TOPlist

Seznam.cz požaduje od Googlu náhradu škody v hodnotě více než devět miliard korun

Samsung Galaxy A40 v Seznam.cz edici

Tuzemská společnost Seznam.cz po Googlu požaduje uhrazení obří částky ve výši 9,072 miliardy korun jako náhradu škody, která Seznamu údajně vznikla v důsledku omezené hospodářské soutěže v oblasti služeb všeobecného internetového vyhledávání. Ta má být způsobena zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android.

Samsung Galaxy A40 v Seznam.cz edici
Ilustrační obrázek

„Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže, nyní žádáme náhradu škody, která nám vznikla při snahách o rozšiřování našich aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android,“ vysvětluje místopředseda představenstva Seznam.cz Pavel Zima a dodává, že částka 9,072 miliard korun, kterou si nyní firma nárokuje, byla pro období let 2011 až 2018 odhadnuta zahraničními ekonomickými znalci.

pavel zima seznamCZ
Pavel Zima, místopředseda představenstva společnosti Seznam.cz

Seznam.cz se v posledních mnoha letech soustavně snaží o prolomení bariér, které vznikly v důsledku zneužívání dominantního postavení společností Google na trhu, a to cestou navázání obchodní spolupráce s globálními výrobci zařízení. Při rozšiřování svých aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android však stále naráží na deformity trhu, které Evropská komise shledala v rozporu s právem EU.

„Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k aplikačnímu obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android. Google vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU. V důsledku toho vznikla Seznamu škoda,“ upozorňuje na nejzávažnější aspekty porušení pravidel hospodářské soutěže Michal Feix, jednatel společnosti Chronos Consulting, která hájí zájmy Seznam.cz v Bruselu a má přípravu a koordinaci uplatňování tohoto nároku na starosti.

V roce 2019 Seznam.cz evidoval tržby ve výši 4,69 miliardy Kč a od roku 2011 dosáhly jeho auditované tržby hodnoty téměř 32 miliard korun. Aktuální podíl na trhu všeobecných vyhledávacích služeb je odhadován na 25 %.

Společnost Google obdržela v těchto dnech předžalobní výzvu s termínem uhrazení požadované částky do 30 dnů. Po jejich uplynutí je Seznam.cz připraven zahájit vymáhání soudní cestou.

Autor článku Roman Hálek
Roman Hálek
Technologie 21. století mě inspirují a neustále popohání vpřed. Rád o nich píši a ještě radši je všechny zkouším. A pokud zrovna nesedím u klávesnice, s nadšením běhám, nebo se proháním na kole, a s nepatrně menším nadšením dálkově studuji vysokou školu.

Kapitoly článku