„S manželem jsme spolu 23let a nyní mu oplácím jeho lásku a péči, kterou mi během našeho soužití věnoval. Žijeme jeden pro druhého, umístění do nějakého zařízení by ho zabilo. Neměl by důvod k žití. I když je to těžké a bývám vyčerpaná, jsem ráda, že ho mám,“ vysvětluje paní Pavla, která se kromě svého muže stará i o společného devítiletého syna.

Se synem.
Autor: Nadační fond Pečovatel

Ubližují mi krutá slova

Paní Pavla usiluje mít pro svého muže veškerou dostupnou péči doma. „Velmi mi ubližují slova typu „abych ho někam dala“, že bych se měla více věnovat synovi, který mě potřebuje, a ne se starat o polomrtvého manžela. Dělám, co můžu, miluji oba a myslím, že nikdo z nich nestrádá. Ve skutečnosti to není tak špatné, žijeme i přes to vše šťastný život. Jen toho času by mohlo být více,“ vyznává se paní Pavla.

Nemocí trpěl i Gross

Drahomír trpí stejnou nemocí, jako například politik Stanislav Gross nebo slavný astrofyzik Stephen Hawking. Je plně ochrnutý, s dýcháním mu pomáhá neinvazivní plicní ventilace, používá kyslík, kašlacího asistenta, při slinění se musí odsát, na bolest a při dušnosti dostává morfium. Se vším se mu musí pomáhat, protože sám se nepohne, nepoškrábe, nenapije, nenají.

Pečující s ním cvičí, provede hygienu, oblékne, nakrmí, podá léky, přesune na invalidní vozík, dohlíží na jeho potřeby, pomůže s obsluhou počítače, kde převážně sleduje sport nebo čte, dělá mu společnost, při pěkném počasí vyjedou ven na procházku, někdy na návštěvu, nákup nebo kratší výlet.

Drahomír i Pavla začali na jaře letošního roku pozvolna využívat asistenčních služeb. To umožňuje manželce a synovi občas trávit pár hodin mimo domov, v klidu si nakoupit, dojít si k lékaři, na úřad, psychicky si odpočinout. V současné době mají zaučenou jednu hlavní asistentku Báru a dva další na střídání.

„Ideální by samozřejmě bylo, kdyby mi ráno pomáhal někdo každý den, protože když jsem na to sama, trvá mi vše okolo manžela do oběda. Do toho vařím, uklízím, úřaduji a manžel pořád něco potřebuje. Když přijde syn ze školy, musím s ním udělat úkoly, učit se a pak je smutný, když nemůžeme ven,“ popisuje paní Pavla.

Přes léto se Drahomírův stav zhoršil natolik, že s ním jeho žena musela být hospitalizována v nemocnici a po propuštění byl v péči domácího hospice jako samoplátce, což byl další výdaj navíc. Naštěstí se pan Drahomír stabilizoval.

Pomůžete s asistencí?

Asistenční službu teď rodina využívá s ohledem na finance. Nově jí v tom pomáhá Nadační fond Pečovatel, který umožňuje nashromáždit finanční příspěvky na zaplacení asistenčních služeb. „Jsme rádi, že můžeme rodině pomoci se zaplacením péče asistentek, aby mohla paní Pavla na chvíli vydechnout a věnovat se synovi,“ dodala ředitelka Nadačního fondu Pečovatel Monika Hlinková. Pomoci se zaplacením asistenční péče můžete i vy na www.pecovatel.cz.

Fotogalerie
4 fotografie