Usadí se tu?


Rys ostrovid byl v Českém Švýcarsku v minulých letech několikrát zaznamenán. Vždy se ale jednalo pouze o nahodilé doklady jeho výskytu, příkladem je třeba ojedinělý snímek rysa z fotopasti v roce 2011. Zaznamenání této velké kočkovité šelmy je tak v Českém i Saském Švýcarsku vždy raritou. Oproti minulým obdobím navíc výrazně ubylo i věrohodných pozorování. Výjimečným proto bylo setkání, které se událo letos v srpnu.

Jedna z návštěvnic národního parku se v jeho západní části s rysem ostrovidem setkala na vrstevnicové cestě: 

Rys vyběhl ze spodu z rokle, na cestě se zastavil a chvíli na sebe koukali s mou fenkou plemene shiba inu. Rys pak vyběhl kousek do svahu, asi 10 metrů, tam se usadil a se zájmem nás pozoroval. Byl velký asi jako středně velký pes, větší než moje 12-kg fenka,” uvedla Eva Macková v emailu Správě Národního parku České Švýcarsko.


Turistce se rysa podařilo dokonce vyfotit. Na základě snímků a popisu události ji následně kontaktovali pracovníci Správy NP, kteří na fotografiích identifikovali pod rysovým krkem připevněnou vysílačku. Vedoucí programu Šelmy v Hnutí DUHA Miroslav Kutal následně zjistil, že by rys mohl pocházet z polského reintrodukčního programu, což se také později potvrdilo. 

Bohužel tou dobou již vysílačka neodesílala data vzdáleně přes mobilní síť. Ze zbývající energie vydávala pouze radiový signál na přesně určené frekvenci, který je zachytitelný pomocí přenosné antény. Bohužel ani s ní se i přes opakované pokusy již nepodařilo rysa detekovat. Jeden z koordinátorů Vlčích hlídek Hnutí DUHA Radek Kříček v oblasti ovšem rozmístil fotopasti, pomocí kterých se provádí monitoring velkých šelem v mnoha pohořích České republiky. Na konci srpna se pak rysa skutečně podařilo na fotopasti zachytit téměř ve stejné lokalitě, kde byl spatřen poprvé. Na snímku byla dobře patrná také zmiňovaná vysílačka. Rysova další existence v Českém Švýcarsku je ale i přesto prozatím nejistá. Je možné, že se v Národním parku usadí, také ale může oblastí pouze procházet.

PAVEL BENDA, RADEK KŘÍČEK


Podpořil: