Evropská liga - souhrn šestých zápasů skupinové fáze

10.12.2020, 20:56, aktualizováno 10.12.2020, 22:59
Komentáře a souhrny
Leon Bailey (© AFP)
Leverkusen se pomstil Slavii za porážku z úvodního zápasu a doma zvítězil 4:0, načež postupuje před pražským celkem z prvního místa. Sparta doma podlehla AC Milán a stejně jako Liberec, který remizoval s Crvenou Zvezdou, skončila na třetím místě ve skupině. Neapol se nakonec rozešla smírně s Realem Sociedad, což oběma týmům stačí k postupu. Stoprocentní zůstal ve skupině Arsenal, jenž zvládl přestřelku s Dundalkem. Po vítězství nad Feyenoordem překvapivě postupuje Wolfsberger...
Skupina A

BSC Young Boys - CFR Cluj 2:1

10.12.2020 18:55

Góly: 90+4. Jean Pierre Nsamé (pen.), 90+6. Gianluca Gaudino - 84. Gabriel Debeljuh

Young Boys Bern porazil v posledním kole základních skupin Evropské ligy CFR Kluž 2:1. Hosté se do vedení dostali v 84. minutě, kdy se trefil Debeljuh, domácí však skóre zázračně v nastavení otočili, když se trefili Nsame z penalty a Gaudino.

První šanci měla Kluž v deváté minutě. Mario Rondón táhl celou akci po pravé straně. Ve vápně mu to sice podjelo, přesto ještě posunul míč na spoluhráče. Jeho pokus byl ale zablokován a domácí gólman zapsal jednoduchý zákrok.

Ve 24. minutě domácí Felix Mambimbi ještě stihl balón na hrací ploše a posílal ho někam na malé vápno, kam si nabíhal Jean-Pierre Nsame. Těsně před ním ale po míči skočil Bălgrădean.

Ve 43. minutě chyběly k úvodní brance jenom milimetry. Jean-Pierre Nsame si naběhl za hostující obranu, avšak prvním dotykem si dal míč daleko. Přesto ještě špičkou míč posunul, jenže gólman zasáhl. Poté však sudí stejně odpískal ofsajd, takže by branka neplatila.

O minutu později šla málem do vedení Kluž. Mario Rondón se dostal do gólové šance a svou střelu mířil mezi nohy gólmana. David von Ballmoos se však blýskl a vyrazil míč alespoň na rohový kop.

V 63. minutě Mário Camora napřáhl na hranici vápna, když David von Ballmoos nic neviděl. Přesto se dokázal na zem dostat včas a míč vyrazil rukou mimo.

Hosté se v 84. minutě prosadili jako první a rázem byli velmi blízko postupu do další fáze Evropské ligy. Mario Rondón sice ve vyložené šanci ještě trefil tyčku. K dorážce ale přispěchal Gebriel Debeljuh, jenž dával do prázdné. Z opakovaných záběrů to vypadalo na ofsajd Debeljuha, jenže VAR nebyl na stadionu přítomen.

V 90. minutě se však začaly dít pro hosty hororové věci. Cristian Bălgrădean totiž ve výskoku netrefil balón, místo toho jen dal pěstí svému soupeři. Za svůj zákrok viděl červenou kartu, Bern navíc kopal penaltu. Míč si na penaltový puntík postavil Jean-Pierre Nsame, který se trefil přesně k tyči. Grzegorz Sandomierski sice vystihl směr jeho střely, ale nedosáhl na ni. V tuto chvíli už zase postupoval Bern.

Tím však nabitý závěr nekončil. Jean-Pierre Nsame si totiž úplně neporadil s napadáním soupeře, kterého nepříjemně sestřelil zezadu a dostal červenou kartu. Oba celky dohrávaly v deseti.

Všichni hosté se v šesté nastavené minutě vrhli do útoku, jenže poté stačilo jedno propadnutí a domácí si postup pojistili. Meschak Elia táhl akci dva na nikoho. Míč následně posunul na Gianlucu Gaudina, který uklízel do prázdné.

V úplném závěru přibylo ještě jedno vyloučení. Damjan Djoković si o něj hodně koledoval, evidentně rozhodčímu řekl, co si o něm myslí. Ten zůstal úplně klidný a ukázal mu rovnou červenou kartu.

Skupinu A vyhrál se třinácti body AS Řím, následuje druhý Bern s deseti. Třetí Kluž a poslední CSKA Sofia končí Evropskou ligu s pěti body.

Více informací k zápasu

CSKA Sofia - AS Řím 3:1

10.12.2020 18:55

Góly: 5. Tiago Rodrigues, 34. Ali Sowe, 55. Ali Sowe - 22. Tommaso Milanese

AS Řím už v Sofii nehrál o postup, ale jen o čest. Tu nakonec neobhájil a to především kvůli vlastním chybám. Dvakrát udeřil domácí Sowe a jednu branku přidal Rodrigues.

Římané vlastně neměli co ztratit, dávno postupovali z prvního místa skupiny a tak si trenér Fonseca mohl dovolit nasadit hráče z juniorky. Většina z nich ročník 2002. Takže bylo jasné, že i když CSKA nemá šanci postoupit, mělo mnohem víc zkušeností v základní jedenáctce a dalo se očekávat, že bude víc tlačit na dobrý výsledek.

Určitá nesehranost byla na hráčích AS hodně znát, přeci jen, v této sestavě spolu ještě nikdy nehráli. Do základní jedenáctky AS se vešli hráči jako Milanese, Boer nebo Bamba, jelikož mladík Calafiori dostal před utkáním střevní chřipku. Začátek zápasu se ale Římanům nepovedl. V páté minutě totiž domácí snadno rozebrali nekoncentrovanou obranu "Vlků" a po centru ze strany zamířil přesně Tiago Rodrigues. Mladíček Boer proti jeho voleji neměl šanci - 1:0.

Římané po několika minutách dokázali vyrovnat hru a následně i skóre. Po centru od Jesuse sklepl Borja Mayoral míč pro Tommasa Milaneseho, který oslavil premiérový start v základní sestavě první brankou! Mimochodem, to je kluk, který při památném utkání AS s Barcelonou (3:0 pro domácí) na Olimpicu jen podával míče.

Římané ale v rozehrávce dělali několik chyb. Tu první ještě Rodrigues po přiťuknutí Mazikoua nepotrestal, ale ve 34. minutě už se to domácím povedlo. Kumbulla nahrál míč na Diawaru, který však o něj ledabyle přišel. Snažil se sice rozvláčně balon doběhnout ve stylu běhu Phoebe Buffet, ale to přirozeně nemohlo stačit. Geferson nahrál rychle do běhu Alimu Sowemu, který už si sám před Boerem poradil - 2:1.

Pár minut před koncem první půle ještě zaskakoval za svého brankáře Geferson po ráně Jesuse, ale svůj úkol si splnil bravurně. Krátce po změně stran, když už byl na hřišti i Smalling, si převzal krásný pas do vápna Mayoral a z úhlu pálil na Bussata, jenže ten se blýskl krásným zákrokem a jeho ránu vyrazil!

O pouhé dvě minuty pak domácí trestali. Opět byla na začátku laxní až mírně neschopná rozehrávka Římanů. Fazio poslal malou domů domněle na brankáře Boera, jenže nahrál pouze připravenému Alimu Soweovi. A pro něj už nebylo problémem překonat mladíčka v římské bráně.

V 59. minutě mohl Sowe dokonat hattrick, jenže skvělý pas ze strany vůbec netrefil. Patnáct minut před koncem utkání dostal krásný pas do vápna Mayoral a přehodil si i soupeře, ale přistoupil k němu Mattheij a jeho ránu zablokoval. CSKA v posledním utkání skupiny porazilo lídra z Říma.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)641113:513
2.BSC Young Boys (SUI)63129:710
3.CFR Cluj (ROU)61234:105
4.CSKA Sofia (BUL)61233:75
Skupina B

Dundalk FC - Arsenal FC 2:4

10.12.2020 18:55

Góly: 22. Jordan Flores, 85. Sean Hoare - 12. Edward Nketiah, 18. Mohamed Elneny, 67. Joseph Willock, 80. Folarin Balogun

Arsenal si poměrně v klidu poradil s domácím Dundalkem, do jeho sítě se postupně trefili hned čtyři hostující hráči. I když irský celek dokázal utkání zdramatizovat, na body mu to bohužel nestačilo.

Arsenal už měl dávno před tímto utkáním jistý postup, takže dnes hrál spíš o čest. A tu hledá Arsenal už dlouho, protože v lize mu patří až nuzné patnácté místo a Artetovým svěřencům se absolutně nedaří. Dundalk by pro londýnského giganta neměl být problém. A od prvních minut bylo jasně vidět, že Gunners svého oponenta kvalitativně převyšují.

Francouzský křídelník Nicolas Pépé tentokrát naběhl do vápna zleva a směřoval pozemní pas na Nketiaha. Jeho rána byla ale zablokována pozornou domácí obranou. O tři minuty později už se ale Arsenal prosadil. Boyle se snažil rozehrát míč před svou brankou, jenže trefil pouze Edwarda Nketiaha. Ten se před soupeře snadno tělem dostal a překonal brankáře Rogerse!

O čtyři minuty později bylo s Dundalkem ještě hůř. Smith-Rowe totiž nahrál do druhé vlny Mohammedu Elnenymu a ten se rozhodl pro střelu. Jeho dělovka zapadla přesně k tyči! Krásný fotbalový moment a Arsenal vedl nad domácím Dundalkem o dvě branky.

Jenže fanoušci Arsenalu už se dávno naučili, že letos pro ně nic nebude snadné. Potvrdilo se to opět ve 22. minutě. Jordan Flores si narazil míč s Michaelem Duffym, který mu balon vrátil do vápna. V něm Flores zvolil střelu na zadní tyč a brankář Rúnarsson byl bez šance - 2:1.

Do konce první půle už se nic zajímavého nestalo, byť Gunners měli několikrát hodně blízko k vytvoření si nějaké větší Příležitosti. Krátce po změně stran se Arsenal opět dostal do šance, když Nketiah vypálil z otočky, ovšem Cleary se vrhl před něj a míč zablokoval. V 67. minutě už to ale favoritovi vyšlo. Střídající Balogun poslal krátký pas na Joea Willocka, který se dokázal odpoutat od obránce a krásnou ranou propálit brankáře Rogerse!

Nudná pasáž hry ale nehrozila ani ke konci utkání, kdy by se mohlo zdát, že Arsenal zápas jen dohrává. Deset minut před koncem totiž hosté odskočili Dundalku na rozdíl tří branek. Pépé využil volnější prostor k nahrávce na Floriana Baloguna. Ten dostal ještě víc prostoru, takže s balonem u nohy uběhl pár metrů a pak vypálil. Na jeho krásnou ránu neměl brankář Rogers šanci zareagovat.

Ani to ale nebylo všechno. Dundalk se totiž rozhodně nehodlal vzdát a svému soupeři ještě jednou ukázal, jaké je to bojovat až do závěrečných minut. V minutě 85. totiž domácí snížili na rozdíl dvou branek. Po faulu Nicolase Pépého se totiž k rozehrávce standardní situace postavil Flores a krásným centrem našel hlavu Seána Hoareho. Jeho přesně mířené zakončení padlo k tyči mimo dosah brankáře Rúnara Rúnarssona - 4:2.

Ani to ale nemuselo nutně být vše. Arsenal totiž v exhibičním tempu a bez jakéhokoli tlaku pokračoval ve velmi dobré hře a zasloužil se ještě o jednu branku. V první minutě nastavení se totiž Arsenal dočkal také jedné standardní situace. Po krásném centru ze strany se balon se štěstím dostal k obránci Calumu Chambersovi, který jej patičkou tečoval do sítě! Sudí Bebek však jeho trefu pro ofsajd správně neuznal.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - Molde FK 2:2

10.12.2020 18:55

Góly: 43. Marcel Ritzmaier, 90. Melih İbrahimoğlu - 12. Magnus Eikrem, 46. Magnus Eikrem

V jarních bojích Evropské ligy překvapivě nebude chybět Molde FK, které si postup pohlídalo na stadionu ve Vídni. Rapid potřeboval bezpodmínečně vyhrát, navíc vyšším rozdílem, ale nic takového se nakonec nestalo. Za Molde dvakrát skóroval Magnus Wolff Eikrem a góly domácích obstarali Marcel Ritzmaier a Melih İbrahimoğlu.

Rapid potřeboval v utkání zvítězit a to nejlépe o víc jak jeden gól, jenomže veškeré plány mu narušil ve 12. minutě Magnus Wolff Eikrem, který se šikovně zasekávačkou zbavil obránce a přesně zakončil. Molde šlo ve Vídni do vedení a pozice domácích se pochopitelně zhoršila. V tuto chvíli by Rapid na postup potřeboval nastřílet tři góly a žádný neinkasovat.

Molde bylo i v dalších minutách aktivnější, ale do zakončení už se nedostalo. Směrem dopředu se trápil i Rapid, jenž na svojí šanci čekal velmi dlouho. Naději vykřesal až před koncem poločasu, když Marcel Ritzmaier z hranice vápna nádherně trefil balón a gólman Linde plachtil vzduchem zbytečně. Vyrovnávací gól byl zároveň tím posledním, co se v prvním poločase odehrálo.

Dva góly chyběly Rapidu na postup a domácí kouč nechtěl na nic čekat a do hry poslal Fountase a Demira. Risk nevyšel a stal se přesný opak. Místo rychlého gólu na 2:1 Rapid znovu inkasoval a opět to bylo z kopačky Magnuse Wolffa Eikrema. Aursnes posunul balón na Eikrema, který pohotovou střelou snadno vrátil Norům vedení a domácí ztráceli na postup tři góly.

Celý druhý poločas tím byl hodně poznamenán, Molde si totiž výsledek hlídalo a to bez větších problémů až do devadesáté minuty, než z dálky napřáhl Melih İbrahimoğlu. Jeho ránu hostující obránce tečoval a Linde jenom sledoval, jak balón zapadá do sítě.

Sudí přidal ještě pět minut nastavení, ale vstřelit v něm dvě branky bylo pro Rapid neřešitelné. Remíza 2:2 znamená, že druhou postupovou příčku obsadilo Molde a Rakušané v pohárové Evropě v letošní sezoně končí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)660020:518
2.Molde FK (NOR)63129:1110
3.Rapid Vídeň (AUT)621311:137
4.Dundalk FC (IRL)60068:190
Skupina C

Bayer Leverkusen - Slavia Praha 4:0

10.12.2020 18:55

Góly: 8. Leon Bailey, 32. Leon Bailey, 59. Moussa Diaby, 90. Karim Bellarabi

Boj o první místo v základní skupině Evropské ligy slávistům hrubě nevyšel. Pražané v Leverkusenu prohráli 0:4, když už v první půli je dvakrát pokořil Bailey. Po přestávce navýšili skóre Diaby a Bellarabi.

Sešívaní se představili v poměrně obměněné sestavě. Před Ondřejem Kolářem nastoupil se Zimou tentokrát netradičně na stoperu Bořil, kraje obrany obstarávali Masopust a Oscar. Středovou trojici utvořili Traoré, Ševčík a Lingr, na křídlech se jako obvykle představili Sima s Olayinkou. Hrotovým útočníkem číslo jedna byl realizačním týmem zvolen Musa.

Leverkusen nastoupil rovněž v rozestavení 4-2-3-1. V útoku nastoupil český útočník Patrik Schick, křídelní prostory obstarávaly hvězdy týmu Bailey s Bellarabim, mezi nimiž operoval Amiri. Střed hřiště dotvořili Sinkgraven a Baumgartlinger, obrana se představila ve složení Jedvaj, Dragović, Tapsoba a Wendell, záda jí kryl Lomb.

Už v osmé minutě se Bayer dokázal dostat do vedení. Po pravé straně pláchl slávistické obraně Bellarabi, který naservíroval míč před bránu. Tam sice nezakončil Schick, na zadní tyči ovšem dobíhal zcela osamocený Leon Bailey, jemuž už nečinilo žádný problém uklidit míč do sítě.

Tentýž hráč mohl po čtvrthodině navýšit skóre po Schickově přihrávce, tentokrát si ovšem vylámal zuby na výtečném Kolářovi. Podruhé pak za domácí mužstvo rozvlnil síť Sinkgraven, jenže pomezní sudí zvedl nad hlavu praporek a branka tak kvůli ofsajdu nebyla uznána.

Nakonec přidal druhou trefu Leon Bailey. Amiriho výtečný centr do vápna zakončoval hlavou Schick, jenž rozezvučel brankovou konstrukci. Balón se pak odrazil k jamajskému křídelníkovi, který jej silou procpal za Kolářova záda. Vzápětí předvedl obrovskou hrubku Zima, Schick ale místo střely zvolil ještě kličku. Ta mu nevyšla a právě to zachránilo Slavii od další pohromy.

Červenobílí poprvé zahrozili až několik minut po návratu ze šaten. Na hranici velkého vápna napřáhl Sima, jehož pokus zlikvidoval pohotový brankář Lomb. Namísto snížení tak přišlo asi definitivní zlomení odporu hostů. Od Sinkgravena dostal míč na levou stranu Moussa Diaby, který postupoval až ke Kolářovi a mezi jeho nohama poslal kulatý nesmysl do sítě. 3:0.

Dalších několik minut se neslo v podstatně klidnějším duchu než dosavadní průběh, vzrušující momenty přišly zase až v samotném závěru utkání. Ještě než uplynula základní hrací doba, zkoušel Stanciu velmi zajímavý přímý kop, který gólman vytěsnil s až nečekaně velikými problémy.

Na druhé straně se pak do další příležitosti dostal Diaby, jehož levačka nasměrovala balón jen do břevna. Jen co se rozběhlo dvouminutové nastavení, dočkal se zasloužené odměny v podobě gólu i Karim Bellarabi. Ten využil dobré souhry na levé straně, na jejímž závěru mu Diaby předložil luxusní přihrávku. Pro německého krajního záložníka už nebylo a ani nemohlo být problémem překonat Koláře.

Skupina C tak skončila bez jediné remízy, na jejím čele se usadil Leverkusen s pěti výhrami, jedinou porážku si připsal v pražském Edenu. Druhá Slavia kromě tohoto zápasu nezvládla své úvodní utkání v Izraeli, Beer-Sheva skončila na třetím místě poté, co v posledním zápase překvapila Nice. Pro něj je konečný výsledek obrovským zklamáním stejně jako celá sezóna.

Slavia se svého soupeře pro první kolo vyřazovací fáze dozví v pondělí 14. prosince. Mezi potenciálními soupeři jsou vítězové skupin EL na čele se slovutnými značkami AS Řím nebo Arsenalem, je ale možno dostat i soupeře ze skupinové fáze LM, mezi nimi i Manchester United.

Více informací k zápasu

Hapoel Beer-Sheva - OGC Nice 1:0

10.12.2020 18:55

Góly: 72. Rotem Hatuel

Přímý souboj o konečné třetí místo ve skupině dopadl lépe pro Beer Ševu, která oplatila Nice porážku z konce října naprosto stejným poměrem a poskočila v tabulce o jedno místo dopředu. Hosté potřebovali v Izraeli jenom neprohrát, aby nespadli na samotné dno, jenže svůj cíl nesplnili. Domácí totiž zaznamenali jediný gól duelu, a to zásluhou Rotema Hatuela.

Francouzský celek si aktuálně zvyká na nové pořádky trenéra Adriana Ursey, který nahradil teprve nedávno neúspěšného Patricka Vieiru, a pouze ve finále potvrdil, že je ve velké krizi. Napříč všemi soutěžemi prohrál už pošesté z posledních sedmi případů, působení v Evropské lize vlastně zakončil nejhůře, jak mohl. Naopak Beer Ševa zaznamenala aspoň cenu útěchy.

Obě mužstva nemohla postoupit do další fáze, o této skutečnosti se vědělo již před jejich vzájemným kláním. Především první půlhodinka tohoto střetnutí nenabízela příliš zajímavých momentů, vlastně až ve 35. minutě se ozvali svěřenci kouče Yossiho Abukasise, a to díky Madmonovi, jeho pokus nicméně zlikvidoval Cardinale, obvyklá brankářská dvojka OGCN.

Ve druhém poločase působil přece o něco nebezpečněji Hapoel, který se nakonec dočkal své odměny v 71. minutě, to když osamocený Hatuel napálil míč z vápna ke vzdálenější tyči. Nice se na vyrovnání stavu ve zbývajících chvílích nezmohlo, protože Boudaouiho vychytal v 86. minutě gólman Rahamim a jelikož Cretier i Ndoye v samém závěru nehlavičkovali přesně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)650121:815
2.Slavia Praha (CZE)640211:1012
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)62047:136
4.OGC Nice (FRA)61058:163
Skupina D

Standard Lutych - SL Benfica 2:2

10.12.2020 18:55

Góly: 12. Nicolas Raskin, 60. Abdoul Tapsoba - 16. Éverton, 67. Pizzi (pen.)

Standard uhrál na závěr svého letošního působení v evropských pohárech aspoň bod s favorizovanou Benficou a skončil v tabulce skupiny D na třetím místě před čtvrtým Lechem, který naopak v souběžně hraném utkání prohrál doma s Rangers. Belgický výběr v tomto duelu dvakrát vedl, jenže v obou případech o svůj netěsnější možný náskok velmi záhy přišel.

V tomhle souboji měly oba týmy zájem skončit ve finálním pořadí o stupínek výše, hovořila ovšem vůči nim horší vzájemná bilance s Lechem, respektive Rangers. A tak oba potřebovaly na závěr získat více bodů než jejich protivníci, aby svou ambici naplnily. Zatímco domácí se nakonec radovali z úspěchu, hosté se museli smířit s faktem, že skončili jen na druhé pozici.

První střelu na bránu vyprodukovali As Águias, Waldschmidt se pokoušel překonat gólmana Bodarta, ten si však s jeho šancí poradil. O pár chvil později musel domácí muž v rukavicích zasahovat opětovně, tentokráte to na něj zkoušel Taarabt. A v 10. minutě ze slušného postavení zakončil Éverton, nicméně svou levačkou nezamířil do prostoru mezi třemi tyčemi.

Naopak svěřenci trenéra Philippeho Montaniera proměnili v branku hned svou první větší příležitost. Jans z pravé strany odcentroval do pokutového území přesně na hlavu Raskina, jenž nasměroval míč tvrdě pod břevno, k němuž se brankář Helton Leite marně natahoval. Benfica každopádně dokázala zareagovat na nepříznivý stav o pouhé čtyři minuty později.

Taarabt vlétl do šestnáctky jako uragán, stačil před vyběhnuvším Bodartem vyslat jemný oblouček do středu pole, odkud Éverton bouchl balón hlavou o zem a poslal ho do poloodkryté brány. Ve 20. minutě se hodlal na střeleckou listinu zapsat Núñez, Bodart ale odolal, ve 25. minutě ho neprostřelil ani Taarabt, v závěru půle na něj nevyzrál Waldschmidt.

I po přestávce pokračovalo mužstvo kouče Jorgeho Jesuse v honbě za svým druhým přesným zásahem, Bodart musel být v pohotovosti vůči možnosti Pedrinha, pár okamžiků nato skončil pokus Évertona v zámezí. A naopak v 59. minutě klub z Lutychu zase vyučoval z produktivity, Tapsobovo zakončení ze střední vzdálenosti, tečované bekem Vertonghenem, zaplulo do sítě.

Stačilo jen pár desítek vteřin od tohoto gólu a už mohlo být znovu vyrovnáno, avšak Núñez jednoduše musel lomit rukama, protože orazítkoval pouze brankovou konstrukci. V 67. minutě se Benfica přece dočkala své zasloužené odměny. Bránící Laifis ve vlastním vápně lehce fauloval Joãa Ferreiru, kopala se penalta, a tu do protipohybu Bodarta proměnil Pizzi.

Hosté působili po celou dobu rozhodně aktivnějším dojmem, s pravidelností se dostávali do nebezpečných situací, nicméně do závěrečného hvizdu rozhodčího Kulbakova se již skóre směrem kupředu nepohnulo. A to i proto, že v nastavení Pizzi po přihrávce od Gabriela svou levačkou nepřekonal Bodarta, poněvadž smolně pro něj a jeho spoluhráče trefil pouze břevno.

Více informací k zápasu

Lech Poznań - Rangers FC 0:2

10.12.2020 18:55

Góly: 31. Cédric Itten, 72. Ianis Hagi

Rangers urvali své čtvrté vítězství ve skupině D a zajistili si postup z prvního místa před Benficou. Tříbodový výsledek jim stačil k jistotě konečné první příčky v tabulce, jelikož s portugalským výběrem měli lepší vzájemné zápasy, a za svým cílem si v Poznani dokráčeli především zásluhou udržení čistého konta. Sami jinak v utkání skórovali ve dvou případech.

Ve finále by ovšem svěřencům manažera Stevena Gerrarda stačilo uhrát i bod, protože Benfica v souběžně hraném klání v Lutychu nakonec pouze remizovala. Tenhle výsledek měl každopádně negativní vliv právě na Lech, jehož končená porážka nakonec odsunula na poslední místo. Jemu by mimochodem plichta vyhovovala, v tu chvíli by skončil aspoň třetí.

Po statistické stránce nebylo mužstvo kouče Dariusze Žurawa o nic horší než to z Glasgow, v koncovce bylo ovšem daleko neúspěšnější. Třeba v 15. minutě se objevil ve slušné možnosti Šatka, svou hlavičku ale namířil trestuhodně mimo bránu. A naopak Rangers proměnili v gól prakticky svou první větší příležitost, kterou si vypracovali ve 31. minutě.

Individuální chybu vytvořil ve středu pole Kamiňski, který míč přihrál protihráči Ittenovi, ten měl před sebou hodně prostoru, nakonec jednoduše ukličkoval stopera Crnomarkoviče a dělovkou propálil gólmana Bednarka. V 51. minutě mohl náskok The Gers navýšit Hagi, Bednarek si ovšem stačil poradit. Hůře se mu nicméně již vedlo osmnáct minut před koncem.

Nezachytil totiž táhlou hlavičku Goldsona, která tak skončila na břevně, a s dorážkou přispěchal Hagi, který již zacílil tak, jak potřeboval. Lech se na žádnou odpověď ve zbývajících okamžicích střetnutí nezmohl. Ba naopak ho ještě od třetí inkasované branky uchránil Bednarek, jenž musel polapit pokus stále neúnavného a těžko udržitelného Hagiho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rangers FC (SCO)642013:714
2.SL Benfica (POR)633018:912
3.Standard Lutych (BEL)61147:144
4.Lech Poznań (POL)61056:143
Skupina E

PSV Eindhoven - Omonia Nikósie 4:0

10.12.2020 18:55

Góly: 36. Donyell Malen, 63. Denzel Dumfries (pen.), 90. Joël Piroe, 90+4. Joël Piroe

Ještě krátce po polovině odehraných zápasů ve skupině E to vypadalo, že vysoce favorizované PSV ani nepostoupí do vyřazovací fáze, nicméně teď díky třetí výhře nakonec poskočilo na první místo. Eindhovenský gigant si v domácím prostředí poradil s kyperským protivníkem ve vysokém poměru 4:0 a díky remíze španělské Granady s řeckým PAOK (0:0) obsadil vítěznou pozici s dvanácti body, španělský klub za sebou nechal o jediný bod.

Hosté skončili poslední čtvrtí se čtyřmi body na kontě, i přesto se za své působení určitě nemusí stydět. Domácí potvrzovali svou dominanci od samého začátku a protivníka vůbec k ničemu nepouštěli. Poprvé zahrozili ve 25. minutě, kdy z hranice šestnáctky napřáhl Ihattaren a pozorný brankář Fabiano skvěle vyrazil míč jednoruč před sebe. Svěřenci trenéra Rogera Schmidta se dočkali vedoucí branky o deset minut později.

Na levé straně se nádherně uvolnil Max a posléze nahrál před branku, kde rozběhnutý Donyell Malen chladnokrevně napálil balón do branky. Vzápětí se postaral o překvapivou střelu z patnácti metrů Denzel Dumfries a dobře mířil do bližšího spodního rohu, ovšem Fabiano se vytáhl s parádním zákrokem. Domácí se mohli definitivně uklidnit krátce po odehrané hodině, neboť byl v jejich prospěch nařízen pokutový kop.

Malen doslova přesprintoval českého krajánka Lecjakse a ten ho ani ne po dvou minutách strávených na trávníku nedovoleně poslal k zemi, skotský rozhodčí Clancy okamžitě ukázal na penaltový puntík. K němu se postavil Dumfries a zkušeně zamířil k levé tyči do protipohybu Fabiana. Neuběhlo ani dalších osm minut a penaltu zahrávala taktéž Omonia po nešťastné ruce Viergevera.

V klíčový okamžik ale selhal Jordi Gómez a pravou konstrukci minul o pár decimetrů. V následujícím průběhu se duel spíše dohrával, nicméně v nastaveném čase se hned dvakrát prosadil střídající Joël Piroe. Nejprve po výtečné kolmici Leina zkusil štěstí z ostrého úhlu a míč přeci jen usměrnil k protější konstrukci - 3:0. Ani ne o dvě minuty později znovu obdržel přihrávku od Leina, chytrou kličkou se zbavil bránícího Vítora Gomese a jako zkušený mazák zavěsil k pravé tyči, zoufalý Fabiano byl opět naprosto bez šance.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - Granada CF 0:0

10.12.2020 18:55

Góly: -

PAOK se rozloučilo s letošním ročníkem evropských pohárů bezbrankovou remízou se španělskou Granadou a nakonec uhájilo třetí příčku ve skupině E o dva body před poslední Omonií. Tento čtvrteční souboj toto příliš zajímavého nenabídl a vyložené možnosti byly k vidění hlavně v prvním poločase. Hosté v šesti zápasech prohráli jen jednou, i přesto obsadili konečnou druhou příčku s jedenácti body a za vítězným PSV zaostali o bod.

Hosté vstoupili do tohoto duelu odhodlaně a v úvodní půlhodině si vytvořili hned několik slibných příležitostí. Vůbec ta největší se zrodila po necelé čtvrthodině hry. Po krásné přihrávce mezi dva obránce převzal balón Puertas a stanul zcela sám před brankářem Paschalakisem, jenomže z bezprostřední blízkosti trefil jeho nohu. Granada se dostala do další možnosti přesně v polovině úvodního dějství.

Také Molina se zjevil před Paschalakisem a dokonce ho obešel, nicméně s výtečným obranným zákrokem na poslední chvíli přispěchal jeden z bránících hráčů a podle názoru skotského rozhodčího Beatona ho odstavil od míče čistým způsobem. Ve 26. minutě napřáhl z dobrých dvaadvaceti metrů Pepe Sánchez a svým krouceným projektilem minul pravou konstrukci zhruba o metr. Ani ne o dvě minuty později se prodral k hlavičce aktivní Molina a domácího brankáře nepřekvapil, ten totiž ukryl balón v rukavicích.

Pak Granada přeci jen zvolnila a těsně před přestávkou mohl z ničeho nic udeřit celek ze Soluně. Po parádně zahraném přímém volném kopu z pravého křídla vyskočil nejvýše do vzduchu Varela a z hranice brankového území hlavičkoval do bližší spojnice, ke skórování mu vskutku chybělo několik decimetrů. Ve druhém poločase se obrázek hry hodně změnil a ani jeden celek se téměř netlačil do zakončení.

Granadě evidentně docházely síly a s přibývajícím časem se stále méně dostávala před pokutové území PAOKu. Domácí mohli rozhodnout zhruba deset minut před závěrečným hvizdem, avšak střídajícímu Świderskimu se zakončení nepovedlo a po dvou minutách strávených na trávníku pálil o značný kus vedle bližšího spodního rohu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven (NED)640212:912
2.Granada CF (ESP)63216:311
3.PAOK Soluň (GRE)61328:76
4.Omonia Nikósie (CYP)61145:124
Skupina F

SSC Neapol - Real Sociedad 1:1

10.12.2020 18:55

Góly: 35. Piotr Zieliński - 90+2. Willian José

První zápas Evropské ligy na stadionu Diego Armando Maradona končí remízou. Neapoli zas tak moc nevadí, protože stejně skončí na prvním místě, ale tahle dělba bodů je důležitá pro Real Sociedad.

Byl to hodně velký boj a v sázce bylo vážně hodně. Ne snad z pohledu Neapole, ta měla své jisté. Ale La Real hrál pod Vesuvem o všechno. Navíc musel doufat v pomoc chorvatské Rijeky. Ta svou část dohody zvládla, protože AZ Alkmaar porazila 2:1. A svou část zvládl i španělský celek.

Poté, co dozněla minuta ticha na památku nedávno zesnulého legendárního útočníka Paola Rossiho, se hostující Španělé do svého soka pustili. Jedna akce střídala druhou a trenér Gattuso asi chvíli nevěřil svým očím. Daleko aktivnější La Real se častěji dostával na dostřel brány gólmana Ospiny. Poprvé ji ohrozil ve 14. minutě. Po centru z pravé strany Willian José sklepl míč pro Merina, jehož rychlou ránu ještě pohotověji vyrazil brankář Ospina na roh!

V 19. minutě mohlo být ještě lépe. Domácí propadli ve středu pole a po akci Josého se zcela volný Portu dostal k míči před prázdnou bránou. Tu ale netrefil a poslal míč vedle tyče! Pokud někdo hodně větral obranu Neapole, byl to jednoznačně Adnan Januzaj. Jeho akce sice měly rychlost i nápaditost, ale ne přesnost. A naopak trestala Neapol.

Deset minut před koncem první půle se totiž prosadil Piotr Zieliński. Rohový kop Mertense odvrátila obrana hostí jen k polskému záložníkovi, který číhal na hraně vápna. Vůbec se nerozpakoval a napálil míč přesně tam, kam brankář Remiro nedosáhl a Neapol vedla!

Zbytek první půle moc za řeč nestál. Jisté je, že La Real zůstal aktivní a stejně jako v prvním poločase se i po změně stran hnal do útoku. Deset minut po změně stran mohlo být srovnáno. Portu totiž doběhl nákop Le Normanda a nahrál Merinovi. Ten jej ale pravačkou poslal o kousek vedle tyče!

Neapol se poté trochu víc stáhla do obrany, přeci jen, dnes vyhrát nemusela. Ani několikeré střídání, které vytáhl z rukávu Gattuso, Neapoli na nebezpečnosti moc nepřidalo. Už se zdálo, že to Neapol dokáže a že se dál podívá Alkmaar. Jenže ve druhé minutě nastavení se hosté konečně a oprávněně prosadili. Obrana Neapole nedokázala odvrátit centr Gorosabela a balon se pak se štěstím dostal k Willianovi Josému, který jej dělovou ránou napálil mimo dosah Ospinův.

