Těžce nemocný Jaromír Schlossar (74): Za místo pro invalidy musí zaplatit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Těžce nemocný Jaromír Schlossar (74): Za místo pro invalidy musí zaplatit!

Jaromír u své značky invalidy před domem.
Jaromír u své značky invalidy před domem. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Má transplantovanou ledvinu, cukrovku, vysoký tlak, je po operaci páteře a prodělal infarkt. Jaromír Schlossar (74) z Rokycan se bez auta neobejde. 10 let má jako invalida vyhrazené parkovací místo před domem. Za to teď má ale platit.

Před pár dny si šel důchodce na městský úřad prodloužit smlouvu na vyhrazené parkování pro invalidy. Jenže zažil šok. „Řekli mi, že mám jen průkazku ZTP, a tak musím ročně zaplatit 12 tisíc a k tomu další tisíc za plánek parkovacího místa,“ postěžoval si Schlossar. „Mám malý důchod a platit tolik peněz, to je pro mě velký zásah do rozpočtu. Platím si léky, užívám 25 druhů denně, dost také utratím za benzin. Několikrát za měsíc jezdím do Plzně do nemocnice na kontroly. A to všechno něco stojí. Když ale 10 tisíc nezaplatím, přijdu o vyhrazené místo a po návratu z nemocnice tu na sídlišti nikde nezaparkuji,“ povzdychl si Schlossar.

Bez auta hrozí smrt

Kvůli oslabené imunitě nemůže Schlossar jezdit veřejnou dopravou. Lékaři mu obranyschopnost léky posilují, aby tělo ledvinu neodmítalo. Jakákoliv nákaza, i obyčejná rýma, je pro něj komplikací. „Řekli mi, že kdybych chytil covid-19, je to pro mě konečná. Já bych tady ale ještě pár let rád byl. Bez auta fungovat nemohu,“ řekl Schlossar.

Chybí mu jedno P

Schlossar má průkazku ZTP. Kdyby měl průkazku ZTP/P za vyhrazené místo pro invalidy by platit nemusel. Nárok na ZTP/P mají třeba lidé, kteří přišli o nohu v koleni a výše, selhávají dva či více orgánů, nebo je u nich ztráta imunity spojená se zvlášť těžkým postižením orientace nebo pohyblivosti.

Radnice: Musí zaplatit

„Rada města schválila, že se zpoplatní lidé, kteří mají průkaz ZTP a mají parkovací místo. Důvodem je, že vyhrazených míst ZTP hodně přibývá a je nedostatek veřejných parkovacích míst. Touhle cestou jde už spousta měst. Projekt za 1000 Kč po něm nechceme, udělá se nákres zdarma z toho původního, ale těch cca 12 tisíc Kč bude muset zaplatit,“ řekla mluvčí radnice Tereza Maixnerová.

Přečtěte si
johanaa
11. 12. 2020 • 06:28

Určitě je v těžké situaci, na druhou stranu dostal ( i když za uvedenou cenu) místo k parkování. V Praze 10 nám v obdobné situaci řekli, že místa mají jen pro ZTP/P.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.