý muž pravděpodobně z mostu na pilíř skočil. Přivolaní záchranáři zjistili, že neutrpěl žádná zjevná zranění.
Karlův most.

Soud odmítl dovolání turisty, který v roce 2019 posprejoval Karlův most

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání německého turisty Benjamina Wittiga, který spolu s dalším mužem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu v Praze. Dostal rok vězení s podmínečným odkladem na tři roky, peněžitý trest 100.000 korun a vyhoštění na pět let. Soud rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil usnesení ve své databázi.

Více souvisejících

Praha - Karlův most soudy Praha život Cizinci graffiti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán nesmí být jaderná velmoc, jsme na okraji útesu. Podle Borella je čas dupnout na brzdu

Blízký východ se ocitl na okraji útesu, prohlásil v pondělí šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Zároveň vyzval k deeskalaci konfliktu mezi Izraelem a Íránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy