Designérka Zuzana Bahulová: Někdo chodí k psychologovi. Já si sednu do lodě a vesluji

11. prosinec 2020
Rozhovor VR a MM

Jako malá vyfasovala ve veslařském klubu obří tričko. I když si ho zastrčila do elasťáků, při veslování jí překáželo. Proto si brzy navrhla a ušila vlastní dres. Sport a design už dnes spojuje profesionálně a v jejích dresech závodí špičkové zahraniční týmy na olympiádách. 

„Všechny moje kamarádky veslovaly, jsem z veslařské rodiny, takže to bylo úplně přirozené. Je zajímavé, že ve škole jsem tehdy byla průměrná. Až když se mi začalo dařit ve veslování, začalo mi to jít i ve škole,“ říká Zuzana Bahulová.

Veslování se Zuzana věnuje od deseti let. A přestože jí profesionální sportovní kariéru překazil úraz, do dneška jí veslování pomáhá v osobním životě i v pracovní kariéře. Když se jí ptám, co má společného design, animace a veslování, neváhá s odpovědí: „Když něco dělám, musím cítit nadšení, musí to pro mě být výzva. Pak je tam automaticky i tah na branku, snaha vše dokončit co nejlépe a včas.“

Zuzana Bahulová

Znalosti z veslování jí při navrhování sportovních dresů pomohly z praktické a funkční stránky, ale také na lidské rovině: „Když v lodi někdo netahá, je to cítit. Týmová spolupráce je tam zásadní. V lodi chcete mít ty nejlepší lidi, se kterými si rozumíte i na břehu. Stejně přemýšlím i při sestavování týmů při své designérské práci,“ říká Zuzana Bahulová.

Jak se pozná opravdu kvalitní sportovní dres a v čem u něj spočívá skvělý autorský design? Jaké jsou trendy v obouvání budoucnosti? A proč se mezinárodně úspěšné mladé designérce tak dobře bydlí právě ve Zlíně? Poslechněte si Rozhovor Veroniky Ruppert se Zuzanou Bahulovou.

Zuzana Bahulová

Zuzana Bahulová je designérka, animátorka a dnes už jen rekreační veslařka. Jejím největším sportovním úspěchem je čtvrté místo z mistrovství světa přímořského veslování v řeckých Thessalonikách. Rozjetou sportovní kariéru přerušilo vážné zranění a od té doby se Zuzana naplno věnuje designu a animaci. Vystudovala animovanou tvorbu na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati a zkušenosti sbírala také na univerzitách v Polsku, ve Švýcarsku nebo na California Institute of the Arts v USA. Od roku 2009 se specializuje na navrhování veslařských kolekcí pro zahraniční týmy. Její dresy se několikrát objevily na olympiádách, třeba v Londýně nebo v Rio De Janeiro. Zuzana žije ve Zlíně, kde vede centrum designu a konstrukce v Centru výzkumu obouvání na Univerzitě Tomáše Bati. Je také členkou Asociace animovaného filmu a dramaturgyní krátkých animovaných snímků pro Zlín Film Festival.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka