Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Noční zvrat. Zastupitelé nejprve schválili dvojnásobné zvýšení poplatku za ubytování, pak ho zrušili

Nejprve dlouhá diskuse, pak hladké schválení výrazného navýšení poplatku za ubytování a po několika hodinách opět rušení. Liberecké zastupitelstvo nejprve hlasy koalice zvýšilo poplatek za ubytovaného hosta z 19 na 40 korun za den, po několika hodinách si ale předkladatel náměstek Zbyněk Karban (ANO) vše rozmyslel. Zastupitelstvo pak opět hladce schválilo, tentokrát i hlasy opozice, že poplatek zůstane stejný.

O navýšení se původně mezi zastupiteli strhla dlouhá diskuse. „Kdyby takový návrh přišel před rokem, tak bychom asi neměli problém ho podpořit, ale v situaci, ve které se právě nacházíme, a ve které se nacházejí provozovatelé ubytovacích služeb, to nepovažujeme vůbec za vhodné. Oni patří ke skupině, která je koronavirovými opatřeními jedna z nejpostiženějších, platí to zejména o ubytovatelích typu rodinných penzionů, kde to navýšení o 20 korun na den už je znát a může nás znevýhodnit vůči okolním městům," shrnul námitky opozice Josef Šedlbauer z opoziční Změny pro Liberec.

V některých okolních městech se poplatek za ubytování také zvyšoval, nikde ale tak výrazně. V Rokytnici musí nově hoteliéři zaplatit 25 korun, v Harrachově 30. Jinak ale zůstává všude stejný.

„Náš segment je nejpostiženější covidem a už teď je na kolenou,“ řekl na zastupitelstvu Boris Pleštil, který má penzion na Františkově. „U tříčlenné rodiny bude ten poplatek 840 korun za týdenní pobyt, což není zanedbatelné," vysvětlil. Ten zastupitele vyzval, aby zvýšení poplatků ještě přehodnotili. „Neházejte ten vládní balvan na nás,“ uzavřel.

Ondřej Petrovský poté navrhl, aby poplatek za ubytování zůstal stejný, jeho návrh ale neprošel. Zastupitelé koalice tak schválili navýšení hlasy ANO, Starostů a ODS, z vládnoucí koalice byl proti jen Marek Vávra (ANO), který provozuje pivovar ve Frýdlantu a zdržel se i Zdeněk Šembera (ANO).

Návrh přesto hladce prošel a měl začít platit od 1. července příštího roku.

Jenže v následujících hodinách došlo ke změně a sám Karban, který navýšení předkládal, požádal o jeho stažení. „Přemýšlel jsem o tom v kontextu, co tu všechno padlo, navíc informace ze senátu o daňových kompenzacích mě vedou k tomu, že nechci být tak chamtivý a chci pomoci podnikatelům, kteří jsou postiženi nejvíc. Proto bych chtěl, abychom tu vyhlášku neschválili,“ uvedl.

Po menších zmatcích pak zastupitelé opravdu novou úpravu vyhlášky zrušili. „Na jednom zastupitelstvu umíme schválit vyhlášku, pak ji zrušit a zase přijmout novou plným počtem hlasů,“ okomentoval primátor Jaroslav Zámečník.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky politika, zastupitelstvo, poplatek za ubytování, Liberec, poplatek, ANO 2011, koalice, Josef Šedlbauer, Marek Vávra, Jaroslav Zámečník, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Jak to někdo vůbec mohl v téhle době nadnést? Jakože definitivní likvidace penzionů, libereckého autokempu? A to ano/ne/ano/ne - to si páni radní asi trhají lístky kopretiny, ne? Tohle už není ani sranda.

Pátek, 11. prosince 2020, 12:13Odpovědět

Noční zvrat. Zastupitelé nejprve schválili dvojnásobné zvýšení poplatku za ubytování, pak ho zrušili  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.