Celkové výdaje zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven počítají v příštím roce s rekordními 401 miliardami korun. A to při příjmech 385 miliard. Rozdílových 16 miliard vyrovnají z rezerv. Část z nich půjde i na 9% zvýšení nákladů na zdravotní péči, tedy i lékařům a nemocnicím.

Rozpočtovou predikci zveřejnil Svaz zdravotních pojišťoven ČR [SZP]. Ve své zprávě dodal, že ekonomická krize se lékařů a nemocnic stejně jako letos nedotkne ani v příštím roce. Letošní náklady zdravotních pojišťoven na zdravotní péči vzrostly o sedm až osm procent, příští rok vzrostou o devět.

„Výběr pojistného stagnuje a v příštím roce bude nejspíše ještě klesat. Výrazně větší výdaje se tak financují díky vysokému růstu státních plateb a čerpáním rezerv. Bylo to tak letos a příští rok to bude obdobné. Z tohoto pohledu se občané nemusí obávat,“ popisuje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Upozorňuje přitom, že pro rok 2022 garance navyšování plateb ze strany státu již není. Pokud by dle jeho slov nepokračovalo, pojišťovny by musely zbrzdit výdaje.

Zdravotně pojistné plány na rok 2021 reagují na současné mimořádné náklady vyplývající z epidemie covidu. Významně tak vzrostou náklady na laboratorní testování, v příštím roce o celkem 17 procent. Zvýšené výdaje způsobí i očkování [předpokládaný vzrůst o cca 100 %]. Tyto náklady ale není možné v tuto chvíli podle prezidenta Friedricha odhadnout.

„Počty výkonů a náklady na testování rychle rostou již v letošním roce a průběh i konečné ceny očkování v roce 2021 se mohou ještě výrazně měnit. V těchto položkách se mohou v průběhu roku tedy ještě očekávat odchylky,“ vysvětluje.

Také v roce 2021 jsou naplánovány zdroje pro oblíbené programy fondů prevence. Přestože se celkově jedná o menší částky, v roce 2021 vzrostou výdaje na ně o 14 procent, v součtu na 1,7 miliardy korun.

Zdravotně pojistné plány, které vyčíslují náklady na příští rok, byly předloženy koncem listopadu a schválily je správní rady jednotlivých pojišťoven. Nyní je ještě musí doporučit Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], vláda a schválit poslanci. / Dodejme, že Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP] v příštím roce počítá ve zdravotně pojistném plánu s výdaji ve výši 230 miliard korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here