Kvůli radarům hrozí soud čtyřem lidem, včetně bývalého starosty Varnsdorfu

  11:08
Policie ukončila vyšetřování kauzy varnsdorfských radarů. Spis tento týden předala státnímu zástupci. Navrhuje obžalovat čtyři lidi a jednu firmu. Je mezi nimi i bývalý starosta města Stanislav Horáček a někdejší místostarosta Josef Hambálek.

Starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO) před vazebním jednáním na okresním soudu v Děčíně. (13. prosince 2019) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„Policie navrhuje obžalovat všechny, proti nimž bylo původně zahájeno trestní stíhání,“ sdělil portálu iDNES.cz dozorující státní zástupce Jan Veselý.

Prověřování kauzy provozu radarů na měření rychlosti vozidel uvnitř města začalo poté, co v listopadu 2018 obdržela policie trestní oznámení.

Trestní stíhání pak začalo loni v prosinci. Například bývalý starosta města Horáček skončil dokonce na nějakou dobu ve vazbě.

„Byly provedeny domovní prohlídky i prohlídky pozemků a jiných prostor. Zajistili jsme faktury a smlouvy, které prokázaly, že došlo k manipulaci veřejné zakázky a dost velkému nestandardnímu chování,“ popsal letos v lednu šéf krajské hospodářské kriminálky Radim Vojáček.

Stíhaná firma Water Solar technology, která na základě veřejné zakázky systém radarů provozovala a dostávala peníze za každý zjištěný přestupek, podle policie neoprávněně získala přes 20 milionů korun.

Kvůli možnému uložení peněžitého trestu kriminalisté obviněným zajistili majetek v řádu jednotek milionů korun.

Obviněných se podle závěrů vyšetřování týkají čtyři trestné činy. Jde o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, dále trestné činy podplacení, legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti a zneužití pravomoci úřední osoby.

„U jednotlivých osob jsou právní kvalifikace pochopitelně různé. Například právnické osoby se týkají dva z těchto trestných činů,“ uvedl Veselý.

Co do právních kvalifikací došlo v průběhu vyšetřování k určitým změnám. Dříve byla například jedna osoba obviněná z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, kdežto legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti původně v soupisu trestných činů vůbec nefigurovala.

Státní zástupce Jan Veselý nyní začne spis podrobně studovat. Předpokládá, že mu to potrvá několik měsíců, až pak se rozhodne, zda ve věci podá obžalobu na všechny obviněné.

13. prosince 2019