Soud: Nechala ukrást 10 tisíc skvostů. Ředitelka teď musí zaplatit 15 milionů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Soud: Nechala ukrást 10 tisíc skvostů. Ředitelka teď musí zaplatit 15 milionů

Eva Štíbrová má zaplatit více než 15 milionů korun za chybějící historické předměty v depozitáři litoměřického muzea.
Eva Štíbrová má zaplatit více než 15 milionů korun za chybějící historické předměty v depozitáři litoměřického muzea. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Státní oblastní archiv Litoměřice, Muzeum Litoměřice)

Unikátní husitský kalich ze 14. století, portrét císařovny Marie Terezie... I tyto předměty zmizely za doby šéfování Evy Štíbrové litoměřickému muzeu. Ředitelka podle soudu nebyla schopná zajistit ochranu skvostů a ty se povalovaly i v kůlně.

Litoměřický depozitář historických předmětů patřil zřejmě k nejhorším u nás. Podle výpovědí svědků se roky povalovaly artefakty třeba i ve staré kůlně nebo ve vlhkém prostředí boskovického zámku. Kvůli chaosu se za 38 let šéfování Štíbrové muzeu ztratilo 10 tisíc předmětů.

Krádeže a vloupání

Škodu odhadli znalci na zhruba 15 milionů korun. „Nezajistila náležitou a požadovanou ochranu sbírkových předmětů, které byly uloženy v depozitářích muzea, před krádežemi a vloupáním,“ shrnul zástupce Josef Zronek v závěrečné řeči. Štíbrová u soudu včera dostala podmínku a bude muset také zaplatit přes 15 milionů korun za škodu, kterou svým jednáním způsobila.

Upozorňovala úřad

Štíbrová svoji vinu popírá. „Depozitář muzea, který jsem v roce 1974 přebírala, byl už tehdy ve velmi žalostném stavu. Upozorňovala jsem na to celých 38 let nadřízené orgány včetně krajského úřadu, o tom věděly, ale nic s tím nedělali,“ tvrdila obžalovaná.

Čím se podle obžaloby provinila?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.