Spisovatel David Jan Žák získal výroční cenu nakladatelství Albatros 2019

8. prosinec 2020

Spisovatel David Jan Žák, autor bestselleru Návrat Krále Šumavy, uspěl v kategorii pro starší děti za knihu Zmizení Edwina Lindy.

Příběh zasadil David Jan Žák na Šumavu, protože sám vyrůstal v Prachaticích.

„Je to vlastně knížka o Šumavě, protože tam se Edwin s kamarádkou Anežkou a dalšími kamarády, snaží zachránit Žeberův zápisník, tedy tajné zápisky profesora Žebery. Ten doopravdy žil, byl to geoolog, velká persona na Karlově univerzitě. Žebera prováděl v padesátých letech na Šumavě tajný výzkum pohraničí protehdejší komunistickou vládu. Měl odhalit, co všechno se pod tou zemí skrývá a kde by se dalo těžit. Ale vedle oficiálního výzkumu si dělal ještě své osobní poznámky právě do svých zápisníků,“ naznačuje David Jan Žák základ zápletky románu Zmizení Edwina Lindy.

Profesor Žebera byl vášnivý milovník vltavínů a to v době, kdy tyto kameny ještě prakticky nikoho nezajímaly.

„Dnes by zajímaly mnoho novodobých zlatokopů, takže ve chvíli, kdy by se Žeberovy zápisky dostaly do rukou právě někomu takovému, tak bychom tu Šumavu už asi nepoznali,“ shrnul David Jan Žák, s tím, že právě toto je v knize důvod, proč se děti snaží zápisník zachránit. Ale zároveň bojují s partou, která zápisky chce.

Už dřívě uvedl, že při psaní knihy využil reálií, které jako kluk znal, i toho, že jemu také zmizel táta. „Sice ne ve skalách, ale komunistická policie ho zavřela a já ho strašně dlouho neviděl. Je to hodně osobní knížka,“ prozrazuje.

Celý rozhovor, který prozrazuje i další zákruty a okolnosti vzniku knihy, si můžete poslechnout online, nebo si jej stáhněte do svých mobilů či počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio