Spisovatel Miroslav Graclík, který se Švorcovou její vzpomínky před více než deseti lety zpracoval a s velkým úspěchem knižně vydal, přirozeně pro novou audioknihu počítal s ženským hlasem. Sama Švorcová, která zemřela téměř před deseti lety, totiž na audioknize hovoří asi v hodinovém záznamu. Ale dalších více než deset hodin materiálu bylo nutné znovu načíst.

VIDEO: Švorcová promluví 10 let po smrti! A po Ledeckém jde policie. Uspořádal ilegální koncert

Video
Video se připravuje ...

Švorcová promluví 10 let po smrti! A po Ledeckém jde policie. Uspořádal ilegální koncert Bára Horáková, Lukáš Červený

Jako první prý oslovil Rázlovou. Také ona patřila k výstavním tvářím komunistického režimu, její otec Stanislav Rázl (†79) byl totiž prominentním politikem, a také ona proto po roce 1989 na dlouhá léta zmizela z očí veřejnosti, byť do politické angažovanosti Švorcové měla daleko. „Paní Regina odmítla s tím, že jí vadí, že Švorcová v knize hovoří o soukromí umělců, s jejichž dětmi teď ona třeba hraje. Nepodařilo se mi ji přesvědčit, že by to byla pouze role, jakých hraje celou řadu,“ vysvětluje Graclík.

Narazil i u herečky Dany Homolové, dcery Miroslava Homoly (†73), slavného vyvolávače z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!. „Osobně Švorcovou nepovažuji za to největší zlo minulého režimu, byli i horší. Nám v divadle i pomohla. Ale jsem divadelní herečka s expresivním projevem, rozhlas jsem nikdy nedělala a nakonec jsem usoudila, že to není pro mě,“ říká Homolová.

A nakonec odmítla i Jarmila Švehlová, která Švorcové hrála dceru v normalizačním seriálu Okres na severu. „Vůbec si na takovou nabídku nepamatuji,“ tvrdí ale Švehlová. To Graclíka překvapuje. „Řekla, že Švorcovou nemá ráda, na jejich spolupráci v Okresu na severu nechce vzpomínat, a tím pádem audioknihu prezentovat, že ji načetla jako její seriálová dcera,“ krčí rameny.

AUDIO: Vycházejí audiovzpomínky Švorcové (†83), část namluvila sama herečka!
Video
Video se připravuje ...

AUDIO: Vycházejí audiovzpomínky Švorcové (†83), část namluvila sama herečka! MV knihy

Fotogalerie
31 fotografií