Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Šmicer se funkci v českém fotbalu nebrání a tvrdí: Nejde o revoluci, změna je ale potřeba

Sport

  5:00
Bývalí fotbalisté Vladimír Šmicer, Jan Koller, Tomáš Sivok, Erich Brabec, funkcionáři Rudolf Řepka, Ondřej Lípa či sportovní komentátor Jaromír Bosák. To je skupina lidí, kteří se pod záštitou projektu Fotbalová evoluce (fevoluce.cz) rozhodli vystoupit proti působení bývalého místopředsedy svazu Romana Berbra, jenž cíleně ovlivňoval fotbalová utkání a nyní je vazebně stíhán.

V roce 2008 působil Šmicer na EURO jako spolukomentátor, v roce 2012 jako manažer reprezentace. foto: MAFRA

Snahou jejich působení je očistit český fotbal v nižších soutěžích od vlivů a lidí, kteří systematicky ovlivňovali utkání a kteří jsou s Berbrem nejspíše také spojeni.

„Naším hlavním cílem je změnit český fotbal k lepšímu, aby se kluby nemusely bát toho, že když nepojedou v nějakém vlaku, aby jim nebylo ubližováno a zvolili si lidi, kteří jim pomohou dělat fotbal. A aby se odstranila berbrovská pyramida, která v našem fotbale funguje. Na to už jsou nezvratné důkazy a o tom už každý člověk ví,“ říká Vladimír Šmicer v rozhovoru pro LN.

Vladimír Šmicer.
David Coulthard (uprostřed) v družném rozhovoru s Vladimírem Šmicerem, Martinem...

Lidovky.cz: V jaké fázi je nyní projekt fotbalové evoluce?
Už se snažíme oslovovat kluby z nižších soutěží. Tento projekt jsme vykopli zhruba před měsícem a půl a musím říct, že od té doby jsme udělali kus cesty. Nepasujeme se za žádné revolucionáře, jen chceme upozornit kluby, že nemusí čekat na nějakou pomoc z horních sfér fotbalu. A aby si okresy vybraly správné lidi. Vzhledem k tomu, že budou v lednu okresní a krajské volby do fotbalových svazů, jezdíme po klubech, kde jim ukazujeme, jak se dá fotbal dělat. Ale samozřejmě tam nepřijedeme s lístky a neříkáme jim „volte nás“. Například jsme byli v Kolíně, kde se sešlo padesát zástupců klubů, z čehož mám velice dobrý pocit.

Lidovky.cz: Máte už nějakou reakci na projekt od svazového vedení?
Ani bych neřekl. Dá se říct, že mě z FAČR dosud nikdo nekontaktoval. Myslím si ale, že by náš projekt měli podporovat. Všichni musí vědět, že systém u nás dlouho špatně fungoval. Že je třeba ho změnit, očistit. Takže bych od nich čekal větší aktivitu, větší snahu o změnu korupčního prostředí. Spousta lidí a partnerů z fotbalu odešla, protože o současné situaci vědělo a nechtělo ji nadále podporovat. Honza Nezmar například říkal, že když chcete dělat úspěšný fotbal, tak musíte jet de facto na oranžovou, nebo fungovat v šedé zóně, aby to vedlo k úspěchu.

Lidovky.cz: Jde to zničehonic změnit?
Je to signál pro zbytek lidí, kteří u fotbalu zůstali, aby se něco změnilo. Samozřejmě to není jednoduché, hodně lidí si myslí, že jsme naivky a nejde to změnit. Ano, během týdne sice ne, ale někde se začít musí. Když mi někdo řekne, že je fotbal odrazem naší společnosti, tak jsem z toho úplně na větvi. Je mi jedno, jak to mají někde ve volejbalu, házené či politice. My děláme fotbal, tak si pojďme změnit fotbal. Třeba se časem stane to, že půjdeme příkladem ostatním oborům.

Lidovky.cz: Jak dlouho může trvat očista od lidí okolo Romana Berbra?
Problém je v tom, že nikdo přesně neví, kolik jich je. Na druhou stranu si myslím, že když odříznete od koryta ty nejsilnější, ostatní nebudou cítit sílu vypracovaného korupčního systému. Očista může být rychlejší, než si člověk vůbec myslí. Někteří činovníci, co chtěli dělat fotbal, byli nuceni do toho vlaku naskočit, jinak by neměli šanci v místním prostředí fungovat. Když se ale těmto osobám začne měnit myšlení a uvidí, že už nikdo tento styl ubližování a trestání nechce, tak se můžeme posunout. Podle mého se ale nedá vymýtit jednorázový zkrat jedince, který se rozhodne nějakým způsobem ovlivnit utkání, to je hrozně těžké. Systém celkově se ale odstranit dá.

Lidovky.cz: Jak jste vnímal, že po propuknutí kauzy zůstal Martin Malík v čele předsedy FAČR?
On to zdůvodnil tím, že by nastal chaos. To, jak deklaroval, že fotbal povede do voleb, tak s tím problém nemám. Já nechci škodit českému fotbalu, trošku mě zarazil pohled některých lidí, kteří nás berou za revolucionáře. Znovu opakuji, že my žádnou revoluci dělat nechceme, chceme jen férové podmínky pro všechny.

Lidovky.cz: Při vzniku projektu všichni iniciátoři mluvili o tom, že nemají ambice stát se vysokými funkcionáři. Není to škoda?
Myslím, že všechno se ukáže až časem. Vystoupili jsme, šli s kůží na trh a pokud si to opravdu budou ostatní – kluby, veřejnost, média – přát, tak dle mého řada kluků svůj názor zváží a případně i přehodnotí. Naším smyslem nejsou žádné volební kampaně, triky a podobně. Ať třeba Sparta a Slavie přijde a řekne: Ty a Honza Koller byste se nám líbili v čele, nechceme, aby byli sudí pod tlakem a líbí se nám váš nápad. To je za mě ideální scénář.

Lidovky.cz: Vy jste možnou kandidaturu nevyloučil...
U mě je to pořád stejné. Musel bych cítit podporu a zájem něco měnit, ale zatím ho necítím. Objíždím kluby a mluvím s lidmi v okresech a tam si myslím, že na mě slyší. Ale víte, jak to je, ještě jsou ve hře další velcí hráči jako ligové kluby, od kterých nic takového ještě necítím. Kdybych ale třeba vystoupil, že chci kandidovat, tak by se pravděpodobně více vymezili nějakým směrem. Ale tento projekt jsem nespustil proto, abych kandidoval na předsedu. Pokud se nám ale povede změnit situaci v okresech a nižších soutěžích a přijdou za mnou ligové kluby s tím, že mě chtějí, tak se tomu bránit nebudu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!