Jak během vánočních svátků nepřibrat. Lékaři VFN vydali doporučení

Vánoční svátky, kdy lidé ve větší míře konzumují tučné a sladké jídlo či alkohol, je možné zvládnout i bez tloustnutí. Podle lékařů je ale nutné jídlo kompenzovat pohybem a jít například každý den na procházku. Vyplývá to z doporučení, které dnes zveřejnili lékaři a odborníci na výživu ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Lidé se nemusí dobrot, jako jsou cukroví, chlebíčky nebo bramborový salát, vzdát, stačí dodržovat některé zásady. Pro udržení hmotnosti je podle odborníků důležité mít povědomí o energetické hodnotě konzumovaného jídla. Využít se dají různé aplikace, pomocí kterých lidé mohou energetický příjem monitorovat.

"Obecně lze doporučit nemít pochutiny typu cukroví či ořechy vystavené na stole v průběhu dne, ale cíleně si určité množství dát na talířek a sníst třeba jako svačinu ke kávě," radí Aneta Sadílková, nutriční terapeutka VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK). Započítat by lidé měli i alkohol, který má velký obsah energie a navíc zvyšuje chuť k jídlu.

O tom, zda lidé během vánočních svátků přiberou na váze, nerozhoduje podle Sadílkové štědrovečerní večeře se smaženým kaprem a bramborovým salátem, ale stravování během celých svátků. Zrádné může být podle Sadílkové zdravější cukroví, kdy lidé například místo másla použijí více ořechů, cukr nahradí sušeným ovocem nebo klasickou bílou mouku nahradí špaldovou. Takové cukroví je sice nutričně hodnotnější, ale může mít stejně nebo i více energie, a tudíž ho není možné jíst ve větším množství.

Lidé by si také měli na každý den naplánovat nějakou pohybovou aktivitu. Podle lékařů se nemusí jednat o náročné cvičení nebo běhání, postačí chůze. "Cílem není dosáhnout určitého počtu kroků, ale jejich navýšení o pět až deset procent oproti objemu kroků dosaženému v běžných dnech. Jedině tak se vám může podařit alespoň částečně spálit přebytečnou energii z jídla," vysvětlil Martin Matoulek, lékař III. interní kliniky - kliniky endokrinologie a metabolismu VFN a 1. LF UK. K měření chůze mohou lidé využít například krokoměry nebo mobilní aplikace. "Není třeba o svátcích zrovna hubnout, ale mít stejnou hmotnost na Tři krále jako na Mikuláše je takové malé vítězství," dodal Matoulek.

Související

Více souvisejících

Vánoce zdraví obezita, nadváha, hubnutí život

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy