Brutální Nikita: Po ušmudlané vražedkyni není ani památky. Po 30 letech je z ní šarmantní kráska s dokonalým úsměvem

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
brutalni nikita
brutalni nikita

Stačí jedna role k tomu, aby se člověk prosadil v drsném světě Hollywoodu? Francouzská rodačka Anne Parillaud-Jarre ukazuje, že ano. Celý svět ji totiž zná především jako Brutální Nikitu.

Nikita je mladá, drogově závislá dívka, která jako jediná z pachatelů přežije přepadení lékárny. Je sice odsouzena na doživotí, ale tajná služba jí dá šanci, aby pracovala jako tajná agentka pro vládu.

Je vyškolena ve vraždící stroj, dostane novou identitu a najde si i lásku svého života. Nikita na rozkaz zabíjí, ale pak se rozhodne, že už to stačilo.

Raději herectví než balet

Francouzko-italský thriller z počátku devadesátých let dostal do popředí mladou herečku Anne Parillaud. Ta je věrná své rodné zemi, ve které žije dodnes.

K umění měla blízko odjakživa. Navštěvovala baletní školu, ale když v sedmnácti letech přišla nabídka na film, Anne se rozhodla, že zkusí hraní. A vyšlo to.

Poprvé na sebe výrazně upozornila filmem Écoute Voir, kde hlavní roli hrála francouzská hvězda mezinárodní věhlasu Catherine Deneuve.

Protože byla krásná, hrála Anne většinou milenky. Pak přišel rok 1990 a legendární režisér Luc Besson jí nabídl roli Brutální Nikity.

Co je doma, není pro mě

Luc Besson má na svém kontě mnoho hereček, které si z natáčení přivedl i domů. Jednou z nich byla i Anne, s níž se ale seznámil ještě před natáčením filmu.

V osmdesátých letech se totiž vzali, a dokonce se jim narodila dcera, ale krátce po natočení společného filmu se rozvedli. Herečka našla štěstí až po boku skladatele Jeana-Michela Jarreho, kterého si v roce 2005 i vzala.

Po Nikitě, za niž získala i cenu César, dostala ještě možnost hrát v dalších filmech, za zmínku stojí například snímek Muž se železnou maskou. Poslední snímek šedesátileté herečky je francouzské krátkometrážní drama Délicate gravité.

Zdroj: Denis Makarenko / Shutterstock.com

Šarm ji neopouští

Herečka vždycky patřila mezi šarmantní dámy, které vyčnívaly svou krásou. Francouzskou krev má v genech a s tím i přirozený styl. Dnes se sice herečka na veřejnosti už příliš neobjevuje, ale rozhodně to neznamená, že by ze světa zmizela.

K její smůle se však do popředí jako Nikita dostala spíše blonďatá herečka Peta Wilson, která se v roce 1997 objevila v seriálu Brutální Nikita.

Francouzská kráska ale stárne s grácií, a přestože se po ní slehla zem, rozhodně se za svou zajímavou kariéru nemusí stydět.

Autor: Barbora Turková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články