Masakr v Ostravě by skončil daleko hůř, nebýt perfektní reakce policie, tvrdí Ludvík

Přesně před rokem došlo k masakru v ostravské nemocnici, při němž zemřelo sedm lidí. Co do počtu obětí se jedná o druhý nejhorší útok střelce v České republice. Útočník Ctirad Vitásek obklíčený policií poté spáchal sebevraždu. Události se v pořadu 360° Pavlíny Wolfové věnoval viceprezident České asociace bezpečnostních manažerů Jakub Ludvík.

Podle Ludvíka mohla tragédie v Ostravě dopadnout daleko hůř nebýt správných reakcí zásahových jednotek. Méně obětí bylo také díky zaseknutí útočníkovy zbraně. „Masakr mohl být daleko a daleko horší tím, jak by intenzita útoku rostla. S tím je samozřejmě spojené to, že rychlost zásahu byla naprosto perfektní a bezchybná,“ řekl viceprezident České asociace bezpečnostních manažerů.

Jakub Ludvík se zabývá možnými útoky na tzv. měkké cíle, což jsou místa, kde se pohybuje více lidí. „Po tomto útoku musím říct, že se diskuse, která do té doby byla spíše odborná, stala diskusí veřejnou. Je důležité říct, že veřejnost se začala více ptát svých zvolených zástupců, co udělají pro to, aby ta situace znovu nenastala,“ vysvětlil.

V oblasti bezpečnosti umí nejlépe školit Izrael

Podle Ludvíka nesmějí být řešení krátkodobá. Ostravská nemocnice přijala okamžitá opatření a například rozšířila kamerový systém. „To v zásadě nestačí. Bezpečnostní systém je u takových objektů poměrně rozsáhlý a komplikovaný. Je velice důležité umět plánovat bezpečnost takového objektu s ohledem na rizika. Útok střelce je, řekněme, jedním z nejvyšších rizik,“ sdělil Ludvík s tím, že v nemocnici nedošlo k zásadním změnám také kvůli pandemii koronaviru.

Ludvík uvedl, že nejlépe školit a přemýšlet v této oblasti umí Izrael. „Je ale potřeba zmínit jednu věc. Izrael se nachází v jiné bezpečnostní situaci než Česká republika, která je podle všech statistik šestou nejbezpečnější na světě. My v sobě prostě nemáme povědomí, že bychom se měli více chránit, protože útok může z nějaké strany přijít,“ vysvětlil.

Nedá se tomu stoprocentně předejít

Během rozhovoru padla také otázka, zda se lze na podobný útok lépe připravit. „Já musím odpovědět, že tomu nelze stoprocentně předejít. Jde však udělat jedna věc, a to že v daném objektu dokážeme snížit riziko. V dnešní době existuje celá řada chytrých technologií, které dokážou rozeznat obličeje či identifikovat podezřelé chování,“ dodal Ludvík.

Tagy: