Nejsou to jen Simpsonovi. Steven Spielberg a George Lucas předpověděli letošní události již před sedmi lety

Nejsou to jen Simpsonovi. Steven Spielberg a George Lucas předpověděli letošní události již před sedmi lety
Steven Spielberg a George Lucas | UPI.com
Nemluvíme pochopitelně o samotné pandemii, která je v podstatě synonymem pro celý rok 2020 - tu Steven Spielberg a George Lucas naštěstí nepřivolávali. Dva dlouholetí kamarádi a častí spolupracovníci však roku 2013 s obdivuhodnou přesností odhadli, že v blízké budoucnosti se velké filmové premiéry odehrají ve stejný čas v kinech i na streamovacích službách - tedy bezprecedentní krok, který pod neslábnoucím vlivem COVIDU-19 nedávno učinilo významné studio Warner Bros.
Steven Spielberg, George Lucas
George Lucas a Steven Spielberg | 2011 Murray Close
Ani jeden z režisérských velikánů jistě nevěštil jen tak z ničeho a například Netflix začal koketovat se streamováním již roku 2007. Až v průběhu poslední dekády se ale jednak vynořila slušná hromádka následovníků jako HBO Max, Apple TV+, Disney+ nebo Hulu, jednak si dříve nepředstavitelné množství uživatelů rušilo účty na kabelových službách a utíkalo konzumovat filmy a seriály v neomezeném množství a čase na výše vypsané internetové televize.
Spielberg a Lucas přitom už roku 2013 předpověděli, že rostoucí poptávka po domácím obsahu vytvoří místa a celé trhy pro menší a levnější produkce. Spielberg odhadl, že zatímco dosud se velká studia nebála investovat klidně 250 milionů do jediného filmu, který měl potenciál oslovit globální divácké masy, v budoucnu přijde vinou streamování období "imploze, kdy tři, čtyři nebo i šest těchto velkorozpočtových filmů tvrdě narazí, což změní celé paradigma." Na to navázal Lucas, podle něhož měl obsah streamovacích služeb v budoucnu být "více zajímavý než to, co uvidíte v kinech." Ten zároveň ale věřil, že návštěva kin se stane jakýmsi přepychem, kde budou uváděna jen velmi drahá díla, a "vše ostatní bude vypadat spíše jako kabelová televize na TiVo (digitální videorekordér)." K tomu pak svůj postoj doplnil opět Spielberg: "Nakonec dojde k rozdílu v cenách vstupenek. Budete muset zaplatit 25 dolarů, abyste viděli příštího Iron Mana. A bude vám pravděpodobně stačit 7 dolarů, abyste viděli Lincolna."
Ani jeden z nich samozřejmě nemohl počítat s bezprecedentním nátlakem v
John David Washington
Tenet | Warner Bros.
podobě koronaviru, který dokonce pozastavil natáčení filmů jako takové (což se v dějinách Hollywoodu nikdy předtím nestalo), ale jejich odhady se i ve světle čerstvého tahu Warner Bros. zdají jako nadčasové a správné. V průběhu let sice 'vybouchlo' hned několik velkorozpočtových titulů, ale v současnosti se veškerá podobná měřítka vztahují čistě na neúspěch Tenetu, který měl v létě v konkurenčním vakuu prokázat, že lidé do kin navzdory situaci přijdou. Šlo bezpochyby o jeden ze signálů pro Warnery, že je načase jednat.
A podobně už jednalo také největší současné studio Disney, které rovnou na domovské Disney+ přesunulo očekávanou Mulan nebo chválenou pixarovku Duše - a dle slov Stevena Spielberga, zatímco Mulan bylo možno přehrát jen za příplatek v hodnotě 30 dolarů, Duše budou o Vánocích uváděny bez příplatku. A vrcholem je zmiňovaný (leč bohužel pochopitelný) postup Warnerů, kteří vydají své veškeré filmy z roku 2021 simultánně v kinech i na streamu - což zahrnuje mimo letošní Wonder Woman 1984 například čtvrtý Matrix, Godzilla vs. Kong, Dunu nebo Sebevražedný oddíl.
Duše
Duše | Pixar Animation Studios
Nikoho možná příliš nepřekvapí, že Spielberg s Lucasem coby dva vysoce zainteresovaní tvůrci největších filmových sérií vidí flexibilitu a možnosti průmyslu lépe než kdokoli jiný. V mnoha bodech se před sedmi lety skutečně nemýlili, ovšem ve vzduchu stále visí vykřičník v podobě koronaviru, který všechny předpovídané procesy značně urychlil - těžko tedy posoudit, jestli by se kina stávala takovým výjimečným 'přepychem' i v případě, že by divákům nebránila v návštěvnosti žádná protiepidemická opatření. Vzhledem k dlouhodobějšímu vývoji streamovacích gigantů v čele s Netflixem a stále kvalitnějšímu obsahu od stále zajímavějších filmařů se však něco podobného zkrátka očekávat dalo - jak to ovlivní samotnou kvalitu výsledných produktů, o tom už bude muset vzniknout samostatný hutný článek.