Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za štědrodenní postřelení otčíma jateční pistolí dostal muž 13,5 roku

  12:45aktualizováno  15:07
Osmadvacetiletý Tomáš Havlíček, který se loni na Štědrý den pokusil v rodinném domě v ústecké části Mojžíř zavraždit svého otčíma, stráví příštích 13,5 roku ve vězení se zvýšenou ostrahou. Dnes o tom rozhodl krajský soud v Ústí nad Labem. Havlíčkův obhájce se proti verdiktu hned v soudní síni odvolal.

Podle obžaloby Havlíček svého otčíma v garáži rodinného domu nejprve střelil do spánku jateční pistolí, poté ho opakovaně pořezal na zápěstí obou rukou a následně ho omráčil elektrickým paralyzérem. Nakonec ho v garáži uzamkl a odešel do domu za svou těžce nemocnou matkou. 

Jen díky dvěma svědkyním, které tehdy procházely ulicí kolem domu a zaslechly mužovo volání o pomoc, nakonec nedošlo k větší tragédii. Právě zmíněné ženy totiž zalarmovaly policii.

„K rozsudku nás vedlo dílčí doznání obžalovaného a stěžejním důkazem byla výpověď poškozeného. Významně k němu přispěla i výpověď svědkyň, které krátce po skutku procházely kolem rodinného domu, kde se událost odehrála. Soud dospěl k závěru, že obhajoba muže byla účelová. Podstatným způsobem k tomu přispěly i závěry znaleckého posudku v oboru psychologie, z něhož vyplynulo, že obžalovaný vypovídá účelově a manipuluje fakty ve svůj prospěch,“ sdělil po vyhlášení rozsudku předseda senátu Jiří Blažek.

Ačkoliv Havlíčkovi hrozilo až 20 let ve vězení, soud se nakonec rozhodl uložit mu trest na spodní hranici zákonné sazby, a to i vzhledem k tomu, že obžalovaný dosud nebyl nikdy trestán. 

„Měli jsme za to, že je potřeba ukládat trest v dolní polovině zákonné trestní sazby, ale vzhledem k okolnostem případu, míře plánování a jednání obžalovaného a také k tomu, že útok byl veden postupně dvěma různými podstatnými zbraněmi, nebyly splněny podmínky pro uložení trestu na spodní hranici sazby,“ zdůvodnil Blažek.

Státní zástupce pro Havlíčka navrhoval trest ve výši 14 let vězení, proto byl s verdiktem senátu spokojen. „S rozsudkem se v zásadě ztotožňuji, byl uložen o půl roku nižší trest než jsem navrhoval. Nechal jsem si ale lhůtu pro případné odvolání,“ podotkl státní zástupce Vladimír Jan.

Chtěl jsem ho jen vystrašit, tvrdí obžalovaný

K osudné události došlo na Štědrý den loňského roku. Podle vyšetřovatelů dorazil Havlíček za svým nevlastním otce do garáže se záminkou, že jde opravit poškozený zámek svého vozu. 

Následně vzal podle obžaloby z podlahy jateční pistoli, kterou koupil měsíc před činem na internetu, a střelit otce do levého spánku. Poté ho shodil ze židle a opakovaně řezal nožem na zápěstí obou rukou. Následně otčíma omráčil paralyzérem, uzamkl ho v garáži a odešel zpět do domu.

„Udělal jsem strašnou kravinu, lituji toho. Zabít jsem ho ale opravdu nechtěl. Vím, co jsem provedl, zmrzačil jsem člověka, je to neomluvitelné. Bylo to ale vygradování situace, která byla v poslední době neúnosná,“ sdělil obžalovaný před soudem.

Podle něj se otčím odmítal starat o domácnost a o jeho těžce nemocnou matku, která čekala na transplantaci ledviny. Doma jen popíjel alkohol a zanedbával i svou vlastní hygienu.

„Jeho jedinou zálibou bylo denně vypít flašku nebo 15 až 20 piv,“ hájil se u soudu s tím, že muže však nechtěl usmrtit, ale jen vystrašit. Pojistka jateční pistole však byla citlivější, než čekal.

„Ani jsem si nevšiml, že jsem ho střelil, nebyla vidět žádná krev,“ vypověděl také u soudu. Vzápětí mu prý nechtěně přejel přes zápěstí nožem, který byl zrovna v garáži, a paralyzér prý použil ve chvíli, kdy mu omylem vypadl z kapsy.

Otčím po jeho útoku utrpěl středně těžká zranění, měl poškozené oko a také šlachy na rukách. Byl hospitalizován a musel podstoupit několik operací. Podle znalkyně z oboru lékařství Andrey Vlčkové bylo štěstí, že útočník muži nezpůsobil vážnější zranění.

„Zranění muže nijak zásadně neohrožovalo na životě, ale vzhledem k tomu, že útočník neměl dostatečné zdravotní vzdělání, jen těžko mohl vědět, do jaké části hlavy má zbraň namířit, aby mu nezpůsobil smrtelné zranění. Kdyby to šlo jen o kousek dál nebo byla pistole přiložena pod jiným úhlem, jednoznačně by došlo k poškození mozku a jednalo by se o poranění, které by ho na životě ohrožovalo. Víceméně šlo o náhodu, že oběť utrpěla jen středně těžké zranění,“ podotkla.

Podle znalců nejednal v afektu, ale racionálně

Další znalkyně Jindřiška Záhorská z oboru psychologie pak potvrdila, že muž nejednal v afektu, ale naopak částečně racionálně.

„To dokresluje i fakt, že obžalovaný neprojevoval odpovídající emoce, jeho jednání je egocentrické. Pocity viny, kdy sděloval, že činu lituje, byly pouze verbalizovány a nebyly u něj vnitřně prožívány. Opakovaně zdůrazňoval špatné chování poškozeného s tím, že nějak už situaci řešit musel,“ sdělila před senátem.

Před soudem již dříve vypovídal i napadený muž. Uvedl, že činu nepředcházela hádka, jak jeho nevlastní syn tvrdil. Přišel prý za ním do garáže, na což se ho i v průběhu dne i neobvykle zeptal, a zaútočil na něj ve chvíli, kdy seděl na židli.

„Najednou ke mně přistoupil zezadu a pak už jsem viděl jen tmu. Myslel jsem si, že mě praštil nějakým obuškem. Byla to šílená bolest, nevěděl jsem, co se děje. Pak mě řezal do jedné ruky a následně do druhé. Cítil jsem i štípání na zádech. Když mě pořezal, utekl a garáž zamkl,“ sdělil poškozený.

Proč na něj jeho nevlastní syn zaútočil, si prý nedokáže vysvětlit. „S klukem jsem měl vždycky dobrý vztah, vychovával jsem ho od tří let, miloval jsem ho. Před tím jsme nikdy žádný konflikt neměli, bral jsem ho jako vlastního,“ dodal.

Autor:
  • Nejčtenější

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

V Litoměřicích otevřeli novou ambulanci dětské psychiatrie a adiktologie

25. dubna 2024  9:21

Společnost Krajská zdravotní otevřela v litoměřické nemocnici ambulanci dětské a dorostové...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Sladká pomsta. Ústí svléklo Pardubice do naha a podruhé slaví semifinále

24. dubna 2024  21:11

Natřískaná hala burácela a slavila, domácí hrdinové si pořizovali tradiční, tentokrát hodně...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...