Seznam.cz požaduje od Googlu náhradu škody více než 9 miliard Kč

7
Seznam.cz požaduje od Googlu náhradu škody více než 9 miliard Kč
Fotografie: Seznam
  • Seznam.cz písemně vyzval firmu Google k uhrazení částky ve výši 9,072 miliardy korun jako náhradu škody
  • Škoda Seznamu vznikla v důsledku omezené hospodářské soutěže v oblasti služeb všeobecného internetového vyhledávání
  • Ta je způsobená zneužíváním dominantního postavení Google na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android

Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže, nyní žádáme náhradu škody, která nám vznikla při snahách o rozšiřování našich aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android,“ vysvětluje místopředseda představenstva Seznam.cz Pavel Zima a dodává, že částka 9,072 miliard korun, kterou si nyní firma nárokuje, byla pro období let 2011 až 2018 odhadnuta zahraničními ekonomickými znalci.


Seznam.cz v tiskové zprávě vysvětluje, že se v posledních mnoha letech soustavně snaží o prolomení bariér, které vznikly v důsledku zneužívání dominantního postavení společností Google na trhu, a to cestou navázání obchodní spolupráce s globálními výrobci zařízení. Při rozšiřování svých aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android však stále naráží na deformity trhu, které Evropská komise shledala v rozporu s právem EU. „Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k aplikačnímu obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android. Google vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU. V důsledku toho vznikla Seznamu škoda,“ upozorňuje na nejzávažnější aspekty porušení pravidel hospodářské soutěže Michal Feix, jednatel společnosti Chronos Consulting, která hájí zájmy Seznam.cz v Bruselu a má přípravu a koordinaci uplatňování tohoto nároku na starosti.

Pavel Zima
Pavel Zima, místopředseda představenstva Seznam.cz

Seznam.cz je českou jedničkou v oblasti všeobecných vyhledávacích služeb, služeb internetové reklamy, reklamní monetizace a agregace a prezentace mediálního obsahu. V roce 2019 evidoval tržby ve výši 4,69 miliardy Kč a od roku 2011 dosáhly jeho auditované tržby hodnoty téměř 32 miliard korun. Aktuální podíl na trhu všeobecných vyhledávacích služeb je odhadován na 25 %.

Společnost Google obdržela v těchto dnech předžalobní výzvu s termínem uhrazení požadované částky do 30 dnů. Po jejich uplynutí je Seznam.cz připraven zahájit vymáhání soudní cestou.

Diskuze ke článku
Pavel Novák
Pavel Novák
Pochytat, seřezat, uložit tučnou pokutu a třeba je příště zhovadilé nápady přejdou.Tržby poklesly skoro všem, ale chtít se hojit tímto způsobem - to je prasárna. Až bude jejich produkt srovnatelný, mohou slušně požádat některého výrobce, jestli by jej nechtěl používat, do té doby, ať na sobě pracují. Nikdo jim nebrání vyvinout si vlastní systém a používat ho. JInak Seznam je dobrý akorát tak pro Huawei... Vyhledávat neumí, e-mail je z nouze ctnost, tak maximálně nákupy, ale jako vyhledávač, to nemůžou ani myslet vážně...
Janek Fanek
Janek Fanek
Potvrdilo se , že firma Google je monopol, toto konstatování zaznělo i ze Spojených států, kde je firma rovněž vyšetřována z důvodu monopolních praktik. V tomto případě má firma Seznam právo požadovat náhradu škody, otázka je, zda právo bude na její straně , v případě sporů zejména s firmami z USA je situace nejasná.
FiZy Dark
FiZy Dark
Naposledy upraveno: 10. 12. 2020 20:29
Janek Fanek
- nené monopol to by Apple byl taky Apple ma taky jen apple store a jen IOS system jak je microsoft a google .
Pavel Novák
Přesně tak seznam nemá na to být konkurencí informace maily hledání vše spomalený a pokud vím do má rád Seznam si ho klidně do mobilu či PC muže stáhnout ale chtěl bych vědět kolik lidí ho používá? max CZ krajina co je CZ krajina cca 9 000 000 lidí co ho rádoby muže používat pokud všichni mají android co nemají cca 40% je apple a tam ani seznam nedáte tohle je jen sviňárna jak se napakovat pokud by to dělali dobře tak už dávno jsou na trhu ale nejsou konkurence schopní 9 000 000 lidi co by teoreticky to mohlo mít ale 70% to ani nechce a google z androidama mají lidi po světě kolik placnu třeba 2 000 000 000 lidí seznam není ani schopný to dát do ENG jazyku aby byl konkurence schopný------Aktuální podíl na trhu všeobecných vyhledávacích služeb je odhadován na 25 %. 25% na CZ trhu ne :D
Porydge Covername
Porydge Covername
A mně vznikla hrozná újma z toho, že jsem ty roky neměl v telefonu předinstalované aplikace od Seznamu. Sice ta újma nebude v řádech miliard korun, ale pár melounků to je.🤑 Kde se o ně můžu hlásit?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze