Nabídka ojetin se opět výrazně ztenčila. Experti radí, co to udělá s cenami

Pandemie nového koronaviru stále citelně ovlivňuje trh nejen s novými, ale také s ojetými vozy. Nabídka ojetin je oproti běžnému stavu omezená nejen v České republice, ale i v dalších evropských zemích. To je samozřejmě komplikace pro všechny, co by si rádi ojetý vůz pořídili.
aaaplocha2_perex.jpg Zdroj: MilanJ

Podle dat společnosti Aures Holdings, provozovatele sítě autobazarů AAA Auto, se nabídka ojetých vozů ve střední Evropě za pouhý měsíc propadla o 72 162 aut. Silný propad byl způsoben zejména zhoršující se epidemiologickou situací, která s sebou koncem října přinesla nová restriktivní opatření vlád v jednotlivých zemích.

„Ještě v říjnu byla situace na sekundárních trzích relativně stabilní. Pak ovšem přišel v České republice druhý lockdown a trh se začal propadat. Říjnová nabídka čítala téměř 105 000 aut, zatímco v listopadu to v Česku bylo pouze něco málo přes 86 000 inzerovaných ojetin,“ komentuje situaci na trhu provozní ředitel autocenter AAA Auto Petr Vaněček. Prakticky stejná situace byla i v sousedních zemích. Slovenská nabídka se propadla o 4 000 aut, polský trh přišel o 30 000 aut z původních téměř 260 000.

„Do situace se promítl i úbytek dovozových ojetin ze západní Evropy, který klesá prakticky celý rok a ani v prosinci se nedá čekat růst. Je to jeden ze zásadních faktorů, přispívajících k růstu cen ojetin a také ke zhoršující se kvalitě aut nabízených na výkupu, s čímž se setkáváme již několik měsíců. Jen v Česku bude do konce roku chybět okolo 30 000 aut z dovozu,“ doplňuje Vaněček.

Ve srovnání s rokem 2019 byl letošní listopadový propad v tuzemsku ještě výraznější. V nabídce meziročně ubylo téměř 33 000 aut. Střední hodnota ceny zůstala na hodnotě 150 000 Kč, střední hodnota stavu tachometru vzrostla ze 149 na 155 000 kilometrů a střední hodnota stáří se zvýšila z 9,5 roku na letošních 10,1.

Pětice nejvíce nabízených modelů se od loňského listopadu nezměnila. Nejvíce je v nabídce Octavií, Fabií a Passatů. Vzrostl počet nabízených vozů s alternativním pohonem. Loni v listopadu bylo nabízeno 761 hybridních a plně elektrických aut, letos jich bylo už 894.

10.12.2020 8:05| autor: Milan Jirouš

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist