V ubytovně v Horním Slavkově je ohnisko nákazy, kraj zajistil pomoc

10. prosinec 2020 14:00

Hygienici zjistili nové ohnisko koronavirové nákazy v ubytovně U Karkulky v Horním Slavkově. Testy tam potvrdily covid-19 u 29 lidí z 55 ubytovaných. Ačkoli nejde oficiálně o sociální zařízení, jsou zde ubytování i lidé vyžadující pečovatelskou službu.

Pracovníkům ale byla nařízena karanténa, klienti tak zůstali bez veškerých služeb. Krajský krizový štáb tam proto zajistil výpomoc z okolních pečovatelských služeb, dodávku stravy a díky hasičům i provoz zařízení.

„Se starostou Horního Slavkova Alexandrem Terekem jsme se domluvili na dodávce stravy, chyběla pečovatelská služba pro klienty, kteří jsou imobilní nebo se nepohybují. Velmi nám vyšli vstříc pracovníci agentury LADARA a pečovatelských služeb z Rotavy a Horního Slavkova, kteří až do soboty 12. prosince budou do ubytovny dojíždět a starat se o klienty a podávat jim léky," uvedl hejtman Petr Kubis.

Vstup do ubytovny nyní zabezpečují hasiči

Ti u objektu postavili kontejner a před vstupem do zařízení každému poskytují ochranné prostředky a informují o dalším postupu, aby zabránili dalšímu přenosu nákazy, uvedl Kubis.

Ubytovna U Karkulky není sociálním zařízením, ačkoli svým klientům takové služby poskytuje. Na webových stránkách o svých službách penzion píše: "Bezbariérová ubytovna s domácím prostředím i pro osoby se sníženou soběstačností. Zajištěn nepřetržitý povoz 24 hodin denně."

Právě nejasnosti ohledně poskytování sociálních služeb už jednou prověřoval krajský úřad. „Ale nebylo zjištěno, nějaké porušení zákona," řekla mluvčí kraje Jana Pavlíková. „Pokud například externí sociální služby, které tam působí, dají podnět k opětovnému prověření, bude na to krajský úřad reagovat. Oficiálně ale o sociální zařízení nejde," dodala mluvčí.

Podle Krajské hygienické stanice Karlovy Vary se dosud v kraji nakazilo 11 177 lidí, vyléčilo se 9 735 a zemřelo 242. Aktuálně je podle hygieniků v regionu 1 200 nakažených. Nejvíc případů evidují na Karlovarsku, kde jich je 417, a na Sokolovsku, kde jich je 470. Nejméně případů mají na Chebsku, a to 259.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio