Každá čtvrtá firma řeší při migraci do cloudu nečekané komplikace

11. 12. 2020. (redaktor: František Doupal, zdroj: Accenture)
Většina společností se stále snaží pochopit, jak plně zhodnotit své investice do cloudu, říká nový průzkum společnosti Accenture. Jen 37 % firem se domnívá, že plně dosáhli toho, co očekávali od investic do cloudových technologií. To je jen o dvě procenta více než v roce 2018, kdy byl průzkum proveden poprvé.

Pouze 45 % respondentů z řad vedoucích obchodu a IT uvedlo, že, že jsou velmi spokojeni s přínosy cloudu, což je jen 1% nárůst oproti roku 2018. O tom, že jejich migrace do cloudu přinese očekávanou hodnotu v předpokládaném čase, je přesvědčeno 29 % z odpovídajících. Zpráva Accenture zdůrazňuje, že firmy, které se v oblasti cloudu angažovaly více, mají výrazně lepší výsledky. Z vysoce angažovaných hlásí 46 % plné dosažení výhod, které jim cloud měl přinést, z méně angažovaných dosáhlo kýžených výsledků 36 % a u poslední nejméně zainteresované skupiny je to 28 %.

Firmy chápou, že s cloudovými technologiemi a službami získávají nejen rychlost a agilitu pro řešení svých byznysových výzev, ale že jim také pomáhají realizovat transformační změny přinášející nové příležitosti a hodnoty, uvedl Martin Trčka, senior manager z Accenture ČR. „Podle zprávy 80% výkonných manažerů nyní pohlíží na cloud jako na prostředek pro zmírnění nejistoty a snižování rizik. Navíc 87 % manažerů vnímá cloud jako důležitou součást jejich strategie k dosažení firemních cílů udržitelnosti.”

„Transformace založená na cloudu nabízí firmám ideální cestu k redefinici jejich podnikání, která uvolňuje kreativitu a odbornost zaměstnanců, podporuje úsilí o udržitelnost a vytváří nové příležitosti a hodnoty,“ řekl Karthik Narain, člen vedení Accenture Cloud First. „Ale ve skutečnosti nedokáže mnoho společností uvolnit plný potenciál cloudových technologií. Naše nejnovější zpráva poukazuje na překvapivě malý pokrok ve využití přínosů cloudových technologií v posledních dvou letech. Aby firmy v době covidu uspěly v konkurenci, měly by implementovat tzv. cloud-first strategii, ve které každý prvek jejich činnosti využije přednosti cloudu, a to neprodleně,“ dodal.

Průzkum se zaměřil také na to, co může firmy brzdit v řízení cloudové agendy a bránit jim dosažení cílů. Jako nejčastější překážku (v 54 %) uváděli CEO „nedostatek dovedností“. Z pohledu všech respondentů dominovala „bezpečnost a compliance rizika“ (46 %), následované problémy, „legacy infrastruktura a roztříštěnost aplikací“ a „nesoulad mezi IT a byznysem“ (oba 40 %). Tyto výsledky ukazují, že generální ředitelé mají výrazně odlišné dojmy z přínosů a nástrah cloudu než výkonní manažeři a další lidé s rozhodovací pravomocí. 54 % generálních ředitelů je naprosto přesvědčeno o schopnosti jejich organizací těžit z cloudových iniciativ očekávané hodnoty v očekávaném čase (oproti 34 % CIO a 28 % CFO).

„Z našeho průzkumu vyplývá, že úspěšně dotažené cloudové migrace, přinášející skutečné byznysové výhody, jsou velmi komplexními programy. Dobrou zprávou je, že pokud je tento program zaštítěn rigorózní, na výsledky orientovanou a na míru ušitou cloudovou strategií, podpořen partnerstvím s cloudovými experty a pokud dokáže adresovat i netechnologické výzvy adopce cloudových technologií (např. zvyšování kvalifikace vlastních zaměstnanců), pak organizace dosáhne požadovaných cílů a návratnosti investice samotné,“ poznamenal Martin Trčka.

Pro plné využití možností, jež cloudové technologie nabízí, Accenture doporučuje přijetí nových přístupů k práci, nových provozních modelů a rozvíjení nových rolí a dovedností. Podniky by se měly koncentrovat na tyto čtyři klíčové oblasti:

  1. Zaměření na obchodní hodnotu: optimální je rozvíjet cloud strategii založenou na komplexních ekonomických obchodních případech a na identifikaci možností růstu příjmů a efektivity nákladů. Nezbytné je sladění cílů a získání vedení firmy na svou stranu.
  2. Změna firemní kultury a vedení lidí: realizace nových programů pro zvyšování kvalifikace a rozvoj talentů, spolu s novými operačními modely, které pomohou změnit to, jak lidé pracují, s cílem lépe vyhovět měnícím se potřebám.
  3. Data a AI: otevření nových oborových a funkčně specifických na datech založených vhledů a uvolnění inteligence svázané staršími systémy pomocí cloudových datových modelů.
  4. Partnerství pro úspěch: využití dovednosti a zkušenosti strategických partnerů a jejich rozšíření mezi vlastní pracovníky. Cloudové služby jsou dobrou volbou pro firmy, které chtějí získat přístup k těm správným dovednostem, a zároveň udržet efektivitu nákladů.

K výše zmiňovaným závěrům došla nejnovější zpráva společnosti Accenture „Sky High Hopes: Navigating the Barriers to Maximizing Cloud Value“ (Navigace ke zdolávání bariér v maximalizaci přínosu cloudu). Ta shrnuje výsledky průzkumu, který provedla u 750 vedoucích obchodních a IT odborníků z velkých podniků v 11 průmyslových odvětvích a 17 zemích.

Podobné články

Deset kybernetických nebezpečí roku 2024: Hrozby, trendy a doporučení

25. 3. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eviden)
S každým rokem roste počet a intenzita kybernetických útoků. Do roku 2025 by pak kyberzločinci měli celosvětově způsobit škody za 10,5 bilionu dolarů. Ruku v ruce s tím pak jde rostoucí zájem firem o služby prediktivní bezpečnosti. Vedle „tradičních aktivit“ poroste i závažnost útoků přes kvantové počítače, umělou inteligenci, 5G infrastrukturu nebo virtuální realitu. Čtěte více

Red Hat na KubeConu Europe v Paříži ukáže řadu novinek

22. 3. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Red Hat)
Největší evropská událost v oblasti cloudově nativních technologií KubeCon + CloudNativeCon Europe 2024 otevřela v Paříži své brány. Ve dnech 19. až 22. března se zde sešli odborníci z předních světových komunit zaměřených open source a cloudově nativní technologie. Mnoha novinkami a dalšími aktivitami přispěla také společnost Red Hat. Čtěte více

Zdražení Vmwaru podle ČMIS otřásá trhem, pro některé může být likvidační

19. 3. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: ČMIS)
Dodavatel řešení pro virtualizaci serverů VMware zahájil přechod na předplatné a stanovil nové ceny. Pro firmy, které VMware využívají, to znamená to průměrné zdražení až o 300 %. Čtěte více
Jaroslav Luc, specialista na digitální transformaci a automatizaci firem v Enehano Solutions

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

5. 3. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Enehano Solutions)
Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita? Čtěte více