Více informací k zápasu

NK Rijeka - AZ Alkmaar 2:1

10.12.2020 18:55

Góly: 52. Luka Menalo, 90+3. Ivan Tomečak - 57. Owen Wijndal

Alkmaar promarnil obrovskou možnost probojovat se do vyřazovací fáze Evropské ligy a rozhodující duel na půdě chorvatské Rijeky jednoduše nezvládl. Až téměř do samého závěru byl k vidění nerozhodný výsledek, ovšem o vítězství domácích v poměru 2:1 rozhodl Ivan Tomečak. Hostům by ke kýženému druhému místu nestačila ani remíza, neboť španělský Real Sociedad získal bod v Neapoli.

Hosté měli situaci ve svých rukách a k účasti mezi dvaatřicítkou nejlepších potřebovali v Chorvatsku ukořistit všechny tři body, domácím totiž prakticky o nic nešlo. Jejich skvělé působení v předchozím průběhu tak nakonec vyznělo do ztracena. AZ vstoupilo do čtvrtečního utkání aktivněji a první zajímavější moment se zrodil po osmi minutách hry, ale ruský rozhodčí Karasev nenařídil pokutový kop po ošemetném pádu Boadua.

Přesně v polovině úvodního dějství měl na hlavě změnu stavu Stengs, jenomže ze středu šestnáctky mířil těsně vedle levé konstrukce. Přesně po odehrané půlhodině zahrozil Jesper Karlsson, nicméně jeho přízemní střelu z mírného úhlu vyrazil pozorný gólman Nevistić do strany. Ihned nato domácí skvěle prorazili a rozvlnili síť zásluhou Galoviće, avšak jeho branka neplatila vinou těsného ofsajdu.

Rijeka vstoupila do druhého dějství s velkou vervou a vedoucího gólu se dočkala v 51. minutě. Po chybné rozehrávce ve středu hřiště se dostal do samostatného úniku Luka Menalo a zakončil ho s grácií, neboť přízemním pokusem překonal bezmocného brankáře Bizota. Za další dvě minuty promarnil obrovskou možnost na vyrovnání Gudmundsson, když z bezprostřední blízkosti nepochopitelně pálil o decimetry vedle bližší tyče.

O tři minuty později se jasný favorit přeci jen dočkal. Owen Wijndal převzal nahrávku od Stengse a z dvaadvaceti metrů zavěsil přímo do pravého spodního růžku. Domácí klub si chtěl vzít zpět své vedení v 67. minutě, ovšem Andrijašević hlavičkoval příliš vysoko. Svěřenci trenéra Pascala Jansena si výrazně zkomplikovali situaci necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem.

Karlsson při snaze odkopnout míč tvrdě zasáhl kopačkou do obličeje Štefulja a Karasev mu nekompromisně ukázal přímou červenou kartu. Alkmaar v samém závěru hodně riskoval a nakonec na to doplatil ve třetí minutě nastavení. Po rychlém brejku unikl na pravé straně Lončar a jeho zpětná přihrávka propadla až ke zcela volnému Tomečakovi, jenž po elegantní kličce napálil balón do poloprázdné branky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)63217:411
2.Real Sociedad (ESP)62315:49
3.AZ Alkmaar (NED)62227:58
4.NK Rijeka (CRO)61146:124
Skupina G

SC Braga - Zarja Luhansk 2:0

10.12.2020 21:00

Góly: 61. Joel Abu Hanna (vl.), 69. Ricardo Horta

Braga se doma bez potíží prosadila dvakrát, tentokrát jí Zarja mnoho problémů nenadělala. O góly Portugalců se zasloužili Ricardo Horta s hostujícím Abu Hannou.

Braga bojovala o hodně, protože se na dálku přetahovala s anglickým Leicesterem o první místo ve skupině. O body ji tentokrát přijel vyzvat celek Zarja Luhansk. A hostům trvalo sotva šest minut, než otevřeli svou hru a málem za to dostali nepěkně přes prsty. V pokutovém území se nejprve do šance dostal Ruiz, který trefil protihráče na zadní tyči. Od něj se míč odrazil k naprosto osamocenému Teixeirovi, který však trestuhodně přestřelil!

Jinak se ale diváci ani na jedné straně bavit nemohli, protože obě jedenáctky předváděly bezkrevný výkon plný zdlouhavých kombinací bez nějakého rychlejšího nebo dramatičtějšího zakončení.

Na další šanci jsme čekali vlastně až do 36. minuty. V ní si André Horta dokázal poradit s prvním obráncem a našel krásným pasem Carma. Ten ve vápně nabíhal na zadní tyč, odpoutal se od obránce a z voleje vypálil, jenže mířil hodně nepřesně a míč poslal daleko od brány. O pár minut později uháněl sám na brankáře Ševčenka Ruiz, jenže svého soka nakonec nepřekonal.

I kus druhé půle nabízel jen strnulou a bezkrevnou podívanou bez větších šancí. Až v 58. minutě se Braga málem dočkala vedení. Z přímého volného kopu pálil Novais a měl tu smůlu, že míč z jeho kopačky otřel jen břevno! Větší štěstí měli domácí v 61. minutě. Galeno na kraji vápna snadno umotal obránce před sebou a pálil na Ševčenka. Míč si nakonec do vlastní brány při pokusu o obranný zákrok vstřelil Joel Abu Hanna.

V 68. minutě pak uzavřel skóre na konečných 2:0 Ricardo Horta. Naběhl si do vápna na brilantní průnikovou nahrávku od Medeirose a snadno zakončil - 2:0. Braga končí skupinu na druhém místě.

Více informací k zápasu

Leicester City - AEK Atény 2:0

10.12.2020 21:00

Góly: 12. Cengiz Ünder, 14. Harvey Barnes

Cenzig Ünder a Harvey Barnes rozhodli už po pouhé čtvrthodině hry o vítězství Leicesteru City nad AEK Atény 2:0. Hostům se nepodařilo vstřelit ani kontaktní branku a ve skupině Evropské ligy skončili na posledním čtvrtém místě. Naopak "Lišky" si pojistily konečné první místo a mohou se těšit na nadcházející los vyřazovací fáze.

Duel na King Power Stadium už nic nového nemohl přinést. Leicester City byl jistým postupujícím a v případě výhry si mohl pojistit prvenství ve skupině. AEK sice mohlo za jistých okolností postoupit na třetí příčku, ale jarní fáze EL se ho týkat už nemohla.

Manažer Brendan Rodgers se pak rozhodl šetřit sestavu na víkendové utkání Premier League a pouze na lavičce zůstali například Morgan, Schmeichel, Vardy a další.

Vše podstatné se odehrálo během úvodní čtvrthodiny. Nejprve vyrobil obrovskou chybu při snaze odehrát balón Svarnas a Cenzig Ünder to nekompromisní střelou potrestal. Tady byl Tsintotas absolutně bez šance. Ještě větší parádu pak vystřihl o dvě minuty později Harvey Barnes, který si navedl balón na silnější pravačku a krásnou střelou pod břevno zvýšil už na 2:0. Lepší začátek si Leicester ani nemohl přát, naopak AEK pokračovalo ve špatných výkonech.

Domácí po dvou rychlých gólech trochu povolili pedály a Řekové vyrovnali hru, nicméně do větší šance se v prvním poločase nedostali. Naopak ve 45. minutě prověřil brankáře Tsintotase ranou ze střední vzdálenosti Praet. Na druhé straně brankář Ward nemusel vůbec zasahovat a na tom se nic nezměnilo ani po přestávce.

AEK mělo ve druhém poločase za cíl vstřelit co nejrychleji kontaktní gól a Leicester zase co nejdříve zápas definitivně rozhodnout. To mohl zařídit v 76. minutě Pérez, který z otočky pálil do brankáře Tsintotase. Nic dalšího už se v zápase nestalo a Leicester si dvoubrankový náskok v pohodě pohlídal. "Lišky" zároveň udržely první postupové místo před portugalskou Bragou, Atény skončily poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City (ENG)641114:513
2.SC Braga (POR)641114:1013
3.Zarja Luhansk (UKR)62046:116
4.AEK Atény (GRE)61057:153
Skupina H

Sparta Praha - AC Milán 0:1

10.12.2020 21:00

Góly: 23. Jens Petter Hauge

Pražská Sparta zakončila učinkování v Evropské lize druhou porážkou od AC Milán, ale rozhodně se nemá za co stydět. Sparta byla italskému celku v improvizovaných sestavách vyrovnaným soupeřem, ovšem své šance na rozdíl od něho neproměnila. Rozhodující branku vstřelil v průběhu prvního poločasu norský útočník Jens Peter Hauge.

AC Milán přivezl do Prahy méně zkušený tým a trenér Stefano Pioli hodně experimentoval se sestavou. Především obrana Rossoneri byla hodně neobvyklá, ale spoustu změn učinil i Václav Kotal. Od úvodní minuty tak vyběhli na trávník například mladíci Vitík, Plechatý, Polidar, Karabec nebo Wiesner.

Začátek zápasu byl ale aktivní z obou stranu a k vidění bylo velmi dobré tempo a řada standardních situacích, zejména rohových kopů. Hned v úvodu musel Heča tasit zákrok proti Dalotově střele na přední tyči. I Sparta vystrčila růžky a poté co vracela balón do šestnáctky nedůrazně zakončoval za obranou linií Polidar. V první fázi se zdálo, že šlo o ofsajd, ale opakovaný záznam potvrdil, že vše proběhlo dle regulí.

Nerozhodný stav nakonec vydržel jen do 23. minuty, než svůj technický um předvedl Jens Peter Hauge. Norský hračička nasadil jesle Wiesnerovi i Vitíkovi a Heča na jeho pokus k tyči nedosáhl. Poté začalo tempo hry trochu uvadat a vážnějším vzrušením byl až ostrý Castillejův centr, na který Daniel Maldini nedosáhl. Španělský křídelník byl za chvíli zase v akci a Heča před ním skvěle zasáhl.

První poločas ovládl AC Milán 1:0, ale Sparta rozhodně nebyla bez šance. I druhá půle přinesla několik zajímavých situací na obou stranách. V 57. minutě stáhl Minčev balón ze vzduchu pro Krejčího, který sám na zadní tyči nepřekonal Tătăruşanua. To byla do té doby největší šance Sparty. Milán hned vzápětí podnikl brejk a Castillejo znovu střílel jen do Heči.

Případný nápor Sparty hodně otupil okamžik ze 76. minuty, kdy Plechatý fauloval unikajícího Leãa a sudí ho obdařil rovnou červenou kartou. Byl to hodně tvrdý verdikt sudího, ale i v oslabení mohla Sparta vyrovnat. Nově příchozí Juliš měl zajímavou šanci z otočky a vůbec ta největší šance přišla pro Spartu až v nastaveném čase. Moberg Karlsson pelášil sám na milánskou brankou, ale Rossoneri zachránil výtečným zákrokem Tătăruşanu. AC Milán v Praze uhájil nejtěsnější náskok a díky zaváhání Lille nakonec obsadil první příčku. Sparta zůstala na nepostupovém třetím místě a v letošních pohárech dohrála.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Lille OSC 3:2

10.12.2020 21:00

Góly: 22. Christopher Jullien, 28. Callum McGregor (pen.), 75. David Turnbull - 24. Jonathan Ikoné, 71. Timothy Weah

Celtic Glasgow doma porazil Lille 3:2 a se soutěží se rozloučil nejlepším možným způsobem. Francouzský celek bojoval v Celtic Parku o prvenství ve skupině, ale díky porážce a výhře Milána v Praze se mu to nepodařilo. Rozhodující gól vstřelil až čtvrthodinu před koncem David Turnbull.

Skotům už v posledním zápase o nic zásadního nešlo. Čtvrté místo nemohli zvrátit, ale se soutěží se chtěli rozloučit vítězstvím. Koneckonců tři body potřebovali jako sůl, jednak pro zvýšení sebevědomí i lepší pozici trenéra Neila Lennona. Celticu se totiž v sezoně vůbec nedaří. Lille mělo motivaci jasnou, pokud by vyhrálo, mělo by první místo ve skupině v kapse. Postup do jarní fáze už měly "Dogy" zajištěný s předstihem.

Celtic poprvé rozjásal ve 22. minutě Christopher Jullien, který si nikým nehlídaný seběhl na rohový kop a hlavou perfektně zakončil. Dlouho to domácím nevydrželo, protože hned za dvě minuty pronikl do šestnáctky Yazici a po jeho přihrávce zblízka překonal Hazarda Jonathan Ikoné - 1:1.

Přestřelka tím nekončila a skóre se zase velmi rychle měnilo ve prospěch Skotů. Bradarić ve vápně přišlápl Frimponga a sudí Veríssimo odpískal pokutový kop. Callum McGregor utáhl střelu k tyči a Maignan na ní nedosáhl. Až poté se hra trochu uklidnila a do konce prvního poločasu se nic zásadního nestalo. Neil Lennon mohl být s poločasovým výsledkem spokojen, starosti mu pouze dělalo zranění Frimponga, kterého ve 30. minutě nahradil Henderson.

Lille ještě neřeklo poslední slovo a rozhodně se nehodlalo spokojit "jen" s druhým místem. Po hodině hry poslal do vápna střílenou přihrávku Niasse a nechybělo moc, aby si McGregor vstřelil vlastní gól.

Aktivita Lille nakonec přinesla ovoce. Dvacet minut před koncem se opřel do odraženého balónu Timothy Weah a propálil vše, co mu stálo v cestě včetně gólmana Hazarda. Remíza 2:2 znovu vydržela jen pár minut. Ajer u postranní čáry zavedl balón do šestnáctky, vzápětí ale přihrával pod sebe a David Turnbull svým druhým gólem v zápase vrátil Celticu vedení.

Oba celky dokázaly skvěle reagovat na góly soupeře a Lille bylo zase blízko vyrovnání po obrovské šanci Lihadjiho, který byl před Hazardem úplně sám. Byla to poslední velká šance "Dog", která však gólem neskončila. Hosté zřejmě věděli, jak si v průběžně hraném zápase vede AC Milán a vstřelit dva góly Celticu se v tu chvíli jevilo hodně obtížně. Celtic nakonec porazil Lille 3:2, ale na jeho čtvrtém místě se nic nezměnilo. Lille díky svojí porážce a výhře Milána v Praze zakončilo skupinu na druhém místě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AC Milán (ITA)641112:713
2.Lille OSC (FRA)632114:811
3.Sparta Praha (CZE)620410:126
4.Celtic FC (SCO)611410:194
Skupina I

Maccabi Tel-Aviv - Sivasspor 1:0

10.12.2020 21:00

Góly: 66. Enric Saborit

Přímý souboj o druhé postupové místo mezi telavivským Maccabi a Sivassporem skončil lépe pro izraelský výběr, který, stejně jako v rámci říjnového duelu, skolil svého protivníka o jednu branku. Spolu s prvním Villarrealem, jenž si zajistil s předstihem prvenství ve skupině, se tak může těšit z jarní fáze Evropské ligy. Jediný gól tohoto klání zařídil Enric Saborit.

Matematika ohledně zisku druhé příčky byla jednoduchá. Domácí nesměli s nováčkem této soutěže prohrát, hosté potřebovali k postupu bezpodmínečně zvítězit. Riza Calimbay, kouč klubu ze Sivasu, každopádně neměl úplně snadnou úlohu, neboť k dispozici měl pouze třináct hráčů. A možná že i faktor únavy nakonec rozhodl ve prospěch Maccabi.

Byť svěřenci trenéra Giorgose Donise drželi méně míč na svých kopačkách a vyprodukovali i o šest střel na bránu méně, udrželi čisté konto zřejmě i kvůli tomu, že v defenzivě působili jakýmsi čerstvějším a svěžejším dojmem. Jejich soupeř se pravidelněji do nebezpečnějších šancí nepropracovával, až v závěru prvního dějství poprvé výrazněji zasahoval Daniel.

Domácí gólman si totiž musel dát pozor na zakončení Gradela, přičemž ve druhém poločase Sivasspor přímo do prostoru tří tyčí nezamířil ani jednou. Ani telavivský celek nehrál v útoku vyložený prim, přesto jednoho přesného zásahu docílil z celkových dvou pokusů na branku, to když Saborit v 66. minutě levačkou nasměroval dělovku parádně do šibenice.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)541014:513
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)63216:711
3.Sivasspor (TUR)62049:116
4.Qarabağ Ağdam (AZE)50144:101
Zbývající zápasy
10.12. 21:00Villarreal CF - Qarabağ Ağdam
Skupina J

Tottenham Hotspur - Royal Antverpy FC 2:0

10.12.2020 21:00

Góly: 57. Carlos Vinícius, 71. Giovani Lo Celso

Tottenham plynule navázal na nedávné vítězství v londýnském derby s Arsenalem, v klíčovém souboji s Antverpami urval tříbodový výsledek a posunul se v tabulce na konečné první místo. Hosté potřebovali v Anglii uhrát aspoň bod, aby se udrželi ve vedení, a i když v prvním dějství ještě drželi nerozhodný stav, po přestávce bezgólovou plichtu neuchovali.

Domácí stratég José Mourinho před zahájením hlavní fáze Evropské ligy hovořil o tom, že by velmi rád získal se svým týmem, který byl jednoznačně pasován do role největšího favorita, stoprocentní počet bodů. Jenže naplnění této ambice nebylo možné i kvůli belgickému sokovi, který mu mimochodem připravil na konci října dosud jednu ze dvou porážek v tomto ročníku.

Everton a Antverpy, pouze tyhle dva celky letos dokázaly Spurs skolit. A že je nečeká snadná práce proti výběru kouče Ivana Leka ani v nynějším případě, potvrdila především první pětačtyřicetiminutovka. Vytvořili si v podstatě jenom dvě slušné možnosti, v 5. minutě zásluhou Tangangy, ve 43. minutě díky Carlosovi Viníciusovi, vychytal je však Beiranvand.

Hostující gólman nemusel být výrazněji v pohotovosti ani po obrátce, jeho spoluhráči bránili soupeře velmi pozorně a působili nadmíru kompaktním dojmem. Jenomže na řadu přišla 57. minuta, která jasně změnila ráz tohoto měření sil. Bale vypálil ostře z přímého kopu, míč vyrazil Beiranvand pouze k nohám Carlose Viníciuse, který pak zamířil do prázdné brány.

Chvilku poté se na hrací plochu dostali z lavičky Son, Ndombélé i Kane, kteří měli za úkol pojistit The Lilywhites těsný náskok, a prvně jmenovaný zaměstnal již více ohroženějšího Beiranvanda v 67. minutě, kdy na něj vystřelil dvakrát v rychlém sledu, avšak ani jednou neuspěl. O pár chvil později neskóroval Kane, jenž hlavou zamířil pouze do zámezí.

V 71. minutě Tottenham přece definitivně rozhodl o svém vítězství. Kane ze středu pole vyslal přihrávku doprava na rozeběhnutého Lo Celsa, ten stanul tváří v tvář Beiranvandovi, jehož překonal pohotovým zakončením ke vzdálenější tyčce. Tápající hosté již odpověď nenašli, pokoušel se o ní sice střídající Boya, avšak v 75. minutě zamířil pravačkou mimo.

Více informací k zápasu

Ludogorec Razgrad - LASK Linz 1:3

10.12.2020 21:00

Góly: 46. Elvis Manu - 56. Philipp Wiesinger, 62. Rene Renner (pen.), 67. Mads Madsen

Ludogorec zakončil své letošní mizerné působení v evropských pohárech šestou porážkou v hlavní fázi Evropské ligy. Nestačil totiž na domácí půdě na Linec, s nímž padl zásluhou tří inkasovaných branek v rozmezí pouhých deseti minut v průběhu druhého poločasu. A pouze potvrdil, že byl jednoznačně nejslabším účastníkem uskupení písmena J.

Rakouský výběr alespoň urval jakousi cenu útěchy, už před tímto zápasem bylo jasné, že o postup do další fáze již nemůže usilovat. Svěřenci trenéra Dominika Thalhammera ve finále získali velmi solidních deset bodů, ani takový počet jim ovšem na proklouznutí do jarního play-off prostě nestačil. A zbyla na ně na úkor Tottenhamu a Antverp pouze třetí příčka.

Už v prvním dějství LASK, který si mimochodem loni vybojoval účast v osmifinále v rámci druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropy, chtěl jasně naznačit, že jeho minulá uhraná remíza se slovutnými Spurs se neudála jen vlivem náhodných okolností. Reiter v 16. minutě trefil pouze brankovou konstrukci. A ve 45. minutě byli hosté vstřelené brance ještě blíže.

Johannese Eggesteina ve vlastní šestnáctce přidržel bránící Cicinho a sudí Meškov, trochu přísně, nařídil pokutový kop. K němu se postavil jako exekutor Goiginger, jenže selhal, protože jeho pokus zastavil u tyčky perfektně brankář Iliev. Bulharský celek tohle neproměnění šance potrestal hned zkraje druhé půle, po přihrávce Keșerüa zamířil z voleje tvrdě pod břevno Manu.

V 56. minutě nicméně došlo k vyrovnání průběžného stavu. Wiesinger se ve středu hřiště chopil míče, měl před sebou dost prostoru, až se nakonec rozhodl vypálit, a jeho parádní střela zaplula za záda zcela zkoprnělého Ilieva. Po hodině hry se přitom situace Ludogorci ještě více zkomplikovala, jelikož červenou kartu od Meškova vyinkasoval záložník Alex Santana.

Rennera, který se snažil dorážet balón za brankovou čáru, stáhl zezadu jeho protivník, a nejenže mužstvo kouče Stanislava Genčeva dohrávalo o deseti hráčích, dokonce znovu čelilo penaltě. Té se tentokráte chopil právě sám faulovaný, jenž zamířil do protipohybu Ilieva. Na tuhle obdrženou brankou již razgradský výběr ve zbývajících chvílích neodpověděl.

V o to složitějším postavení byl v 66. minutě, poněvadž Linec udeřil ještě potřetí, jelikož po Eggesteinově pobídce hlavou skóroval bez větších obtíží Madsen. V 72. minutě se snažil už tak pohodlný náskok navýšit Balić, ovšem Iliev stačil zasáhnout, v 79. minutě na sebe oba sokové narazili opětovně, avšak i v tomto případě byl úspěšný bulharský muž v rukavicích.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)641115:513
2.Royal Antverpy FC (BEL)64028:512
3.LASK Linz (AUT)631211:1210
4.Ludogorec Razgrad (BUL)60067:190
Skupina K

Dinamo Záhřeb - CSKA Moskva 3:1

10.12.2020 21:00

Góly: 28. Joško Gvardiol, 41. Mislav Oršić, 75. Lirim Kastrati - 77. Kristijan Bistrović

Chorvatské Dinamo sice ve svém šestém utkání Evropské ligy inkasovalo po těžko uvěřitelných 527 minutách, nicméně vzhledem k výhře 3:1 mu to vůbec vadit nemusí. Skupinu K naprosto ovládlo i díky čtvrtému vítězství v řadě a se čtrnácti body nechalo za sebou druhý Wolfsberger o čtyři body. Do vyřazovací fáze postoupilo z první pozice a mezi dvaatřicítkou nejlepších by ho tedy mohl čekat papírově slabší protivník.

Naopak ruské CSKA bude opět se svým působením zklamáno, neboť ani v jednom ze šesti střetnutí nevyhrálo a s pouhými třemi remízami obsadilo čtvrtou příčku. Záhřebský celek měl navrch od samého začátku a první větší možnost si vytvořil přesně po odehrané čtvrthodině, avšak Majer svou prudkou ranou minul pravou tyč o několik decimetrů. Krátce po dvaceti minutách hry měl ještě blíže ke skórování Mislav Oršić.

Ten se po krásné kolmici na levé straně od Majera snažil skórovat z hodně ostrého úhlu, ale nakonec pouze orazítkoval bližší konstrukci. Domácí se dočkali zaslouženého vedení ve 28. minutě. Rohový kop Majera z levé strany přistál na hlavě Joška Gvardiola, jenž blízka snadno rozvlnil síť. Následně se musel hned dvakrát blýsknout brankář Akinfejev, který nejprve bravurně vytáhl dělovku Oršiće a pak famózně zneškodnil i Gavranovićovu střelu.

Dinamo navýšilo svůj náskok necelých pět minut před přestávkou. Oršić se po krásném pasu Lirima Kastratiho zjevil u vzdálenější tyče a hlavou překonal marně se natahujícího Akinfejeva. V samém závěru první půle mohl stejný hráč přidat svůj druhý gól v zápase, jenomže tentokráte napálil protější tyč. Hosté po změně stran přeci jen přidali a vykřesat naději mohli přesně po hodině hry, nicméně Divejev hlavičkoval těsně nad břevno.

Domácí přidali třetí definitivní trefu v 75. minutě. Kastrati se řítil zcela sám středem hřiště k Akinfejevovi a po zákroku nohou hostujícího brankáře se štěstím dopravil míč do branky. Neuběhly ani dvě minuty a CSKA vsítilo čestnou trefu. Kristijan Bistrović po elegantním zpracování hlavou vypálil ze sedmi metrů a parádně se trefil do zadního spodního rohu, tím tak zlomil kouzlo do té doby naprosto nepropustné defenzivy protivníka.

Asi deset minut před závěrečným hvizdem se blýskl gólman Livaković proti přímému volnému kopu Bistroviće a následně zázračně zlikvidoval i dorážku zapomenutého Čalova. O pár minut později minul přední tyč moskevského giganta jen o centimetry hlavičkující Čuže, ve zbývajícím průběhu již k ničemu nebezpečnému nedošlo.

Více informací k zápasu

Wolfsberger AC - Feyenoord Rotterdam 1:0

10.12.2020 21:00

Góly: 31. Dejan Joveljić

Wolfsberger po prohrách s chorvatským Dinamem předvedl dva skvělé defenzivní výkony a tentokráte v přímém souboji o postup s rotterdamským Feyenoordem zvítězil podruhé za sebou nejtěsnějším poměrem 1:0. Díky tomu skončil ve skupině K na druhém místě s deseti body a premiérově postoupil mezi dvaatřicítku nejlepších, což je vůbec největší úspěch na evropské scéně v historii rakouského klubu.

Domácí výběr sice držel balón jen něco málo přes třicet procent a svého čtvrtečního rivala nijak výrazně nepřestřílel, i přesto měl duel naprosto pod kontrolou. Svěřenci trenéra Dicka Advocaata především pokračovali v mizerné ofenzivní fázi a celkově neskórovali potřetí v řadě, se šesti body skončili na konečném třetím místě a určitě budou zklamaní. Přitom po losování byli považováni za jednoho z největších adeptů na vítězství.

Průběh utkání byl podle předpokladů opatrný a z diváckého pohledu celkem nezáživný, mnoho vyložených možností k vidění nebylo. Hosté se mohli dostat do vedení přesně v polovině úvodního dějství, kdy se Toornstra po parádním centru od Linssena zbavil na pravé straně bránícího Scherzera a nakonec tvrdě vypálil, jeho projektil však zapadl pouze do bližší boční sítě. Wolfsberger vsítil jediný gól krátce po odehrané půlhodině.

Liendl vymyslel geniální lob za defenzivu protivníka, k míči se následně protlačil Taferner. Ten z první našel před prázdnou brankou zcela osamoceného Dejana Joveljiće, který se prostě nemohl mýlit. Zhruba deset minut před přestávkou chtěl definitivně pojistit náskok Wolfsbergeru obránce Scherzer, nicméně jeho přízemní pokus dokázal zlikvidovat skvělý brankář Marsman. Domácí v následujících minutách výtečně bránili a Feyenoord až do závěrečného hvizdu vůbec k ničemu nepustili, pak vypukly mohutné oslavy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)64209:114
2.Wolfsberger AC (AUT)63127:610
3.Feyenoord Rotterdam (NED)61234:85
4.CSKA Moskva (RUS)60333:83
Skupina L

TSG Hoffenheim - KAA Gent 4:1

10.12.2020 21:00

Góly: 21. Maximilian Beier, 26. Robert Skov, 49. Maximilian Beier, 64. Andrej Kramarić - 81. Núrio Fortuna

Německý Hoffenheim si doma bez potíží poradil s Gentem a nasázel mu vcelku snadno čtyři branky. Hosté se vzpamatovali až v samém závěru a jejich gól byl jen kosmetickou úpravou.

Gent už před utkáním věděl, že ani při výhře nad Němci neopustí poslední místo ve skupině. Hoffenheim měl jistotu, že ať se stane cokoli, postup do další fáze má spolu s prvním místem zaručen. A podle toho taky první poločas vypadal. Už v deváté minutě se do záře reflektorů dostal sudí Papapetrou, který neodpískal hraniční zákrok Arslanagiče na dotírajícího Beiera.

Přesto domácím netrvalo dlouho, než se ujali kýženého vedení. Po dvaceti minutách se prosadil Robert Skov, který si parádně načasoval náběh do vápna. Tam jej ještě lepší průnikovou nahrávkou oslovil Dennis Geiger a Skov pak už "jen" obešel brankáře Roefa, načež poslal míč do opuštěné svatyně hostí - 1:0 pro Němce.

Zasahovat musel taky domácí brankář Philipp Pentke, který vybíhal proti zakončení Osmana Bukariho. Deset minut před koncem mohl Hoffenheim navýšit své vedení na dvě branky. Dabbur posunul výborně míč na Roberta Skova, jenž pálil ze strany na bránu Roefa. Ten však jeho tvrdý pokus vyrazil mimo!

Gent na svého soka absolutně nestačil a ve 49. minutě se to projevilo opět na skóre. Maximilian Beier se totiž dostal k míči na levém křídle, doběhl k hranici šestnáctky a pravačkou vymetl bližší šibenici. Obrana Gentu byla opravdu v troskách a moc jí nepomohla ani minuta 64. V ní totiž Hoffenheim znovu udeřil. Středem hřiště postupoval Dabbur, který nahrál u vápna doprava na Beiera. Ten brilantním pasem oslovil před bránou Andreje Kramariće, který z metru dostal míč do sítě - 4:0.

Tou dobou domácí svého soka jasně přehrávali, byť se nevyvarovali některých menších chyb v obraně. Gent ale dnes nebyl ve stavu, kdy by víc těchto šancí proměnil. Hoffenheim naopak držel otěže utkání zcela ve svých rukou a to především díky dvěma gólům mladíka Beiera.

Pátou branku domácích mohl jen o pár minut později přidat zkušený střelec Munas Dabbur, který vyzkoušel elegantní oblouček. Vyběhnuvšího brankáře sice překonal, ale jen sledoval, jak jeho střela končí na břevně! Přece však se hosté dočkali čestného úspěchu.

Hoffenheim nedělal mnoho chyb, ale v samém závěru si jeho obrana jednu neodpustila. Obránce Nuhu neodrazil míč dostatečně daleko, chopil se ho Fortuna a nahrál na Kleindiensta. Jeho pokus ještě Pentke vyrazil, ale dobíhající Núrio Fortuna ve shodě se svým příjmením balon získal a akrobaticky zakončil - 4:1. Domácí celek ale inkasovaná branka nemusí v žádném případě mrzet, protože celkově to dnes byl více než solidní výkon.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Crvena Zvezda 0:0

10.12.2020 21:00

Góly: -

Fotbalisté Slovanu Liberec na závěr základní skupiny Evropské ligy remizovali na domácí půdě 0:0 s Crvenou Zvezdou Bělehrad. V konečné tabulce skupiny L tak končí se sedmi body třetí, postup slaví první Hoffenheim a právě srbský celek. Poslední zůstal s nula body belgický Gent.

Ve 23. minutě měli první šanci hosté. Milan Rodić napřáhl ke střele z třiceti metrů, ale projektil skončil přibližně metr nad bránou.

O dvě minuty později zahrozil Slovan. Milan Borjan netrefil ideálně odkop. Míče se zhostil Beran a přesným pasem našel Jhona Mosqueru. Kolumbijský křídelník ale mířil v dobré pozici také nad.

Po deseti minutách se ke slovu přihlásil znovu Mosquera. Jeho tvrdou ránu pod břevno však gólman Borjan vyrazil na rohový kop, ze kterého už si Hoftychovi svěřenci šanci nevytvořili.

Ve 40. minutě se přímého kopu ze slibné pozice ujal Kamso Mara, jeho tvrdou ránu Borjan zneškodnil na roh.

V závěru prvního poločasu se ještě do velké šance dostala Crvena Zvezda. Jan Mikula podskočil centr a osamocený El Fardou Ben Nabouhane z malého vápna napálil tyč.

V devětačtyřicáté minutě vytáhl parádní zákrok Knobloch. Mirko Ivanić se ocitl nikým nehlídaný na rohu malého vápna, jeho pokus vyrazil domácí brankář na rohový kop.

Po pěti minutách další šance hostí. Nabouhaneho centr si našel hlavou Ivanić, který míč přizvedl za sebe a Rodićovi chyběly centimetry, aby na zadní tyči úplně osamocený otevřel skóre utkání.

Ačkoliv neměl v 74. minutě Michal Sadílek pro přímý kop úplně ideální pozici, svojí ránou přímo ohrozil Borjanovu bránu. Hostující gólman si však dokázal poradit.

V úplném závěru utkání se Veljko Nikolić snažil překvapit Knoblocha přímo od rohového praporku. Liberecký brankář byl na bližší tyči včas.

Ačkoliv zápas nabídl spoustu zajímavých situací a rozhodně nenudil, nakonec se nepodařilo skórovat ani jednomu celku. Spokojenější můžou být přeci jen hosté, kteří slaví postup do vyřazovací fáze, Liberec se však nemá za co stydět.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.TSG Hoffenheim (GER)651017:216
2.FK Crvena Zvezda (SRB)63219:411
3.Slovan Liberec (CZE)62134:137
4.KAA Gent (BEL)60064:150

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Kixi Syhimour

Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

San Sebastian

Reagovat
Elmas

Wolfsberger

Reagovat
Rothbard

Alkmaar

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Anacron

Gent 6 proher, 0 bodů a skóre 4:15 To zahřeje na srdci po tom co měl za kydy ten jejich trenér

Reagovat
Dufan

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Dufan

letos asi celkově spokojenost se všemi našimi kluby v EL. Slavia potvrdila dobré jméno posledních sezon, Sparta v takové konkurenci, ikdyž nakonec Lille mohla potrápit i víc, ale že by propadla. Od Liberce jsem 7 bodů rozhodně nečekal.

Nice, Gent, Feyenoord

Dinamo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele