Soud zprostil Víta Bártu obvinění v kauze odposlechů BIS

10.12.2020 17:11

Po téměř sedmi letech došlo ke zproštění Víta Bárty od obžaloby. Tomu bylo kladeno za vinu, že měl vynést odposlechy bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Městský soud v Praze řízení zastavil a konstatoval, že nebylo prokázáno, že by Bárta skutek spáchal. Exministr dopravy byl obžalován spolu s bývalým policejním důstojníkem Janem Petržílkem za ohrožení utajované informace, respektive za zneužití pravomoci v případě Petržílka. Ten byl obžaloby také zproštěn.

Soud zprostil Víta Bártu obvinění v kauze odposlechů BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí
Obžaloba vinila Víta Bártu z toho, že měl v roce 2009 obdržet od Petržílka na vánočním večírku odposlechy podnikatele Janouška a exprimátora Béma. Bárta měl získat přístup k utajovaným informacím, které pořídila BIS za použití zpravodajské techniky. Obsahem těchto záznamů byly proslulé rozhovory Béma s Janouškem, kde se tito dva titulovali „Mazánku“ a „Kolibříku“.

Soud nyní dospěl k tomu, že shromážděné důkazy jsou k prokázání viny obviněných zcela nedostatečné. Nadto podotkl, že vzhledem na velmi dlouhou dobu celého trestního řízení není reálné, že by další řízení mohlo přinést nějaké další důkazy, které by vinu prokázaly. Vzhledem ke špatné důkazní situaci proto soud rozhodl o zastavení celého trestního stíhání. Bárta i Petržílek svoji vinu od začátku popírali.

Soud konstatoval, že jedinými důkazy, které z rozsáhlého spisového materiálu ukazovaly na Bártu a Petržílka, byly svědecké výpovědi dvou utajovaných svědků, z nichž první měl podle své výpovědi nahrát záznamy Béma s Janouškem (a byl tedy pracovníkem BIS), a druhý měl údajně na onom vánočním večírku tyto záznamy Bártovi nahrát do počítače. Výpovědi těchto svědků ale soud neuznal jako logické a hodnověrné.

Dále soud napadl logičnost další důkazních konstrukcí obžaloby i relevantnost ostatních důkazů provedených v přípravném řízení, které označil jen za velmi nepřímé. Podle Městského soudu se obžaloba opírá pouze o výpovědi utajovaných svědků, což se ale neslučuje s principy férového procesu a je to porušením Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Soud zvažoval dvě varianty – zda věc vrátit k došetření, což ale neshledal jako efektivní postup, anebo věc rovnou zastavit, protože nebylo prokázáno, že by skutek spáchali obvinění.

Proti rozhodnutí předsedkyně senátu Jarmily Pavlátové z Městského soudu v Praze může nyní státní zástupce podat do tří dnů stížnost. Zda státní zástupce stížnost podá, není v tuto chvíli známo. 

Bárta byl spolu s Petržílkem trestně stíhán od roku 2013. Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, v nichž se muži oslovují „Mazánku” a „Kolibříku”, zveřejnila v březnu 2012 Mladá fronta Dnes. Odposlechy odhalují Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením.

Na nahrávkách se například Peter Ďurica, který vedl na pražském magistrátu odbor obchodních aktivit, ptá Janouška, jestli podnikatel souhlasí s prodejem pozemků Dopravního podniku v pražských Dejvicích. „To je v pořádku. Velice kvalitní,“ odpovídá Janoušek. Bém prý také v zaznamenaných telefonních hovorech zval Janouška na neformální poradu o podobě územního plánu a Ďuricu zase na schůzku k tomu, jaká jména lidí má nahlásit do vedení akciových společností řízených magistrátem,“ psal v roce 2012 o kauze deník Mladá fronta Dnes.

Nahrané hovory zachycovaly období prvních sedmi měsíců roku 2007. MF Dnes údajně zjistila, že se ve stejném roce na Romana Janouška zaměřila BIS, když mapovala aktivity všech rozhodujících lobbistů v zemi. Tajná služba založila svazek s názvem SPIS a do něho ukládala i odposlechy, které povolil Vrchní soud. Ze svazku se pak měly nahrávky v roce 2009 údajně dostat k Bártovi. BIS ale odmítla, že by odposlechy unikly od ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …