Hlavní obsah

Stav se za Ardym, řekl Berbr řediteli Slavie. Starka mu za baráž poděkoval

Foto: Profimedia.cz

Na archivním snímku z valné hromady fotbalové asociace v roce 2005 se sešli zleva novinář Pavel Skramlík, Miroslav Pelta, Roman Berbr a Jaroslav Starka. To bylo ještě řadu let před příbramskou baráží, v níž úřadoval rozhodčí Petr Ardeleanu.

Reklama

Rozhodčí Petr Ardeleanu udělal v baráži o prvoligovou účast mezi Příbramí a Brnem spoustu chyb. Místopředseda asociace Roman Berbr mu ale vyřídil pozdravy od příbramského bosse Starky a dodal, že za Humpolcem stejně končí dálnice.

Článek

Kauza Romana Berbra postupně odkrývá svá další tajemství. Redakci Seznam Zpráv se podařilo nahlédnout do policejních dokumentů, které zachytily výsledky dlouhodobého vyšetřování detektivů v zákulisí českého fotbalu. A to i v patrech nejvyšších.

Za pomocí mikropříběhů, které odtajníme dnes, vyšetřovatel v policejním usnesení ilustroval, jakou moc měl Roman Berbr, v té době český místopředseda Fotbalové asociace ČR, především nad rozhodčími.

A to přesto, že mu to z jeho pozice nikterak nepřináleželo. „S rozhodčími já už nemám léta nic společného,“ říkával Berbr před novináři. Jak prozradí následující zjištění policie, nebyla jeho slova pravdivá.

A co víc, z textu policejního usnesení jasně vyplývá, že si Berbrovy moci nad rozhodčími byli dobře vědomi i kluboví funkcionáři. Ať už z Příbrami, nebo třeba z pražské Slavie.

Leccos naznačí zachycená debata mezi Romanem Berbrem a Martinem Wilczekem z 18. dubna 2019. Martin Wilczek je bývalý rozhodčí, mimochodem podobně jako Berbr též i bývalý policista. A v inkriminované době řídil z pozice místopředsedy komisi rozhodčích, protože její šéf Jozef Chovanec byl tehdy právě ve stavu nemocných.

Berbr v rozhovoru s Wilczekem reagoval podle všeho na události v derby Slavia-Sparta (1:1), které se hrálo 14. dubna 2019. Rozhodčí Karel Hrubeš v něm nejdříve nařídil penaltu pro Slavii. Pak se podíval na monitoru na záběry, které mu tam poslal videorozhodčí Pavel Franěk, načež penaltu odvolal a Josefu Hušbauerovi udělil žlutou kartu za simulování. Po zápase se videorozhodčí Franěk omlouval, že Hrubešovi neposlal na monitor záběr, na kterém byl faul vidět evidentně (více zde).

Skandální průběh měl ve stejném ligovém kole i zápas mezi Plzní a Baníkem Ostrava. Wilczek tehdy tyto záležitosti komentoval do médií. A to se Berbrovi nelíbilo.

„A já nechci Tvrdíka poslouchat!“

Sdělil Wilczekovi, že pokud se chce zabít, ať si prý o to rovnou řekne. Vynadal mu do mužských pohlavních orgánů, zakázal mu poskytovat jakákoli prohlášení. A doporučil mu, ať se s ním, tedy s Berbrem, vždy nejprve poradí. Proč?

Berbrovi podle jeho slov vadilo, že ho kontaktoval šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. „A já to nechci poslouchat,“ ukončil Berbr debatu.

Právě se Slavií, tentokrát s jejím sportovním ředitelem Janem Nezmarem, se Berbr ocitl v kontaktu také o pár dní později.

Svůj kontakt s Berbrem ostatně prozradil sám Jan Nezmar již před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Na červenou jsem nejel nikdy, možná někdo řekne, že tohle je oranžová,“ řekl Nezmar ohledně toho, že se prý doslechl o zmínce svého jména ve vyšetřovacím spisu. Vybavil si, že se tehdy Slavii nelíbila nominace rozhodčího Petra Ardeleanu k utkání s Olomoucí. A Nezmar to řešil.

Jak to v praxi probíhalo, osvětlila nyní možnost nahlédnout do policejního dokumentu. Ten se týká zápasu Slavia-Olomouc (2:1), který Ardeleanu řídil, duel se hrál 27. dubna.

Z textu usnesení to přímo nevyplývá. Ale i podle podle Nezmarova vyjádření projevila na začátku celého příběhu Slavia nesouhlas s nominací sudího Ardeleanu k utkání. „Petr Ardeleanu je všeobecně považován za hodně proplzeňského rozhodčího. Takže ve Slavii vznikla z jeho nominace docela panika,“ řekl Nezmar. Dlužno dodat, že Viktoria Plzeň byla hlavním protivníkem slávistů v boji o titul.

„Ne, debaty o delegaci sudích mezi námi určitě běžné nebyly,“ říká Nezmar o své komunikaci s Berbrem. Ale připustil, že tehdy mu asi zavolal. „Jak říkám, já si ten rozhovor nepamatuji. Ale pravděpodobně jsem s ním tedy asi o tom mluvil.“

Co tedy zjistila policie?

Den před utkáním, 26. dubna 2019, se Roman Berbr osobně sešel s rozhodčím Petrem Ardeleanu, a to v Coffee baru u Makra v Plzni. Neměli to tam daleko, Berbr je Plzeňák, obývající i rodinnou usedlost v Žerovicích nedaleko Přeštic. Sudí Petr Ardeleanu začal svoji kariéru v Tachově.

Každopádně po společné kávičce poblíž Makra zavolal Berbr Nezmarovi a sdělil mu, že se má zítra zastavit za Ardym (tedy za rozhodčím Ardeleanu). Berbr pak do telefonu dodal, že práce je udělána, a Nezmar mu za to poděkoval.

Co a jak se tehdy konkrétně domlouvalo, není jasné. Nezmar věc popisuje tak, že Slavia měla starost, aby jí Ardeleanu neublížil.

Zápas s Olomoucí, který Ardeleanu řídil, pak proběhl víceméně v klidu, Slavia v něm zvítězila 2:1.

Mimochodem, spokojená mohla být pražská Slavia se stejným rozhodčím i o pár týdnů později, po finále Mol Cupu s Baníkem Ostrava. Červenobílí ho vyhráli 2:0. A komise rozhodčích pak sudímu Ardeleanu vytkla chybně nařízený pokutový kop, ze kterého tehdy Tomáš Souček otevřel skóre.

„Jarda je nadšený. A za Humpolcem stejně končí dálnice“

Mnohé pak překvapilo, že byl takto chybující sudí vzápětí delegován na ostře sledovanou odvetu baráže o účast v nejvyšší soutěži mezi Příbramí a Zbrojovkou Brno.

První duel se hrál v Brně a skončil 3:3. Odvetu řídil v Příbrami Ardeleanu a dopustil se několika zjevných chyb, především ve prospěch domácího celku. Střetnutí skončilo 0:0, Příbram se zachránila - a přišel čas slavit.

Den po utkání, tedy v pondělí 3. června, zavolal Berbr svému starému známému, šéfovi příbramského klubu Jaroslavu Starkovi. A ten mu sdělil, že je nadšen.

Alespoň tak to zachytil policejní odposlech. Starka odvětil, že „tiše říká díky“. A smluví si na čtvrtek schůzku.

Jaroslav Starka se nedávno vyjádřil, že ho překvapilo, když se Roman Berbr ocitl v problémech s policií. „Znám ho třicet let. Ohromně pracovitý kluk.“

Chovancova komise rozhodčích konstatovala, že Petr Ardeleanu nepoškodil Zbrojovku Brno zjevným omylem, ale celkovým řízením utkání. Na hosty byl prý viditelně přísnější tím, jak posuzoval fauly či rohové kopy. A v závěru nenastavil potřebný počet minut, byť byl duel dvakrát přerušen kvůli nevhodnému chování fanoušků. O skandálním závěru sezony 2018/19 více zde.

Co bilo do očí: Minutu před koncem utkání Ardeleanu úplně otočil faul na polovině hřiště. Hostím tím vzal poslední možnost ke skórování.

A tak se rozdávaly tresty: „Rozhodčí Ardeleanu nebude na začátku podzimní části nadcházející sezony delegován na utkání Fortuna:Ligy,“ vyřkla komise.

Ovšem právě s Petrem Ardeleanu to ještě probral separé i Roman Berbr. Nejdřív se mu vysmál, že bude pískat jen druholigové zápasy. Pak ale dodal, že Jarda (Starka) je nadšený. Vyřídil sudímu pozdravy. A dodal, že „jim mají vylízat p*del a že za Humpolcem stejně končí dálnice“.

Zde měl místopředseda asociace patrně na mysli Zbrojovku Brno a obecně též Moravany žijící východně od Humpolce. Tam už totiž podle Romana Berbra, jak se často vyjadřoval, začínala Asie.

Co na to Ardeleanu? Berbrovi odpověděl, že je raději, když je nadšený Jarda nežli Brno.

Ardeleanu za výkon v baráži byl i nebyl potrestán. Zkraje příští sezony sice pískal jen druhou ligu. Nicméně na mezinárodní listině povyskočil. Fotbalová asociace ČR, v níž měl Berbr zásadní vliv, jej v interním českém rankingu posunula na druhou pozici za Pavla Královce. A co je podstatné, Ardeleanu tak předstihl moravského rozhodčího Miroslava Zelinku, který proto na listinách UEFA musel sestoupit o kategorii níž.

Díky tomu mohl Ardeleanu řídit atraktivnější duely než dřív, například zápasy Ligy národů Severní Irsko - Rakousko či Wales-Irsko. Objevil se s píšťalkou i v hlavní soutěži Evropské ligy.

Krátce po svém průšvihu v české baráži pískal Petr Ardeleanu dokonce utkání kvalifikace Eura Belgie-Skotsko.

Roman Berbr si na rozhodčí udržoval velký vliv v Česku, v komisi rozhodčích UEFA zase úřadovala jeho manželka Dagmar Damková.

Roman Berbr byl 16. října policií zatčen a obviněn z několika trestných činů. Jde především o údajnou korupci spojenou s manipulacemi fotbalových zápasů. Navíc se měl dopustit defraudace 850 000 korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu. Spolu s Berbrem bylo v aféře dosud policií obviněno i dalších 19 osob, většinou rozhodčích.

Na Romana Berbra byla uvalena vyšetřovací vazba. V průběhu svého pobytu za mřížemi rezignoval na všechny své fotbalové funkce, především pak na pozici místopředsedy Fotbalové asociace ČR, nedávno i na pozici člena představenstva STES, dceřiné obchodní společnosti FAČR.

Reklama

Doporučované