Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V případu odmítnutí očkování dívky podala advokátka rodiny stížnost k Ústavnímu soudu

Česko

  11:16
České Budějovice - Advokátka matky, která odmítla nechat svou desetiletou dceru naočkovat proti tetanu po zranění koněm, už podala stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS). Důvodem je českokrumlovským soudem nařízené předběžné opatření, podle něhož musí dívka podstoupit vyšetření v nemocnici, řekla advokátka rodiny Zuzana Candigliota.

Ilustrační foto. foto: MOUNTAIN HOME AIR FORCE BASE

„Písemné odůvodnění stížnosti Ústavnímu soudu dodám v příštím týdnu,“ řekla. Dodala, že také podala žádost o zrušení soudem nařízeného předběžného opatření.

Kůň před 15 dny způsobil děvčátku tržnou ránu, kterou jí ošetřili v českobudějovické nemocnici. Doporučili očkování proti tetanu, které je v ČR povinné, ale dítě očkované nebylo. Matka vakcínu odmítla, přijala pro dítě jen antibiotika a imunoglobulin.

Dítě v případu odmítnutého očkování vyšetřila praktická lékařka, rodina podá stížnost k Ústavnímu soudu

Zdravotníci dívku propustili na reverz s tím, že není v ohrožení života. Nemocnice ale později prostřednictvím odboru sociálně-právní ochrany dítěte iniciovala vydání předběžného opatření. Matka dcerku nepředala a ukryla, s očkováním nesouhlasí.

Dívka ve čtvrtek absolvovala vyšetření u dětského lékaře. Podle matky prokázalo, že dcera nemá žádné zdravotní problémy. Lékařskou zprávu následně Candigliota poslala českokrumlovskému soudu. „I když zruší předběžné opatření, stížnost k Ústavnímu soudu ponecháme,“ uvedla. Podle ní se jedná o precedens, který by se v budoucnosti mohl v případě nucení k očkování jiných dětí opakovat. „Zvažujeme také podání žaloby na českobudějovickou nemocnici, orgán sociálně-právní ochrany dětí i stát,“ řekla Candigliota. Českokrumlovský soud se podle mluvčího Jana Montaga žádostí na zrušení předběžného opatření zabývá.

Autor: