Zrušení vánočních trhů dopadá tvrdě nejen na zákazníky, ale především na organizátory a řemeslníky

11. prosinec 2020 09:34

Koronavirová omezení se výrazně podepsala i na předvánočním čase. Na tradiční a oblíbené předvánoční trhy můžeme většinou jen vzpomínat. Najdou se i výjimky - třeba o víkendu budou trhy v broumovském klášteře, jinde je ale organizátoři zrušili. A to dopadá nejen na návštěvníky, ale hlavně na organizátory a prodejce.

Čtěte také

„Je to poměrně velké procento našich tržeb a žijeme z toho potom v první polovině dalšího roku, kdy nakupujeme materiál a podobně. Takže to je pro nás relativně velký problém," říká například Jitka Prokšíková, která se zabývá výrobou mýdla tradičním způsobem za studena.

Letos se bude muset obejít bez jakéhokoli trhu.
„Všechny naše trhy byly postupně zrušeny během posledního měsíce. A v podstatě před dvěma dny poslední organizátor našich trhů zrušil naši poslední naději, trhy v Pardubicích."

Všechno zlé je ale pro něco dobré

A tak se v hradecké mýdlárně učí s e-shopem a do kontaktu se zákazníky, na které se každoročně těšili, se teď dostávají přes sociální sítě.

Čtěte také

Ztráty v desítkách tisíc korun odhadují i další řemeslníci. Třeba Aleš Vostřez, perníkář, se kterým jste se mohli potkávat prakticky na všech předvánočních trzích v kraji.

I on si ale na výpadku našel to pozitivní.
„Mám zase čas na jiné věci. Například vyřezávám formy, na které bych neměl vůbec čas. A budu v nich péct v příštích letech perníky pro lidi. Takže doháním činnosti, na které se dříve nedostávalo. A je také je zapotřebí udělat. Já to tedy zase nepřepočítávám až tak na peníze. Spíš mám radost, že jsem mohl dohnat všechny resty z minulých let."

Vánoční trhy v Hradci Králové

Aleš Vostřez vyráběl perníky společně s manželkou, to už ale neplatí - a zase je za tím koronavirus.
„Měli jsme to tak zhruba do konce srpna. Ale pak jsme usoudili, že takovou nejistotu nemůžeme ve dvou lidech takto zvládat, tak manželka je od září zaměstnána jako sociální pracovnice, ona na to má vzdělání."

Čtěte také

Podobných příběhů jsou v celém Česku desítky, někteří řemeslníci své podnikání buď přerušili nebo vzdali úplně.

A potíže mají i organizátoři. Třeba tradiční vánoční trhy na Kuksu organizuje České farmaceutické muzeum, zřizované farmaceutickou fakultou v Hradci Králové.

„Úplně existenční problém to samozřejmě není, ale výnosy z organizace této akce určitě přispívají k rozvoji muzea. A díky tomuto příjmu si můžeme dovolit realizovat akce na které bychom z našeho běžného rozpočtu neměli prostředky," říká Ladislava Valášková, která má každoročně organizaci Vánočních trhů v Kuksu na starosti.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související