Přečká Kaczyński hlasování o nedůvěře, ptá se deník Rzeczpospolita

8. prosinec 2020

Podle deníku Rzeczpospolita bude hlasování nepříjemné hlavně pro předsedu strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského.

Aktualizováno:
Polská opozice ve středu večer v parlamentu neuspěla s pokusem odvolat z funkce vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského. Proti návrhu se vyslovilo 233 poslanců, pro bylo 216, Kaczyński se hlasování zdržel, informují polská média. 

Autoři návrhu kritizují údajnou politizaci polského Ústavního soudu, který nedávno rozhodoval o interrupcích. 12 z celkového počtu 13 ústavních soudců, kteří se vyslovili pro zpřísnění, prý za svou nominaci do nejvyšší soudcovské funkce vděčí právě vládnoucí straně PiS.

Čtěte také

Opozici taky bude zajímat, v čem přesně spočívá Kaczyńského role vládního koordinátora pro otázky bezpečnosti. Mají za to, že Kaczyńský kabinet ovládá ze svého stranického ústředí. 

Pro vyslovení nedůvěry chtějí hlasovat poslanci Levice a Občanské platformy. Hlasy mají přidat zákonodárci z nacionalistické Konfederace. Těm zas nelíbí zásah policie proti nedávnému pochodu extrémistů. Hnutí Kukiz’15 se zřejmě zdrží, protože se jim opoziční taktika nelíbí.

Právo a spravedlnost mělo až doposud v Sejmu pohodlnou většinu pro přehlasování jakéhokoli návrhu. Jak se zachovají rebelové kolem poslance Jana Ardanowského ale není jasné.

Skřípe to v rakouské koalici

Koronavirová krize zvýrazňuje rozdíly i v rakouské vládní koalici. O sporech mezi lidovci a zelenými píše list Der Standard. Spojení dvou stran s dost rozdílným programem bylo možné jen díky mimořádnému pragmatismu na obou stranách.

Čtěte také

Ten teď ale s obavami a únavou z covidu pomalu vyprchává. Hlavní téma Zelených – změna klimatu – se posunulo na vedlejší kolej. Ministryně pro životní prostředí Leonore Gewesslerová je neustále v pozadí. 

Naopak ministr zdravotnictví za Zelené Rudi Anschober se stal nejvýraznější tváří strany, přitom původně měl hrát „jen třetí housle“. Zeleným navíc dochází trpělivost s kancléřem Sebastianem Kurzem, který „hraje jako sólista“. Zelení se od něj tak čím dál častěji distancují. Příkladem může být kancléřův výrok, podle kterého stojí za současnou vlnou koronaviru cizinci, kteří žijí v Rakousku.

Jaká bude olympiáda ve Francii?

Mezinárodní olympijský výbor schválil některé podněty francouzských pořadatelů, kteří připravují letní hry pro rok 2024. Zmiňuje to třeba deník Le Monde. 

Do soutěžního programu se tak mimořádně zařadí nové disciplíny – breakdance, surfování, skateboarding a sportovní lezení. Tanečníci breakdance a jezdci na skateboardu mají bojovat o cenné kovy uprostřed Paříže na Náměstí svornosti. Naopak surfování se chystá na tichomořských ostrovech Tahiti. 

Čtěte také

Francouzské olympijské hry chtějí přísnou rovnováhu v zastoupení sportovců a sportovkyň. Třeba v ženském boxu se kvůli tomu zavádí nová váhová kategorie. Mezi muži a ženami by se tak měl udělit stejný počet cenných kovů. A další sporty ruší soutěže, ve kterých sportovci obou pohlaví soupeřili odděleně. Víc smíšených soutěží se plánuje i v jachtingu, atletice nebo ve střelbě.

Celý přehled tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související