Krize primátorky: Luka nad Jihlavou zvítězily tam, kde Jihlava jen remizovala

Městys Luka nad Jihlavou trpělivě kráčel v právních sporech o vodárenský majetek po boku Statutárního města Jihlavy až do chvíle, kdy primátorka Karolína Koubová „otočila kormidlem“ a Jihlava začala směřovat ke smíru. Rezignoval náměstek Kalina, skončil ředitel Benáček. Lidovci opustili koalici, aby se po čase do koalici vrátili s novým stranickým předsedou Martinem Laštovičkou. Ve straně byl týden, než se stal předsedou.

Luka nad Jihlavou „držely směr“ ve sporech o vodárenský majetek až padl v prosinci 2020 rozsudek Krajského úřadu proti kterému není odvolání. Tvrdohlavost starosty Viktora Wőlfla dovedla městys k úplnému vítězství a potvrzení požadovaných nároků Krajským úřadem. S povinností Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko uspokojit požadavky Luk nad Jihlavou do tří dnů. S úrokem šest procent.

Jihlava nadšeně oslavila vodárenskou dohodu pouhých pět měsíců před úplným vítězstvím.

Dva měsíce před krajskými volbami vypadala dohoda primátorky Koubové se SVAKem Jihlavsko jako výhodná remíza. Ale jen do chvíle, kdy krajský úřad vydal správní rozhodnutí ve kterých přiřkl Lukám nad Jihlavou alikvótní nájemné, které SVAK Jihlavsko dobrovolně neuhradil
za žádný měsíc roku 2015, tj. za dobu od ukončení členství.

Remíza Jihlavy v porovnání s vítězstvím Luk nad Jihlavou tak přináší možnost srovnání dvou politických přístupů čelných představitelů obou měst: primátorka Karolína Koubová sjednala kompromisní dohodu, starosta Viktor Wőlfl nepřistoupil na žádný kompromis a vyhrál na celé čáře.

Kompromisní vodárenská dohoda Jihlavy o vydání majetku vůbec nevypadá jako dobrý počin ve srovnání s postupem tvrdohlavého starosty Luk nad Jihlavou Viktora Wőlfla. Ovšem primátorka Koubová své kroky opět vychválí sebepropagací svých rozhodnutí ve videozáznamech na webových stránkách města.

Starosta Wőlfl nemusí řešit problémy své vodárenské společnosti VAK Loucko, která se už několik let stará o odpadní vody. Zato primátorka Koubová má velké starosti s městskou společností Jihlavské vodovody a kanalizace. Tu dovedl stranický kolega primátorky Miroslav Tomanec jako předseda představenstva až do likvidace.

Kompromisy vodárenské politiky primátorky Karolíny Koubové přináší městu Jihlava více starostí a problémů, než tvrdý postoj starosty Wőlfla v podobné situaci. Zatím se může primátorka Koubová učit od starosty Wőlfla „vládnout a být sám sebou“ i nevýhodám kompromisů. Kompromisy totiž ukazují slabou vůli tam, kde je potřeba prosadit svůj názor a být sám sebou.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů