Lovci hrozí žalář za hlavu medvěda, ačkoli ho střelil, dokud nebyl chráněný

  15:52
Myslivec ze Sokolovska na internetu nabízel preparovanou hlavu medvěda hnědého. Střelil ho a nechal vypreparovat v době, kdy zvíře ještě nebylo chráněné. Přesto si podle zákona měl obstarat výjimku k prodeji takového zvířete, protože nyní už medvěd pod zákon spadá. Nimrodovi tak hrozí vězení.

Preparovaná hlava medvěda. | foto: Policie ČR

Osmašedesátiletý muž medvěda legálně zastřelilv roce 1992 v lesích na Slovensku. Tehdy měl k tomu obstaranou povolenku. 

Jenže, o necelé čtyři měsíce po ulovení byl ale medvěd hnědý zařazen mezi kriticky ohrožené zvláště chráněné druhy a od roku 1997 je rovněž i exemplářem přímo ohroženým vyhubením nebo vyhynutím.

„V srpnu letošního roku obviněný na několika internetových portálech nabízel k prodeji preparát hlavy medvěda hnědého na dřevěné podložce. Učinil tak i přesto, že neměl výjimku k držení a prodeji jedince zvláště chráněného druhu a výjimku ke komerčnímu nakládání s exemplářem přímo ohroženým vyhubením nebo vyhynutím,“ uvedl krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

O zmíněnou výjimku je třeba žádat od roku 2004, kdy začala platit novela zákona o ochraně přírody a krajiny. 

Inzerátu, který nabízel preparovanou hlavu medvěda, jejíž cena se pohybuje kolem pěti tisíc korun, si všimla policie. Ta nyní myslivce obvinila z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

„V případě prokázání viny hrozí muži až tři roky vězení, zákaz činnosti nebo propadnutí věci,“ doplnil Kopřiva.

Autor: