Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soukromá tajemství

Každý máme nějaká svá tajemství. Nechceme se o ně dělit, jsou jen naše, úzkostlivě si je střežíme. Co kdybychom je ale vyslovili nahlas? Jaký dopad by jejich odhalení mělo na nás a na okolí? Co by se stalo potom?

Sbírka literárních povídek plná skrývaných tajemství nese název Soukromá tajemství a vyšla nedávno v nakladatelství Euromedia Group v edici Listen. Vydavatelství Témbr ji přetavilo také do podoby audioknihy, jíž své hlasy propůjčili Martina Hudečková, Jitka Ježková, Martin Preiss a Jan Maxián.

Sbírka obsahuje osm povídek od našich současných předních spisovatelů. Do souboru přispěli Alena Mornštajnová, Aňa Geislerová, Jaroslav Rudiš, Petra Dvořáková, Marek Epstein, Bianca Bellová, Pavla Koucká a posmrtně také Petr Šabach. Právě jeho povídka nazvaná Prokletí rodu Grussů, vyprávějící mysteriózní příběh mladého nočního hlídače v muzeu, jemuž vrtá hlavou, kam se každou noc o půlnoci vytrácí vrátný a proč vrátnici vždy na hodinu zamyká, byla přidána do antologie na základě laskavého svolení jeho manželky. Původně však vyšla v roce 2011 v časopise Vlastní cestou, vydávaného humpoleckým Bernardem.

Alena Mornštajnová ve své povídce Pohádky vypráví o mladé matce Anně, která by za nic na světě nepřiznala vlastní matce, že její tolik vychvalovaný manžel je ve skutečnosti prvotřídní tyran a ona se s ním v manželství trápí. Milada od Anny Geislerové je naopak stárnoucí dáma, svobodná a bezdětná učitelka, která celý svůj život zasvětila rodinné škole. Podivné drobné krádeže, trvající už několik desetiletí, ke kterým ve škole dochází, i tajemstvím opředená vedlejší kaple, kam mají všichni zakázáno vstoupit, jsou tajemstvími, která čekají na svá odhalení.

Povídka Jaroslava Rudiše nazvaná Samochlapský večer vypráví, jak už název napovídá, o ryze chlapských záležitostech. Hrdina si po náročné noci strávené v baru na nic druhý den nepamatuje a už vůbec netuší, proč má doma takový svinčík, a proč je rostoucí keřík na balkóně ověšený rajčaty z nedaleké večerky. Otázkou také je, co na domácí spoušť řekne přítelkyně, až se vrátí ze služební cesty.

Petra Dvořáková zavádí posluchače v povídce Umaúú k vyhledávané věštkyni, která si nechtíc možná předpoví i vlastní budoucnost. Stejně jako Šabach koketuje s trochou mysteria i Marek Epstein. V povídce Telefon si jeho dvaatřicetiletý hrdina koupil právě ten nejnovější a nejdražší mobil, tajně, aby přítelkyně nevěděla, jak moc rozhazuje peníze. Přístroj ale jako by si dělal, co sám chce, stále dokola svému majiteli připomíná, že „v neděli se má rozejít s Kamilou“.

Dávka tajemna doprovází i povídku Jak jsem hledal bránu od Biancy Bellové, v níž posluchač hledá spojitost mezi mikulovským židovským hřbitovem a zakoupenou krabičkou na první mléčný zub malé holčičky. Sbírku pak uzavírá povídka Pavly Koucké, nazvaná Co by se děti neměly dovědět, v níž se ocitáme na skupinovém terapeutickém sezení žen žijících z nejrůznějších důvodů v azylovém domě.

Všichni čtyři interpreti načetli audioknihu výborným způsobem. Jako majitelé podmanivých hlasů obdařených příjemnou barvou kladou důraz na intonaci a podtrhují tím dramatičnost jednotlivých příběhů. Kupříkladu Jan Maxiám doslova exceluje v Rudišově povídce, kterou tím pozvedává z obyčejného průměru do vyšší kvalitativní hodnoty.

Soukromá tajemství přinášejí povídky rodinné, partnerské i protkané tajemnem. Čeští spisovatelé nezklamali a nabízejí příjemné povídky, které se díky profesionálnímu zpracování velmi dobře poslouchají.

Moje hodnocení: 80%

Autoři: Alena Mornštajnová, Petr Šabach, Aňa Geislerová, Jaroslav Rudiš, Petra Dvořáková, Marek Epstein, Bianca Bellová a Pavla Koucká
Název: Soukromá tajemství
Vydavatelství: Témbr
Délka: 3h 6min
Vydáno: 11/2020

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 10.12.2020 9:13 | karma článku: 6,11 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik