Kaly z ropných lagun do konce roku z Ostravy zmizí. Není je ale kde spálit

9. prosinec 2020

Více než 10 tisíc tun zavápněných kalů z ostravských lagun bude i příští rok čekat na finální likvidaci. Firma AVE nebezpečný odpad sice z ostravského areálu do konce roku odveze, jak ji ukládá smlouva, spálit ho ale nestihne. Situaci v létě zkomplikovalo uzavření plynárny ve Vřesové. A odpadová firma AVE musela pro likvidaci kalů najít náhradu. Odpad  teď vozí po částech do Německa.

Likvidace kalů z ostravských lagun stále budí u místních lidí silné emoce. Teď v areálu zůstává skoro 3000 tun z původních 90 tisíc. „Když se podíváte na lagunu, tak vidíte, že laguna R2 už je víceméně vyčištěná. Ten předupravený materiál už je převezen na lagunu R1, to jsou ty hromádky vzadu,“ popisuje Martin Chyba ze společnosti AVE.

„Z hlediska dopadu na ovzduší ten materiál už skutečně nebezpečný není. Samozřejmě ten odpad je kategorizován jako nebezpečný odpad a podle toho se s ním taky nakládá. Máme smluvní povinnost do konce letošního roku vymístit veškeré smluvní množství kalů. Plníme harmonogram a měli bychom to splnit,“ dodává Chyba.

Firma chce sice odpad z Ostravského areálu odvést do konce roku. Všechen ho spálit ale letos nestihne. Zavápněné kaly společnost původně vozila do plynárny ve Vřesové na Sokolovsku. Ta ale byla v létě  uzavřena, a tak firma musela hledat náhradu.

Čtěte také

„Plynárna Sokolovská uhelná ve Vřesové ukončila svoji činnost v srpnu tohoto roku. Jelikož v České republice neexistuje koncové zařízení, které by bylo schopné a hlavně ochotné kaly v takovém množství přijmout, hledali jsme koncová zařízení v zahraničí. Zajistili jsme a podepsali smlouvu se zařízením v Německu,“ potvrzuje mluvčí AVE, Pavla Ivácková.

Podle společnosti bude nutné po novém roce spálit ještě více než 10 tisíc tun odpadu. Ten se tak musí dočasně skladovat. V původním projektu se počítá s meziskladem v Čáslavi. Kde ale nakonec budou kaly čekat na přesun, firma komentovat nechce.

„Vzhledem k tomu, jakou zkušenost máme s tím, když se zveřejňovaly tyto informace, tak se zdržím to komentovat. Je schváleno meziuschování, to znamená, že se nikdo nemusí obávat, že by docházelo k nějaké nelegální činnosti," komentuje situaci Chyba.

Podle ministerstva financí musí firma kaly zlikvidovat do konce roku 2024.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související