Podcast: Nejdřív jsme nevěřili odborníkům, teď už nevěříme nikomu. Snad se poučíme

Petr Vizina Petr Vizina
9. 12. 2020 18:00
S novináři Michalem Kubalem a Vojtěchem Gibišem o jejich knize Pandemie, která popisuje dějiny, jež právě zažíváme.

"Napadlo nás sestavit kroniku, zachytit osudy aktérů těch dní. Popsat motivace lidí, kteří přijímali rozhodnutí, jaká celé generace politiků a představitelů státu nemusely dělat," odkrývají Michal Kubal s Vojtěchem Gibišem vznik obsáhlé knihy s jednoslovným názvem, v níž portrétují náš "život s covidem".

Před očima čtenářům defilují předseda vlády i starosta obce v karanténě, primářka i sestra na ARO, pacient i lékař marně bojující o jeho život, bývalá první dáma šijící roušky i mladý podnikatel, jenž dal desítky milionů korun na výrobu ochranných pomůcek. A také tajemný muž, kterého premiér pokládal za nejbližšího spolupracovníka a vicepremiér označil za zachránce země.

Podcast s Vojtěchem Gibišem a Michalem Kubalem si můžete poslechnout zde:

"V březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo sice, byl to ten stejný člověk, ale už přišel v nějakém čase a ti, kteří měli přijít, nepřišli," zmínil se poněkud krypticky Andrej Babiš o pojišťovacím expertovi Pavlu Řehákovi, který svými matematickými modely na jaře podle mnohých zachránil Česko před první vlnou koronaviru.

Když Řehák po měsících vystoupil z anonymity, autorům Pandemie svůj příběh popsal. Oba jej považují za ojedinělý i v mezinárodním kontextu. A Vojtěch Gibiš o něm rovnou mluví jako o "českém Hollywoodu".

Krom příběhů kniha na 600 stranách přináší i report o tom, jak na planetární krizi reagují různé společnosti. "Česko je mezi nimi unikátní vypjatým sporem o to, jestli představuje covid chřipečku, nebo novodobý mor," shrnuje Michal Kubal zdejší specifikum.

Otázkou podle něj zatím stále zůstává, zda jednou budeme dětem vyprávět, co se dělo při pandemii, anebo o tom, jaký býval svět, než přišla.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny jsou dnes novináři Vojtěch Gibiš a Michal Kubal. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy