Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rizika spojená s otřesem mozku či demence. Bývalí ragbisté chtějí odškodné za poranění hlavy

Angličtí ragbisté slaví výhru v semifinále MS nad favorizovaným Novým Zélandem. foto: Reuters

Londýn - Několik bývalých elitních ragbistů včetně mistra světa z roku 2003 Angličana Stevea Thompsona se rozhodlo podat žalobu kvůli poškození zdraví. Náhradu škody chtějí vymáhat od světové ragbyové federace a anglického i velšského svazu. Vyčítají jim, že je dostatečně neochránili před riziky spojenými s otřesem mozku.
  19:00

Dvaačtyřicetiletý Thompson uvedl, že trpí demencí a není schopen si ani vzpomenout na triumf na světovém šampionátu před 17 roky. „Do téhle situace mě dostalo ragby. Nakonec nemám nic. Vidím, jak zvedáme pohár a skáču tam okolo, ale nepamatuju si to,“ řekl listu The Guardian bývalý reprezentant, který za Anglii v letech 2002 až 2011 odehrál 73 zápasů.

K žalobě se připojilo ještě dalších sedm hráčů. Advokát Richard Boardman, jenž je zastupuje, uvedl, že je v kontaktu s více než stovkou ragbistů, z nichž mnozí vykazují příznaky neurologických problémů. „Máme za to, že řídící orgány v ragbyovém světě jsou odpověděné za nedostatečnou ochranu hráčů v tomto ohledu,“ řekl Boardman BBC.

Sia Soliola a ošklivé zranění
Střet mezi McFaddenem (v černém) a van Rensburgem.

Podobným nárokům čelila v minulosti zámořské liga amerického fotbalu NFL. V roce 2013 urovnala sport s tisícovkami bývalých hráčů, kterým vyplatila přes miliardu dolarů jako odškodné za demenci a zdravotní problémy způsobené otřesem mozku.

Minulý měsíc si rodina zesnulého fotbalového mistra světa z roku 1966 Nobbyho Stilese postěžovala, že se bývalým hráčům nedostává podpory v boji s demencí. Stiles byl jedním z pěti anglických mistrů světa, kterým byla demence diagnostikována. Tím posledním je nejlepší evropský hráč roku 1966 Bobby Charlton.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...