V pokoji studenta by již nemělo platit pořekadlo „binec v bytě, šťastné dítě“

Děti rostou jako z vody. Ani se nenadějeme a malý uzlíček štěstí, jež jsme si s hrdostí odnášeli „nedávno“ z porodnice, již nadobro odložil kojeneckou lahev s dudlíkem a pyšně se začal stavět na vlastní nohy. Uplynulo opět „pár dní“ a první nesmělé krůčky kolem nábytku vystřídaly smělé kroky do školy.

Miminkovský pokojík se proměnil v pokoj pro školáka, v němž jsme spolu s ním louskali první písmenka ze slabikáře a skládali slabiky do prvních vět…. „máma mele maso“…. Jako by to bylo včera a přitom náš potomek nedávno sfoukl na dortu již dvanáct svíček. Ač neradi, musíme si přiznat, že dětství našeho dítěte je to tam a na dveře zaklepal čas dospívání.

Z kojence po studenta

Kolem dvanáctého roku lidského života přichází doba, kdy se nároky dětí na životní prostor zvětšují, a závislost na rodičích se zmenšuje. Dospívající člověk už odmítá být obklopen plyšáky a večer uléhat do postýlky s nebesy. Nastala ta správná doba na přestavbu dětského pokojíku na pokoj studentský.

Zdroj foto: insta_photos / Shutterstock.com

Jak účelně proměnit pokoj školáka v pokoj studenta?

V první řadě si o tom promluvte se svým teenagerem a hlavně dejte šanci jeho názorům, byť by se vám sebevíc nelíbily. Váš potomek takový přístup jistě ocení a možná to přispěje i k jeho vstřícnému postoji k názorům vás, rodičů.

Jaká kritéria by měl mít studentský pokoj a jakých zásad bychom se měli držet?

Říká se, že když jedno končí, něco jiného začíná a s tímto vědomím přistupujme i k zařizování pokoje. Maminkám sice mnohé věci v pokojíku budou evokovat vzpomínky na dobu, kdy měli doma roztomilého mrňouska a s těžkým srdcem se s nimi budou loučit. Ale není třeba zbavovat se úplně všeho! Pro léta budoucí zřiďte vašemu dítěti tzv. vzpomínkovou krabicí, do níž uložíte nejdůležitější věci vašich dětí připomínající první dekádu jejich života. Možná nad tímto vašim počinem bude váš teenager stát s očima „v sloup“, ale věřte, že nadejde čas, kdy i on tento nápad ocení a věci vámi uschované bude jednou hrdě ukazovat svým potomkům.

Zdroj foto: Xanya69 / Shutterstock.com

Co patří do vzpomínkové krabice?

Například oblíbení plyšáci, první botičky, křtící oblečení, cumel, jehož se za nic na světě nechtělo naše dítko vzdát, krabička s mléčnými zoubky, o nichž jsme tvrdili, že si je odnesla zoubková víla, první ozdůbky do vlásků nebo ustřižené copánky, nejmilejší hračky, školní výkresy, fotografie, kresby, dopisy či přáníčka věnované mamince a tatínkovi, oblíbená panenka či auto a další vzpomínky.

Krabici dobře uzavřete, označte a šup s ní někam na hůru. A můžeme přistoupit k dalšímu kroku.

Začínáme pořádným úklidem

Vytřiďte všechno, co se už nehodí nebo nepoužívá, stejně jako oblečení, které se už nenosí. Zda to „podědí“ mladší sourozenec nebo to někomu darujete či odnesete na charitu, je na vás.  To nejcennější přece zůstane ve vzpomínkové krabici. Alternativou může být pobídnutí vašeho dítěte, zda by nechtělo něco ze svých věcí prodat. Možná to váš potomek rád udělá a utržené peníze může investovat do zvelebení svého nového pokoje. Dopřejte dětem v tomto samostatnost, určitě to ocení. Kontrolovat je můžete jen tak „zpovzdálí“.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Než se pustíte do samotné přestavby, sedněte si společně s vaší dcerou nebo synem a načrtněte plánek, jakou by měli představu o vzhledu svého budoucího pokoje. Hodně vám to napoví.

Malujeme studentský pokoj

Smiřte se s tím, že je konec krásných pastelových odstínů, jimiž se pyšnily zdi pokojíků. Rovnou svému potomkovi navrhněte některou z univerzálních barev. Bílá nebo sv. šedá bývá nejčastější volbou, ale buďte připraveni i na velmi extravagantní nápady vašeho dítka.

Zdroj foto: Halfpoint / Shutterstock.com

Jdeme na to „od podlahy“

Pokud je ve stávajícím pokoji nevhodná krytina a zvažujete celou věc vzít pěkně „od podlahy“, pak je potřeba myslet především na tepelný komfort a praktičnost. Kromě stále oblíbených koberců, které ale váš potomek nejspíš neocení, neboť vidina nutnosti vysávání je pro něj absolutně nepřijatelná, můžeme doporučit marmoleum, praktické přírodní linoleum s vynikající pevností, zvukovou izolací i dobrými tepelnými vlastnostmi. Podobně jsou na tom i vinylové podlahy a korek. Dřevěné podlahy jsou krásné, jen je potřeba počítat s nižší odolností.

Postel s nebesy už nefrčí

Co si budeme povídat, teenageři tráví na posteli mnohdy více času než by bylo nutné a při výběru nové postele bychom s tímto faktem měli počítat. Pro teenagerský věk pořizujeme plnohodnotné dospělácké postele. Prioritou je velikost a nosnost. Kromě běžných rozměrů 90 x 200 cm, jsou v nabídce i míry 140 x 200 nebo dokonce 160 x 200 cm. Pro extra vysoké jedince bývají k sehnání i postele o délce 220 cm, ale k tomu je pak potřeba přikoupit i peřiny a ložní prádlo se speciální délkou. Výhodou je, pokud postel disponuje úložným prostorem například ve formě šuplíku.

Zdroj foto: AlexandrZhunin / Shutterstock.com

Kdo má židli, ten bydlí

Výběr kvalitní židle nebo křesla k psacímu stolu je rovněž velmi důležitý, neboť mladí lidé dokáží u počítače prosedět mnohdy celé dny, čímž pak trpí zejména páteř.

V následující tabulce je uvedeno 5 zásad výběru vhodné ergonomické židle k psacímu stolu.

1. Ujasněte si, zda chcete židli pro komfortní sezení nebo pro krásu. Málokterá totiž splňuje oba parametry najednou. Vždy je lepší upřednostnit pohodlné a zdravé sezení před designem.
2. Volte dynamickou židli se synchronní mechanikou. Tato mechanika umožňuje plynulé nastavení sklonu opěradla a současně s tím i náklonu sedáku.
3. Vybíráte-li židli přes internet, kontaktujte předem prodejce a všechny detaily si s ním ujasněte. Důležité je, abyste poznali, že židli kupujete u odborníka a ne jen překupníka, kterému na kvalitě zboží příliš nezáleží.
4. Nechejte si udělat prezentaci zboží. Toto lze udělat jak reálně, tak virtuálně. Při prezentaci by vám měl prodejce dokázat obsáhle povídat o vámi vybrané židli a správném sezení. Důležité je vědět i údaje o výrobci vaší židle.
5. Předem si zvažte výši investice. Šetřit se zde úplně nevyplácí. Nižší ceny bývají vždy na úkor kvality komponentů nebo mechanismu nábytku, což se odrazí v jeho trvanlivosti.

Klidová zóna bude vítána

Ve studentském pokoji by měla být i tzv. klidová zóna, pokud to dispozice místnosti dovoluje. Můžeme jí říkat také relaxační nebo oddechová. Vždy jste o prostor, kde by mělo být maximálně pohodlně a útulně. V současné době je moderní tzv. sedací vak, kde mladí lidé tráví svůj volný čas velmi rádi.

Zdroj foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Útulnost tvoří detaily

Co se týká výběru nábytku a různých doplňků, bude lepší, když v tomto přihlédněte ke vkusu vaší dcery nebo syna. Mladí lidé mají většinou vkus na hony vzdálený od vkusu svých rodičů a jde o to, aby se ve svém prostředí cítili dobře. Až bude celý pokojík zařízený, zbyde čas na nějaké ty doplňky a vychytávky, jako jsou různé poličky, polštářky, háčky na drobnosti. Vhodné je i umístění proutěného prádelního koše a zrcadla. Pokoj zútulní i položení menšího koberce do středu místnosti.

Na samotný závěr vám zbude poslední úkol, který většinou patřívá k těm nejtěžším, a to je přemluvit potomka, aby si v novém pokoji udržoval pořádek, ale to už je zase jiná kapitola…..

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.