Hlavní obsah

Nesmyslně mě začal napadat. Mediální válka ale není můj styl komunikace, reaguje Pešán na Hadamczika

Jan Škvor, Libor KalousSport.cz

Jeho vyjádření na Twitteru, že mu hlava nebere, proč Marcel Barinka místo účasti na juniorském MS upřednostnil boj o místo v týmu německého Kolína nad Rýnem, Aloise Hadamczika pořádně vytočila. Někdejší reprezentační kouč tomu současnému a zároveň šéftrenérovi Českého hokeje Filipu Pešánovi vzkázal, ať se místo o jeho vnuka stará o dospělý národní tým. Pešán na Hadamczikova slova o aroganci a zbláznění se z moci dosud nereagoval. Učinil tak až ve čtvrtek při nominační tiskové konferenci na moskevský Channel One Cup.

Trenér hokejové reprezentace Filip Pešán a jeho reakce na vyjádření Aloise HadamczikaVideo: Sport.cz, Český hokej

 
Článek

Kde je k čertu česká hrdost? čílil se Pešán na začátku prosince, když se devatenáctiletý Marcel Barinka z šampionátu dvacítek konaného na přelomu roku v kanadském Edmontonu omluvil. Hadamczikův vnuk cítil, že kdyby z Kolína nad Rýnem jen pár dní po podpisu smlouvy na měsíc odjel, mohl by přijít o místo v sestavě.

„Na svém soukromém účtu jsem se vyjádřil k odmítnutí nominace Marcela Barinky, což se mi nelíbilo, protože jako šéftrenér Českého hokeje jsem zodpovědný za mládežnické i dospělou reprezentaci. Tenhle přístup hráče se mi nelíbí," prohlásil dnes Pešán.

Podle něj nešlo o nic osobního. „Žádný osobní útok na Marcela to nebyl, dokonce jsem si s ním o tom telefonoval a vysvětlil mu svůj postoj. Řekl jsem mu, že mu fandím a přeju hodně štěstí v novém angažmá, ale že se mi ten princip odmítání; speciálně v tomhle věku; nelíbí," hájil svůj tweet šéf střídačky české seniorské reprezentace.

Jeho příspěvek však vůbec nebyl po chuti Aloisi Hadamczikovi. Ten v rozhovoru pro Sport.cz mimo jiné uvedl, že mu Pešánovo vyjádření přišlo naprosto zbytečné a že ze sebe chce dělat hrdinu. „Filip Pešán se zbláznil z moci, kterou mu pan Král (prezident Českého hokeje) dal, a plete se do všeho. Jeho arogance už nezná mezí. Všechno se stíhat nedá, a když dostal áčko, mládeži se měl věnovat někdo jiný. Doporučoval bych mu nestarat se o Barinku, ale o to, aby mu hrála seniorská reprezentace. Od toho tam je," řekl Sport.cz osmašedesátiletý Hadamczik, jenž jako poslední trenér přivezl s českým nároďákem medaili ze seniorského (bronz 2012) i juniorského (bronz 2005) MS.

„Jestli to (Alois Hadamczik) bral jako můj osobní útok, tak to bral chybně a trošičku nesmyslně mě začal v médiích napadat. Já jsem ale nechtěl jít do mediální války, protože to opravdu není můj styl komunikace. A tak jsem si o sobě přečetl, co si Lojza myslí," pokrčil Pešán rameny.

Reakce Marcela Barinky pro Sport.cz:
Vždycky jsem rád reprezentoval, je to pro mě to největší uznání a jsem hrdý na svou zemi. Po dvou sezonách v zámořské juniorce jsem už i nechtěl hrát v Kanadě a vrátil jsem se zpátky do Evropy. Od léta jsem věděl, že budu bojovat o dres Kolína nad Rýnem a připravoval jsem se na to. Koronavirus ale zastavil veškeré tréninky. Kdyby se v Německu třeba už měsíc hrálo a já měl místo v sestavě, určitě bych si nedovolil žádat o omluvu z reprezentace.
Jenže za současné situace, kdy se sezona v Německu rozjede až 17. prosince, bych v lednu po návratu z mistrovství světa dvacítek neměl jisté místo v sestavě. Smlouvu jsem dostal jen na rok a musím trenéra Kruppa přesvědčit, abych dostal kontrakt i na další rok. Kolín mi nebránil, abych s reprezentací na MS odjel, já jsem se ale rozhodl od samého začátku bojovat o místo. Kemp jsme začali teprve před týdnem.
Když ale budu mít v budoucnosti výkonnost a někdo projeví zájem o mé služby, vždy budu rád reprezentovat.

„Velmi ho respektuju, protože má velký podíl na medailích (národního týmu) za poslední dobu. Dokonce i na posledním mistrovství světa dvacetiletých jsem s ním v Ostravě strávil několik zápasů a večerů. Myslím, že si o hokeji dokážeme povídat," míní Pešán, jehož Hadamczikova slova zamrzela.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alois Hadamczik.

„Je mi líto, že to vzal takhle osobně, ale z mé strany to nebyl žádný osobní útok. Pouze jsem se vyjádřil k odmítnutí reprezentace Marcelem Barinkou," zopakoval současný lodivod české reprezentace.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: