Život je příliš krátký na to, aby…

Život je příliš krátký na to, abychom se hodnotili negativně, abychom následovali davy, abychom propadali pesimismu, abychom se užírali nenávistí, abychom si života neužívali, abychom jím šli sami, abychom kazili život ostatním…

Život je příliš krátký na to, aby...

V knížce ŽIVOT JE PŘÍLIŠ KRÁTKÝ NA TO, ABY… se setkáte se sérií kapitol uvedených stejným názvem – Život je příliš krátký na to, aby… Můžete je číst za sebou nebo bez ohledu na pořadí. Na tom nezáleží. Důležité je, abyste četli pozorně a kladli si otázky, ne si jen četbou krátili dlouhou chvíli. Po každém čtení se zeptejte sami sebe, v čem se vás probírané téma týká. Prozkoumejte svou nedávnou minulost a nerozptylujte se přemýšlením o lidech kolem vás, kterým by možná velmi prospělo zabývat se tím, co jste právě přečetli. Na druhé teď zapomeňte. Myslete na sebe a dopřejte si dost času na bádání, jaký přístup byste měli zvolit a jaký rozhodně opustit. Je to váš život. A je opravdu příliš krátký na to, abyste ho promarnili v představách, že máte dost času zrealizovat všechno, o čem sníte, až se pro to jednou opravdu rozhodnete.

Každý v sobě vedeme dialogy s vnitřními postavami, které nám buď brání naplňovat naše sny, nebo nás podporují a pomáhají nám. Tyto postavy jsou ozvěnami hlasů z minulosti, nejčastěji rodičů, a pokud se naučíme je rozpoznat, pojmenovat a využít, snáze a rychleji začneme svůj život nejen žít naplno, ale víc si ho užívat a být oporou svým blízkým.

Příklady ze života, cvičení a užitečné rady uvedené v knize pomáhají čtenáři, aby se tyto vnitřní dialogy naučil vést.

Knihu přeložila Kateřina Bodnárová.

Ukázka:

Život je příliš krátký na to,

abyste čekali na štěstí

Tajemství spočívá v tom, žít ze dne na den, tady a teď, a správně si srovnat své cíle. Máme před sebou horu, na niž je potřeba vystoupat a jsou tu etapy tohoto výstupu. Ty etapy představují váš každodenní život.

– YANICK NOAH

Představte si sami sebe ve starém filmu. Jste na venkovské slavnosti a právě jste vstoupili do stanu jasnovidky. Prostor čpí kadidlem, vlhkostí a potem. Usedáte před věštkyni a pokládáte známou otázku: Kdy budu konečně šťastný? Ona si vezme vaše peníze a pak se skloní nad křišťálovou kouli. Už velmi brzy se to dozvíte…

       Podobná jasnovidka se ukrývá v záhybech vašeho mozku. Je to ona, kdo vám už od dětství předpovídá, kdy budete šťastní. Často promlouvá vaším hlasem a její věty začínají těmito slovy:

„Budu šťastný/šťastná, až…“

JÍT VLASTNÍ CESTOUje kniha o objevování vlastního poslání.

Vzpomenete si, co vám říkala, když jste byli mladí? Pravděpodobně vám tvrdila, že dosáhnete štěstí, jakmile získáte diplom či až potkáte svou pravou lásku. Tam někde byl váš horizont. A jakmile toho dosáhnete, měla to být nirvána.

     Jenže s horizontem souvisí jeden problém – když se k němu blížíte, on se vám vzdaluje. Jakmile získáte diplom nebo začnete prožívat svou první lásku, vaše vnitřní jasnovidka změní svůj cíl.

Najednou na vás bude čekat štěstí, až získáte práci snů nebo až si koupíte vlastní byt. Napřete dvojnásobné síly k naplnění těchto nových snů.

     Ale horizont je mezitím zase o kus dál. Práce snů byla fajn… ze začátku. Je už však jasné, že dosáhnete pocitu štěstí až v den, kdy budete povýšeni. A ten milostný vztah tak docela nenaplnil vaše očekávání. Bude vám asi líp, až si najdete někoho jiného…

     Máte na výběr: jasnovidka vás může následovat celým životem a udržovat vás v přesvědčení, že štěstí máte na dosah ruky, a přitom vás pokaždé zklamat. Nebo se můžete obrátit na svého vnitřního Jediho a zeptat se ho, jak byste mohli dosáhnout většího štěstí. Pokud to uděláte, bude vyžadovat, abyste zapomněli na tu jasnovidku a uvědomili si, že štěstí je v přítomném okamžiku. Budete-li dobře poslouchat, dozvíte se asi něco takového:

  • Štěstí je v přítomném okamžiku.
  • Buď šťastný za to, co máš, a přestaň se soustředit na to, co ti chybí.
  • Vzpomeň si na nejšťastnější chvíle svého života. Kdy se odehrály? Je dost možné, že to bylo tehdy, když jsi byl sám sebou, když sis užíval přítomnosti a když jsi byl vyrovnaný se svou minulostí. A to jsou věci, které můžeš prožívat každý den.
  • Život není nikdy dokonalý. Oslavuj už dnes všechno, co je krásné v tom tvém.
  • Snaž se uvědomovat si všechny své pokroky. Šťastným tě neučiní dosahování cílů, ale skutečnost, že jsi jim každý den o kousek blíž.
  • Přestaň závidět druhým. Kdyby ses ocitl v kůži těch, jimž teď závidíš, pravděpodobně bys brzy litoval.

Vaše jasnovidka má přirozený sklon mluvit nahlas, takže kvůli ní váš Jedi nemusí být slyšet. Jak ji můžete zkrotit? Nabízím možný postup v několika etapách.

Zajímat by vás mohla kniha LÉČIVÝ RODOKMEN.

      Za prvé, kdykoli se přistihnete při úvahách, že budete šťastnější, až… řekněte si: Stop! Uvědomte si, že je to vaše vnitřní věštkyně, která se vás pokouší ovládat, a dejte jí najevo, že teď její rady nepotřebujete. Představte si sami sebe, jak opouštíte její stan a předstupujete před svého Jediho. Poproste ho, aby vám připomněl, proč máte všechny důvody být šťastný teď hned, tady a nyní. 

A poslouchejte ho.

     Je možné, že mé návrhy jdou mimo vás a že si říkáte, že kdybych byl ve vaší kůži, nemohl bych se cítit šťastný. Je-li tomu tak, dám vám teď trochu kázání.

     Nemáte ani ponětí, jak moc jste šťastní. Ani si neuvědomujete, co všechno vlastně máte. Nedokážete si naplno vychutnat, co vám život v tuto chvíli nabízí. Štěstí, to není to, co prožíváte, ale způsob, jakým to prožíváte.

     Zeptejte se na to někoho s rakovinou, kdo právě prožil dobrý týden. Rakovina je tu pořád, ale dotyčný je šťastný, že tento týden cítil méně bolesti. Víc se usmívá a užívá si života. Neříká si, že bude šťastný, až se jeho nemoc dostane do remise. Ne. Užívá si přítomného okamžiku.

     Zeptejte se na to někoho, kdo právě přišel o práci a tento týden ho čekají dva pracovní pohovory. Je dost možné, že bude mít velkou radost. Co uděláte?

     Je velmi snadné minout to, co je právě teď, v tuto chvíli důležité, když míříte k obzoru, který se neustále vzdaluje. John Lennon říkal, že život je to, co se děje, když máme jiné plány. Pokud o tom pochybujete, dopřejte si filmový večer a podívejte se na Opus pana Hollanda.

     Má to všechno znamenat, že si nemáte dělat žádné plány a že chtít změnit svůj úděl k lepšímu je na nic? Vůbec ne. Jde jen o to, že je ve vašem nejlepším zájmu obrátit se při plánování budoucnosti na jinou postavu. Ta se skrývá ve vašem nitru. Brzy vám ji představím…

     Vaše jasnovidka je jako člověk, který pověsí oslovi před nos svazek mrkvičky, aby ho přiměl jít dál. Zvíře jde, ale stejně se posouvá i mrkev a osel nikdy neochutná tolik očekávanou odměnu. A nazítří to bude stejné.

     Vy přece nejste tažné zvíře. Jste lidská bytost, která se potřebuje realizovat. Nečekejte na své štěstí a uvědomte si, že je tady, všude kolem vás. Vlastně se v něm přímo koupete, aniž byste si to uvědomovali. Je na čase, aby vám to došlo.

Alain Samson absolvoval Authentic Happiness Coaching Program, víc než 20 let se věnuje popularizaci témat, která pomáhají zlepšovat lidem jejich život.

Knihu ŽIVOT JE PŘÍLIŠ KRÁTKY NA TO, ABY... koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru