Zatímco obchody a restaurace se díky rozvolnění již otevřely, divadla zůstávají nadále bez diváků. Těm, kdo touží po kultuře, tak nezbývá než vzít zavděk online programem tuzemských divadelních souborů. Kromě pravidelných streamů a záznamů divadelních představení se do virtuálního prostoru stále častěji přesouvají i premiéry. V listopadu tak bylo možné zhlédnout záznam představení z Divadla v Dlouhé, Divadla Na zábradlí nebo Divadla Letí, ale i online premiéru inscenace Hejno bez ptáků souboru 11:55. Také v prosinci nás čeká několik zajímavých přenosů, které byste si neměli nechat ujít.

10. prosince – Obývací pokoj Studia ALTA

Studio Alta uvede online premiéru autorského projektu performera Lukáše Karáska a souboru tYhle s názvem Obývací pokoj. Lukáš Karásek v inscenaci propůjčuje různým nábytkům své tělo, aby vytvořil mikrokosmos nejrůznějších vztahů. Každý kus nábytku jedná svým jedinečným způsobem a jejich odlišné tvary a velikosti jim dávají specifické vlastnosti. Jako samostatné bytosti se v pokoji pohybují, potkávají se s dalšími, interagují, ale nemohou pokoj opustit. Musí se naučit spolu sdílet prostor, podobně jako lidé v rodinách, komunitách i větších společenstvích. Premiéru lze zhlédnout na facebookových stránkách Studia ALTA, příspěvek za stream je dobrovolný. 

11. prosince – mimořádná setkání v Divadle Viola

Divadlo Viola ozdobí předvánoční čas mimořádnými pátečními setkáními: 11. prosince s Taťjanou Medveckou a Tomášem Pavelkou a 18. prosince s Barborou Munzarovou a Jaromírem Medunou. Pokaždé za doprovodu sólistů Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Advent ve Viole se odehraje vždy od 20 do 21 hodin v přímém přenosu na Facebooku a YouTube divadla, kde bude později dostupný také záznam, stejně jako na YouTube symfoniků. Během adventních streamů bude možné přispět jakoukoliv částkou hospicovému občanskému sdružení Cesta domů.

11. prosince – Holan_Vanutí – ProART

Holan_Vanutí je poetický multižánrový projekt věnovaný osobnosti básníka Vladimíra Holana, který propojuje slovo, hudbu, tanec, zpěv a výtvarné umění. Projekt se zaměřuje na inscenování vizuálně-pohybových a hudebně-činoherních obrazů z Holanovy poezie, ale i nových původních textů Radovana Voříška, vzniklých jako reakce na práci Holanovu. Scénické pojetí textů má na starosti Rostislav Novák. Hudební skladatelka a zpěvačka Gabriela Vermelho naopak uchopí Holanovu tvorbu do svých rukou a vytvoří hudební materiál, který bude procházet navozenou literární „dějovou“ linkou. Třetí složka je choreografická, reagující na podněty hudby, zpěvu i textu. Tu ztvární Martin Dvořák, který je zároveň i režisérem projektu.
Po listopadové premiéře ve Werichově vile, kde Holan dlouhá léta žil, čeká projekt druhá premiéra z brněnské vily Loew Beer. Zhlédnutí online je zdarma, přenos začíná ve 20:00 na stránkách ProArtu.

11. prosince – Amerikánka: V dětském sanatoriu – Televize NAŽIVO

Na počátku projektu Film Naživo byla Amerikánka. Silné divadelní představení, které se už na jaře vysílalo v živých streamech. Nyní vznikla nová Televize NAŽIVO, která nabízí live přenosy divadelních představení, ale nadále i Film Naživo. A v pátek 11. prosince bude projekt NAŽIVO patřit opět Amerikánce. V tento jeden jediný večer budete moci zhlédnout na vašich televizních obrazovkách Film Naživo Amerikánka, který je zasazen do mrazivého prostředí opuštěného sanatoria. To se stalo památníkem dětí, které během doby socialismu prošly ústavní péčí, a zároveň upozorněním na 8 000 dětí, které v ní prožívají své dětství v současnosti. V hlavních rolích se představí Tereza Ramba a Eliška Křenková.

16. prosince – Kabaret BRAVO NAŽIVO – Divadlo Bravo!

Divadlo Bravo! je místem pro nový cirkus a pantomimu, které letos vzniklo v původním Branickém divadle. Slouží také jako domovská scéna novocirkusového souboru Losers Cirque Company a mima Radima Vizváryho. Divadlo si svých diváků naneštěstí zatím moc neužilo. Kabaret BRAVO NAŽIVO tady vznikl zejména proto, aby soubor mohl divákům představit alespoň online formou prostor divadla a svá akrobatická čísla. Půjde o sled jednotlivých vystoupení odehrávajících se nejen na hlavním pódiu, ale také ve foyer, v hledišti, v hereckých šatnách a podobně. Celým kabaretem diváky provede kabaretiér Mates Petrák. Jeho monology budou obsahovat informace o bývalém Branickém divadle, bude komentovat jednotlivé výstupy a poodhalí divákům zákulisí tvorby skupiny Losers Cirque Company. Vstupenky v minimální hodnotě 100 Kč zakoupíte na webových stránkách Divadla Bravo! 

17. prosince – Re:kabaret Re:start – Divadlo Bolka Polívky

Do virtuálního prostoru míří také komediální „občasník“ Re:kabaret uváděný v brněnském Divadle Bolka Polívky. Tentokrát nese podtitul Re:start, a tak se scénky ponesou v duchu témat rekvalifikace, resuscitace, předsevzetí, návrat ke kořenům či zpátky na stromy. Čeká vás pestrá směs skečů, stand-upů, pantomimy a improvizace okořeněná nekorektním humorem. Speciálním hostem tohoto premiérového vydání je Anna Polívková. Představení bude možné zhlédnout na Facebooku divadla za dobrovolné vstupné. Do virtuálního prostoru míří také komediální „občasník“ Re:kabaret uváděný v brněnském Divadle Bolka Polívky. Tentokrát nese podtitul Re:start, a tak se scénky ponesou v duchu témat rekvalifikace, resuscitace, předsevzetí, návrat ke kořenům či zpátky na stromy. Čeká vás pestrá směs skečů, stand-upů, pantomimy a improvizace okořeněná nekorektním humorem. Speciálním hostem tohoto premiérového vydání je Anna Polívková. Představení bude možné zhlédnout na Facebooku divadla za dobrovolné vstupné. 

20. prosince – Gomora ekocida – Chemické divadlo

Inscenace gomora ekocida je autorským divadelním pamfletem – esejí – básní volně inspirovaným mnoha materiály, mimo jiné knihou Roberta Saviana Gomora. Kniha zobrazuje svět camorry, vlivné neapolské mafie, která sužuje nejen okolí Neapole. Staví před nás obrazy důvěrně známé obyvatelům italského jihu, související s ekologickými a sociálními dopady „podnikání“ mafií: hory nelegálního zboží procházejícího neapolským přístavem, hořící skládky, kontejnery toxického odpadu na mořském dně, oblasti zasypané odpadky, stižené rakovinou a předčasnou vymíráním obyvatelstva, developerské monster projekty a sociálně vyloučené lokality, ve kterých stát nemá žádnou váhu a ze kterých téměř nejde uniknout. V předvánočním čase můžete zhlédnout premiéru záznamu inscenace, jež vznikl v prostorách studia ALTA ve spolupráci s filmovou režisérkou Kateřinou Dudovou. Při natáčení i v rámci editace soubor usiloval o převedení jazyka experimentálního divadelního představení s prvky imerze a site-specific do experimentální filmové řeči. Premiéra proběhne na YouTube kanálu Chemického divadla, vstupenku za 200 Kč pak zakoupíte na GoOut.

21. prosince – Louskáček – Národní divadlo

Pohádky k Vánocům patří stejně jako umění. A co by to bylo za Vánoce bez Louskáčka? Balet Národního divadla a Česká televize proto připravily neobyčejný dárek: 21. prosince ve 20 hodin na programu ČT art bude odvysílán přímý přenos baletu Louskáček – Vánoční příběh. Tanečníci naživo vystoupí před prázdným hledištěm Národního divadla a vy si představení můžete užít zprostředkovaně z pohodlí domova. Balet ND bude tento přímý přenos paralelně streamovat na svém oficiálním YouTube kanále. Záznam události bude následně možné zhlédnout v iVysílání České televize a na YouTube kanále až do 27. prosince 2020.

31. prosince – Zkrocení zlé ženy – Divadlo na Vinohradech

Divadlo na Vinohradech se tradičně loučí s uplynulým rokem silvestrovským představením a ani letos se nehodlá této tradice vzdát. Tentokrát můžete zhlédnout záznam jedné z divácky nejúspěšnějších komedií divadla, a to inscenací Zkrocení zlé ženy, která se hrála v letech 2012-2018. V hlavních rolích uvidíte Filipa Blažka a Andreu Elsnerovou. Stream bude přístupný na YouTube kanále divadla, odkaz na vysílání získáte po zakoupení „streamenky“ na webových stránkách Divadla na Vinohradech.